Iatropedia

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν είναι μία ενιαία ασθένεια

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία έχουν καθοριστική σημασία για την πορεία της νόσου. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και πως αντιμετωπίζεται.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία συστηματική αυτοάνοση νόσος, η οποία προσβάλλει άτομα όλων των ηλικιών, ακόμα και νέους. Υπολογίζεται ότι πάσχει το περίπου 1% του πληθυσμού, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί διαφορετικού βαθμού αναπηρίες. Οροθετική, οροαρνητική αρθρίτιδα και παλίνδρομος ρευματισμός είναι μορφές της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η οποία είναι η πιο συχνή συστηματική αυτοάνοση φλεγμονώδης αρθρίτιδα.

Στην παθογένεια της νόσου εμπλέκονται σχεδόν όλοι οι τύποι των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και όλοι οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Tα κύτταρα αυτά παράγουν ποικιλία πρωτεϊνών (χημειοκινών – κυτοκινών) και ενζύμων αποδόμησης του διάμεσου υλικού, που μεσολαβούν στην αλληλεπίδραση με τα γειτονικά φλεγμονώδη και ενδοθηλιακά κύτταρα και είναι υπεύθυνα για την προοδευτική φλεγμονή των αρθρώσεων και την καταστροφή του αρθρικού χόνδρου, του αρθρικού υμένα και των οστών.

«Δεδομένης της ετερογενούς ανταπόκρισης στη θεραπεία, είναι σαφές ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν είναι μία ενιαία ασθένεια», λέει η ρευματολόγος Ελένη Κομνηνού, διευθύντρια της Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων του Metropolitan General. «Αντίθετα, η παθογένειά της περιλαμβάνει πολλά μονοπάτια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτοδραστικότητα με παρόμοια κλινική έκφραση».

Σύνθετη αλληλεπίδραση

Η νόσος προκύπτει από την σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος, που οδηγεί σε διακοπή της ανοσολογικής ανοχής και σε αρθρική φλεγμονή. Ειδικότερα συμμετέχουν οι εξής παράγοντες:

Η πορεία της νόσου

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα εξελίσσεται με περιόδους αυτόματης ύφεσης και έξαρσης, λέει η κυρία Κομνηνού. Πιο αναλυτικά:

Στους δείκτες κακής πρόγνωσης συμπεριλαμβάνονται:

Η πρόγνωση

Όταν η νόσος δεν αντιμετωπίζεται εγκαίρως και σωστά μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές εκβάσεις. Το 6-12% των ασθενών εκδηλώνουν βαριά αναπηρία και περίπου οι μισοί σοβαρή αναπηρία μετά από 10 έτη νόσου.

Ποσοστό 30-50% παρουσιάζουν ελαττωμένη ικανότητα για εργασία. Επιπλέον, το προσδόκιμο ζωής είναι ελαττωμένο κατά 7 έτη στους άνδρες και κατά 3 στις γυναίκες.

Κλινική προσβολή κατά την έναρξη

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να προσβάλλει τις αρθρώσεις στον αυχένα, στα άκρα και στη μέση. Στο 75% των περιπτώσεων προσβάλλει πολλές αρθρώσεις ταυτοχρόνως (πολυαρθρική):

Στο υπόλοιπο 25% των περιπτώσεων προσβάλλει μόνο μία άρθρωση (μονοαρθρική) που είναι:

Τα συμπτώματα

Όπως αναφέρει η κυρία Κομνηνού, τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Τα κύρια συμπτώματα είναι:

Μερικοί ασθενείς, όμως, εκτός από τα συμπτώματα στις αρθρώσεις, παρουσιάζουν και πιο γενικευμένες εκδηλώσεις, όπως:

Η διάγνωση

Για να διαγνωσθεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα πραγματοποιούνται, μεταξύ άλλων, εξειδικευμένες εξετάσεις με τις οποίες αξιολογούνται ορισμένοι εργαστηριακοί δείκτες. Αυτοί είναι:

Η παρουσία τους σημαίνει ότι πρόκειται για οροθετική ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μολονότι, όμως, προδικάζει βαρύτερη κλινική πορεία, από μόνη της δεν θέτει τη διάγνωση της ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η θεραπεία

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με βάση ορισμένες γενικές αρχές. Αυτές είναι:

Στόχος της θεραπευτικής αγωγής είναι η ύφεση. Όταν αυτή δεν είναι εφικτή, στόχος είναι η χαμηλή ενεργότητα της νόσου (έλεγχος της υμενίτιδας και αποφυγή της βλάβης της άρθρωσης). «Για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται η συχνή παρακολούθηση των ασθενών. Ο χρυσός κανόνας είναι «θεράπευσε νωρίς – θεράπευσε αποτελεσματικά» (treat early – treat efficiently)», τονίζει η κυρία Κομνηνού.

Η αντιμετώπιση

Η αρχική θεραπευτική αγωγή συνίσταται στη χορήγηση συμβατικών, συνθετικών, τροποποιητικών της νόσου, αντιρρευματικών φαρμάκων (csDMARDs). Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται μεμονωμένα (ως μονοθεραπεία):

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορεί να χρειασθεί στην αρχική αγωγή ή κατά τη διάρκεια εξάρσεών της την προσθήκη κορτικοστεροειδών (πρεδνιζολόνη ή ανάλογό της). Η διάρκεια της χορήγησής τους εξαρτάται από την ανταπόκριση του ασθενούς.

Ωστόσο, το τοπίο της θεραπείας της ρευματοειδούς αρθρίτιδας έχουν αλλάξει δραστικά οι βιολογικοί παράγοντες. Αυτοί είναι:

«Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων ή η μονοθεραπεία εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες, που υπόκεινται στην κρίση του θεράποντος ρευματολόγου», υπογραμμίζει η κυρία Κομνηνού. «Το γεγονός ότι η νόσος ανταποκρίνεται ποικιλοτρόπως στις διάφορες φαρμακευτικές προσεγγίσεις, καταδεικνύει ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα δεν είναι μία ενιαία νόσος».

Εξατομικευμένη θεραπεία

«Μια καλύτερη κατανόηση των διαφόρων προδιαθεσικών και πυροδοτικών παραγόντων, στην πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα θα πρέπει να αποφέρει βιολογικούς δείκτες με προγνωστική και θεραπευτική χρησιμότητα γι’ αυτήν την κλινικά ετερογενή πάθηση. Η εξατομικευμένη θεραπεία αποτρέπει πλέον την εγκαθίδρυση αναπηριών και εξασφαλίζει μια καλή ποιότητα ζωής», καταλήγει η κ. Κομνηνού.

Φωτογραφία: iStock