Η σωματική δραστηριότητα είναι φάρμακο, λέει η Παγκόσμια Συμμαχία για την προώθησή της
Τις δυνάμεις τους ένωσαν 139 οργανισμοί, κυβερνητικοί φορείς και διακεκριμένοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο για να προωθήσουν την σωματική δραστηριότητα ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας.
Η Παγκόσμια Συμμαχία που δημιούργησαν δημοσίευσε προσφάτως τις θέσεις της στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open Sports & Exercise Medicine (BMJ Open SEM).
Όπως γράφουν οι ειδικοί, οι μη μεταδοτικές ασθένειες εμφανίζουν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως, η οποία συχνά σχετίζεται με την ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα. Στις ασθένειες αυτές συμπεριλαμβάνονται:
- Η στεφανιαία νόσος
- Τα εγκεφαλικά επεισόδια
- Η υπέρταση
- Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2
- Η άνοια
- Η κατάθλιψη
- Ορισμένες μορφές καρκίνου (λ.χ. ουροδόχου κύστεως, μαστού, παχέος εντέρου)
- Οι μυοσκελετικές διαταραχές
Επιπλέον, η καθιστική ζωή αποτελεί τον τέταρτο κυριότερο παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο. Ωστόσο απ΄ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη παρατηρείται ανησυχητική έλλειψη επαρκούς σωματική δραστηριότητας.
Πόση χρειαζόμαστε
Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά σε παιδιά και εφήβους να αφιερώνουν τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα στη σωματική δραστηριότητα. Αντίστοιχα οι ενήλικες πρέπει να συγκεντρώνουν 150 λεπτά την εβδομάδα. Πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, όμως, αποκαλύπτει ότι κατά μέσον όρο σε όλες τις χώρες δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις:
- Το 81% των εφήβων
- Το 27,5% των ενηλίκων
Αυτήν ακριβώς την ανησυχητική τάση έχει ως στόχο να αντιστρέψει η Παγκόσμια Συμμαχία για την Προώθηση της Σωματικής Δραστηριότητας, τονίζει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, εκφράζοντας τη στήριξή της στην Συμμαχία.
Έλληνες επιστήμονες
Στην Συμμαχία ενεργό ρόλο διαδραματίζουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες. «Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα, να επιδεινώσει την ποιότητα ζωής και να αυξήσει την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών, των εθνικών Συστημάτων Υγείας και συνολικά της κοινωνίας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αναστάσιος Φιλίππου, αναπληρωτής καθηγητής Φυσιολογίας-Φυσιολογίας της Άσκησης ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Exercise is Medicine-Greece».
Όπως, εξάλλου, εξηγεί ο κ. Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η φυσική δραστηριότητα συμβάλει, μεταξύ άλλων, στον περιορισμό της συστημικής φλεγμονής.
«Η συστηματική φλεγμονή τελικά οδηγεί στις προαναφερθείσες ασθένειες», λέει. Και προσθέτει πως «ως απόκριση στην παγκόσμια τάση σωματικής υποκινητικότητας (στα επόμενα 20 χρόνια κανείς σχεδόν δεν θα ιδρώνει κατά την εκτέλεση των εργασιακών του καθηκόντων) κορυφαίοι οργανισμοί του χώρου συγκεντρώθηκαν στο Αμβούργο τον Απρίλιο του 2021 και υπέγραψαν τη “Διακήρυξη του Αμβούργου“».
Η Διακήρυξη του Αμβούργου αντιπροσωπεύει μία διεθνή δέσμευση για λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας σε μικρούς και μεγάλους, με στόχο την προαγωγή της υγείας.
Η Διακήρυξη ανανεώθηκε εφέτος και δημοσιεύθηκε, όπως προαναφέρθηκε, στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Open SEM. Επιβλέπων του σχετικού δημοσιεύματος, εξ άλλου, είναι ο δρ Γιάννης Π. Πιτσιλάδης, επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητιατρικής (FIMS).
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, BMJ Open SEM, Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (IOC)
Φωτογραφία: iStock