Iatropedia

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου

MRI multiple sclerosis

Τα ευρήματα μελέτης στη Γαλλία. Για ποιους καρκίνους ενδέχεται να αυξάνεται ο κίνδυνος.

Η συχνότητα του καρκίνου μπορεί να είναι αυξημένη στους ασθενείς που έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας (πολλαπλή σκλήρυνση), αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές αναλόγως με το είδος του καρκίνου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.

Διαφορές παρατηρούνται και αναλόγως με την ηλικία και το φύλο, γράφουν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.

Στη σχετική μελέτη αναλύθηκαν στοιχεία από 140.649 πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας και 562.596 υγιείς συνομηλίκους τους. Το σχεδόν 71% ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία ήταν τα 47 χρόνια.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί σχεδόν 10 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, 8.368 από τους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σ.σ. είναι η σύγχρονη ονομασία της σκληρύνσεως κατά πλάκας) διαγνώστηκαν με καρκίνο. Το ίδιο και 31.796 από τους συνομηλίκους τους χωρίς τη νόσο.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι οι ασθενείς με τη σκλήρυνση είχαν κατά μέσον όρο 6% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με καρκίνο. Οι γυναίκες όμως κινδύνευαν περισσότερο απ’ όσο οι άνδρες: ο κίνδυνός τους ήταν αυξημένος κατά 8%.

Ποιοι καρκίνοι είναι συχνότεροι

Επιπλέον, ο αυξημένος κίνδυνος δεν αφορούσε όλες τις μορφές καρκίνου, αλλά κυρίως τον καρκίνο:

Αντιθέτως, ήταν μειωμένες οι πιθανότητες που είχαν να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, του μαστού ή του παχέος εντέρου.

Η ηλικία επίσης έπαιζε ρόλο στον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου. Στους ασθενείς κάτω των 55 ετών, οι πιθανότητες καρκίνου ήταν αυξημένες κατά 20%. Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, ο κίνδυνος ήταν κατά 11% μειωμένος. Η διαφορά αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις μορφές καρκίνου που εξετάστηκαν.

Η μελέτη έδειξε  ακόμα πως οι ασθενείς με σκλήρυνση που ελέγχονταν προληπτικά για καρκίνο ήταν λιγότεροι. Αυτό ήταν ιδιαιτέρως αισθητό στις ηλικίες 65 ετών και άνω.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου «είναι ελαφρώς αυξημένος» στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, γράφουν οι ερευνητές. Ωστόσο αυτό εξαρτάται από την ηλικία και πιθανώς σχετίζεται με άλλους συνυπάρχοντες παράγοντες κινδύνου, προσθέτουν.

Φωτογραφία: iStock