Η συστηματική φυσική δραστηριότητα προστατεύει από τη νόσο Πάρκινσον
Οι γυναίκες που είναι σωματικά δραστήριες μπορεί να διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Πάρκινσον αργότερα στη ζωή τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Γαλλία.
Και δεν έχει σημασία με τι είδους δραστηριότητα ασχολούνται: η σχετική μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν σημαντικά μειωμένος σε όσες ασχολούνταν καθημερινά με ετερόκλητες δραστηριότητες όπως:
- Η ποδηλασία
- Το περπάτημα με γρήγορο βήμα
- Η κηπουρική
- Το καθάρισμα του σπιτιού
- Η συμμετοχή σε σπορ
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως στις γυναίκες που εκδηλώνουν τελικά τη νόσο, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας τείνει να μειώνεται με ταχύτερο ρυθμό την 10ετία πριν από τη διάγνωση. Αυτό πιθανώς οφείλεται στα πρώιμα συμπτώματα της νόσου, εκτιμούν οι ερευνητές.
«Η φυσική δραστηριότητα είναι ένας φθηνός τρόπος βελτίωσης της υγείας. Η μελέτη μας θέλησε να διερευνήσει εάν μπορεί να σχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως της νόσου Πάρκινσον, η οποία είναι μία νευροεκφυλιστική, ανίατη ασθένεια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Alexis Elbaz, διευθυντής Έρευνας στο γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM). «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μπορούμε να παρέμβουμε προληπτικά».
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ενέταξαν στη μελέτη τους 95.354 εθελόντριες, οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν δασκάλες. Η μέση ηλικία τους κατά την έναρξη της μελέτης ήταν τα 49 έτη. Καμία δεν έπασχε εκείνη την εποχή από νόσο Πάρκινσον.
Οι ερευνητές τις παρακολούθησαν επί τρεις δεκαετίες. Στη διάρκειά τους οι 1.074 διαγνώσθηκαν με τη νόσο.
Στο μεσοδιάστημα, οι εθελόντριες είχαν συμπληρώσει έξι φορές αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την υγεία τους. Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει:
- Τι αποστάσεις διήνυαν με τα πόδια
- Πόσους ορόφους ανέβαιναν χωρίς ασανσέρ καθημερινά
- Πόσες ώρες περνούσαν κάνοντας δουλειές του σπιτιού
- Πόσες ώρες αφιέρωναν σε ήπιας εντάσεως δραστηριότητες όπως η κηπουρική
- Πόσες ώρες αφιέρωναν σε πιο έντονες δραστηριότητες, όπως η γυμναστική και τα σπορ
Αναλόγως με τις απαντήσεις τους, οι ερευνητές τις χώρισαν σε τέσσερις ομάδες (από τις λιγότερο έως τις περισσότερο δραστήριες).
Τα ευρήματα
Στην ομάδα με τις πιο δραστήριες εθελόντριες καταγράφηκαν 246 περιστατικά νόσου Πάρκινσον. Στην ομάδα με τις λιγότερο δραστήριες καταγράφηκαν 286 περιστατικά.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η καθημερινή φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με 25% λιγότερες πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου.
Αυτό ίσχυε και όταν συνυπολόγισαν άλλους πιθανούς συμβάλλοντες παράγοντες όπως:
- Η ηλικία
- Το κάπνισμα
- Ο τόπος κατοικίας
- Η διατροφή
- Τυχόν υποκείμενα νοσήματα (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα).
Φωτογραφία: iStock