Iatropedia

Η Τζολί και η διαμάχη για το γονίδιο. Γιατί το τεστ στοιχίζει πανάκριβα;

Η αποκάλυψη της Αντζελίνας Τζολί για την προληπτική της διπλή μαστεκτομή που ακόμη και τώρα είναι πρώτο θέμα σε όλο τον κόσμο, έφερε στη δημοσιότητα μια τεράστια δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην Αμερική και αφορά την “πατέντα” του γονιδίου του καρκίνου του μαστού. Όμως η διαμάχη αυτή έχει αντίκτυπο σε όλες τις γυναίκες που πρέπει να κάνουν το τεστ. Αναρωτηθήκατε γιατί το τεστ είναι τόσο ακριβό και ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ; Διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει...

Η υπόθεση έχει φτάσει μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου μια εταιρία βιοτεχνολογίας, διεκδικεί τα αποκλειστικά δικαιώματα επί του γονιδίου, και βρίσκεται αντιμέτωπη με οργανώσεις γιατρών, ασθενών με καρκίνο και με ομάδες υπέρ των ελευθεριών, που αρνούνται ότι κάποιος μπορεί να έχει δικαιώματα επί των γονιδίων, διότι έτσι σταματάει και καταστρέφεται η όποια περεταίρω έρευνα. Το σημαντικότερο είναι όμως ότι αφού μια εταιρία έχει τα δικαιώματα για τα γονίδια, μπορεί να καθορίζει την τιμή του τεστ.

Μέσα σε λίγες ημέρες μάλιστα αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Τον προηγούμενο Αύγουστο η εταιρία βιοτεχνολογίας Myriad Genetics, είχε κερδίσει τη δίκη σε δεύτερο βαθμό και το δικαστήριο της είχε επιτρέψει να θεμελιώσει δικαιώματα ευρεσιτεχνίας για τα μεμονωμένα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία απαντώνται στους περισσότερους τύπους κληρονομικού καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Η συγκεκριμένη εταιρία, πρώτη απομόνωσε τα 2 γονίδια αυτά στα τέλη της δεκαετίας του 90 και έχει καταθέσει συνολικά 9 άδειες εκμετάλλευσης ευρεσιτεχνίας επί των δύο αυτών γονιδίων. Οι ενάγοντες θεωρούν ότι το μονοπώλιο της Myriad Genetics, εμποδίζει την συνέχιση της έρευνας στον τομέα του καρκίνου του στήθους, αφού ένα πανεπιστήμιο για παράδειγμα θα πρέπει να πληρώσει πρώτα κάποιο ποσό στην εταιρία για τα συγκεκριμένα γονίδια. Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι παγκοσμίως για το τεστ τα δικαιώματα τα έχει η εταιρία και όπως έχουμε γράψει το τεστ είναι πανάκριβο. Στην Ελλάδα στοιχίζει περίπου 3.000 ευρώ

Η ίδια η Τζολί που φυσικά γνώριζε από πριν τη διαμάχη, πήρε θέση στο γράμμα που δημοσίευσαν οι New York Times, όπως άλλωστε και η Σάντρα Πάρκ συνήγορος της Αμερικανικής Ένωσης για την Υπεράσπιση των Ελευθεριών (ACLU) : “ Οι απαγορευτικοί φραγμοί στα τεστ, κυρίως στο κόστος τους, είναι ένα από τα κύρια θέματα της υπόθεσής μας. Το τεστ κοστίζει 3.000 δολάρια, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για μεγάλο αριθμό γυναικών»

Η Σάντρα Παρκ μπαίνει και στη ουσία του θέματος που αφορά την άδεια εκμετάλλευσης από την εταιρία: “Το νομικό ερώτημα διαμορφώνεται ως εξής: η Myriad Genetics έχει εφεύρει κάτι;», Προχώρησαν την επιστημονική γνώση, αλλά δεν αποκτάς δικαίωμα ευρεσιτεχνίας για τον εντοπισμό κάποιου πράγματος που βρίσκεται στη φύση», εξηγεί.

Πάντως η Myriad Genetics, μέχρι σήμερα έχει επενδύσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη αυτών των τεστ (BRACAnalysis), τα οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της προσφέρουν «την υψηλότερη ποιότητα και τα ταχύτερα αποτελέσματα». Εξάλλου όπως τονίζει η πλευρά της εταιρίας, στις ΗΠΑ, το τεστ καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και η ασθενής πληρώνει μόνο 100 δολάρια από την πλευρά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί η Α. Τζολί έκανε μαστεκτομή και στα 2 της στήθη- Τι λένε οι ειδικοί

Πόσο στοιχίζει στην Ελλάδα το τεστ αίματος που έσωσε την Α. Τζολί

Τι είπε ο Μπραντ Πιτ στην Αντζελίνα. Η ανεκτίμητη ψυχολογική του υποστήριξη

Ψηλάφηση στήθους: 10 λεπτά το μήνα μπορεί να σώσουν τη ζωή σας

Δείτε πως χτυπάει ο καρκίνος του μαστού τις γυναίκες- ΒΙΝΤΕΟ

Αποκάλυψη Δημόκριτου: Οι Ελληνίδες έχουν 4 «ένοχα» γονίδια για καρκίνο μαστού! Ποια είναι