Παρά το γεγονός ότι οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση συνήθως ακολουθούν ένα σταθερό μοτίβο για κάθε γυναίκα το οποίο κορυφώνεται κατά την διάρκεια των πρώτων δύο ετών της εμμηνόπαυσης και φθίνει με την πάροδο του χρόνου, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ στην Πενσυλβάνια σκέφτηκαν να διερευνήσουν την σχέση των εξάψεων με την εγκεφαλική υγεία. Διαπίστωσαν ότι οι συχνές εξάψεις ίσως συνδέονται με ενδείξεις υποκλινικής καρδιακής νόσου, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στα αιμοφόρα αγγεία, υψηλή αρτηριακή πίεση και «ανεβασμένα» επίπεδα χοληστερόλης.
Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Menopause, η βιολογική και ηλεκτρονική παρακολούθηση των εξάψεων 20 μεσηλίκων γυναικών που δεν έκαναν ορμονοθεραπεία και η χρήση μαγνητικής τομογραφίας έδειξαν ότι οι συχνές εξάψεις σχετίζονται με αλλαγές των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο. Γυναίκες που ανέφεραν κατά μέσον όρο τρείς εξάψεις ημερησίως, στην πραγματικότητα είχαν κατά μέσον όρο οκτώ, καθώς κάποιες συνέβαιναν στον ύπνο τους ενώ παρατηρήθηκαν και αυξημένες υπερεντάσεις λευκής ουσίας στον εγκέφαλο –φωτεινές κηλίδες που πιθανότατα οφείλονται σε βλάβες μικρών αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με την επικεφαλής της σχετικής έρευνας Rebecca Thurston, τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες που σκέφτονται να αλλάξουν ορισμένους παράγοντες υψηλού κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το να κόψουν το τσιγάρο και να «ρίξουν» την αρτηριακή τους πίεση. Ωστόσο, λέει, θα απαιτηθεί περισσότερη έρευνα προκειμένου να γίνει κατανοητό ποίο προκαλεί τι.