Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) είναι μία μέθοδος που στοχεύει στη μίμηση της ανθρώπινης νοημοσύνης για την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων.
Η ηπατολογία, από την άλλη, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις απεικονιστικές μεθόδους διάγνωσης, έναν τομέα στον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλές εφαρμογές.
Από τον συνδυασμό των δύο παραπάνω, οι γιατροί μπορούν πλέον μέσω της μεθόδου ΑΙ να πάρουν πολύτιμες απεικονιστικές πληροφορίες και κλινικά δεδομένα για τη διάγνωση των ηπατικών παθήσεων, χωρίς να απαιτείται γι’ αυτό χρήση επεμβατικών μεθόδων. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα ακόμη πρόβλεψης της πορείας και της εξέλιξης της νόσου.
Δεν είναι επιστημονική φαντασία μάλιστα να πούμε, πως πλέον οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης εκτείνονται ακόμη και στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της θεραπείας του καρκίνου του ήπατος, αλλά και στην πορεία των μεταμοσχεύσεων του συγκεκριμένου οργάνου.
Διάγνωση ηπατικής νόσου με AI
Η βιοψία ήπατος είναι ο βασικός τρόπος διάγνωσης για πολλές χρόνιες ηπατικές παθήσεις (CLD), όπως είναι η ηπατική ίνωση που προέρχεται από χρόνια ηπατίτιδα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD), η χολαγγειίτιδα και οι όγκοι ή κύστες του ήπατος.
Ωστόσο, η υψηλή επικινδυνότητα της βιοψίας -η οποία είναι μια επεμβατική μέθοδος- ιδιαίτερα σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για αιμορραγικές επιπλοκές, η πολυπλοκότητα της και το κόστος της, εμποδίζουν τη χρήση της ως τεχνική ρουτίνας προσυμπτωματικού ελέγχου.
Το ίδιο και η απεικόνιση με υπερήχους. Είναι χρήσιμη για την ανίχνευση και την ταξινόμηση πολλών ηπατικών διαταραχών, αλλά απαιτεί ειδικευμένους χειριστές και ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
Στον αντίποδα, η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει μη επεμβατική αλλά ακριβή διάγνωση και χρησιμοποιεί αλγόριθμους, που χρησιμοποιούν μεγάλες βάσεις δεδομένων απεικόνισης.
Έτσι, οι βιοψίες για τη διάγνωση των παθήσεων του ήπατος δεν είναι πρακτικές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο όλων των ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα, αλλά ο προσυμπτωματικός έλεγχος με βάση την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει καλύτερα δεδομένα.
Ομοίως, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μεταξύ των κορυφαίων αιτιών κίρρωσης και μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας (NASH).
Το AI βασισμένο σε δεδομένα υπερήχων μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από το 90% της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παρέχει, επίσης, πιο γρήγορες και πιο αντικειμενικές ερμηνείες, ενώ μειώνει τον φόρτο εργασίας του γιατρού.
Θεραπεία με δεδομένα από AI
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόβλεψη κίρρωσης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, επιτρέποντας την έγκαιρη θεραπεία.
Η τεχνητή νοημοσύνη διακρίνει, επίσης, έγκαιρα την ηπατίτιδα που συνδέεται με το αλκοόλ από την οξεία χολαγγειίτιδα χρησιμοποιώντας κλινικές πληροφορίες.
Οι αλγόριθμοι λαμβάνουν δεδομένα από υπερήχους που παρέχουν πληροφορίες από αξονική ή μαγνητική τομογραφία για την πρόβλεψη κινδύνου σε ασθενείς με κίρρωση αλλά και τη διαφοροποίηση των καλοήθων από τους κακοήθεις όγκους.
Τεχνητή νοημοσύνη για σχεδιασμό μεταμόσχευσης
Ο έλεγχος του ήπατος με βάση την τεχνητή νοημοσύνη για μεταμοσχεύσεις ήπατος βοηθά στο σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης και στον εντοπισμό της αναντιστοιχίας δότη-λήπτη, βελτιώνοντας την επιβίωση του μοσχεύματος και του ασθενούς.
Με πληροφορίες από: news-medical.net