Ακούγεται οξύμωρο, αλλά φαίνεται να ισχύει: Η βιταμίνη D που παράγεται φυσικά από την απευθείας έκθεσή μας στον ήλιο είναι κι εκείνη που μας προστατεύει από την μεγαλύτερη απειλή από την έκθεσή μας στον ήλιο, τον καρκίνο του δέρματος.
Σύμφωνα με την έρευνα, εκείνοι που έπαιρναν τακτικά συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν επίσης σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων δερματολόγων.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Kuopio και δημοσιεύτηκε στο Melanoma Research, περιελάμβανε σχεδόν 500 άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.
Η βιταμίνη D παίζει βασικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και παίζει ρόλο σε διάφορες ασθένειες.
Η σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και των καρκίνων του δέρματος έχει μελετηθεί εκτεταμένως στο παρελθόν. Αλλά αυτές οι μελέτες επικεντρώθηκαν κυρίως στα επίπεδα της καλσιδιόλης στον ορό, που είναι μεταβολίτης της βιταμίνης D, και στη συσχέτισή της με καρκίνους του δέρματος. Τα ευρήματα από εκείνες τις μελέτες ήταν ασαφή, έως και αντιφατικά, καθώς τα επίπεδα καλσιδιόλης στον ορό έχουν συσχετιστεί τόσο με ελαφρώς υψηλότερο όσο και με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο διαφορετικών καρκίνων του δέρματος. Αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί από το γεγονός ότι οι αναλύσεις της καλσιδιόλης ορού δεν παρέχουν πληροφορίες για τον μεταβολισμό της βιταμίνης D στο ανθρώπινο δέρμα.
Η νέα μελέτη, που διεξήχθη στο πλαίσιο του προγράμματος North Savo Skin Cancer Programme, υιοθέτησε μια διαφορετική προσέγγιση:
498 ενήλικες ασθενείς που εκτιμάται ότι είχαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όπως βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή μελάνωμα, προσλήφθηκαν στο δερματολογικό εξωτερικό ιατρείο. κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Kuopio.
Έμπειροι δερματολόγοι στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας ανέλυσαν προσεκτικά τις βασικές πληροφορίες και το ιατρικό ιστορικό των ασθενών και εξέτασαν το δέρμα τους. Οι δερματολόγοι ταξινόμησαν επίσης τους ασθενείς σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου καρκίνου του δέρματος, δηλαδή χαμηλού κινδύνου, μέτριου κινδύνου και υψηλού κινδύνου.
Με βάση τη χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D από το στόμα, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μη χρήστες, περιστασιακούς χρήστες και τακτικούς χρήστες. Τα επίπεδα καλσιδιόλης στον ορό αναλύθηκαν στους μισούς από τους ασθενείς και βρέθηκε ότι αντιστοιχούν στην αυτοαναφερόμενη χρήση βιταμίνης D.
Τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι:
Υπήρξαν σημαντικά λιγότερα κρούσματα μελανώματος μεταξύ των τακτικών χρηστών βιταμίνης D από ό,τι μεταξύ των μη χρηστών
Η ταξινόμηση κινδύνου καρκίνου του δέρματος των τακτικών χρηστών ήταν πολύ καλύτερη από εκείνη των μη χρηστών
Συνολικά ο κίνδυνος για μελάνωμα μειώθηκε πάνω από το μισό σε όσους έπαιρναν τακτικά βιταμίνη D.
Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ακόμη και η περιστασιακή χρήση βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο κίνδυνο για μελάνωμα. Ωστόσο, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της χρήσης βιταμίνης D και:
- της σοβαρότητας της φωτογήρανσης
- της φωτογήρανσης προσώπου
- των ακτινικών κερατώσεων
- του αριθμού των σπίλων (ελιές δέρματος)
- του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και
- του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος
Τα επίπεδα της καλσιδιόλης στον ορό δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με αυτές τις δερματικές αλλαγές. Βάση του σχεδιασμού της έρευνας οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν μια αιτιώδη σχέση.
Η έρευνα βασίζεται στη διατριβή της Emilia Kanasuo, φοιτήτριας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Άλλες σχετικά πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης παράσχει στοιχεία για τα οφέλη της βιταμίνης D ως προς το μελάνωμα, όπως η συσχέτισή της με ένα λιγότερο επιθετικό μελάνωμα.
“Αυτές οι προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν τα νέα μας ευρήματα. Ωστόσο, το ερώτημα σχετικά με τη βέλτιστη της από του στόματος δόσης βιταμίνης D ώστε να έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μένει να απαντηθεί. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, θα πρέπει να ακολουθούνται οι εθνικές συστάσεις πρόσληψης βιταμίνης D”, σημειώνει η καθηγήτρια Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας, Ilkka Harvima, του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας.
Πηγή: https://www.uef.fi
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελάνωμα στο μάτι: Συμπτώματα και θεραπεία – Ελάχιστοι το εντοπίζουν διότι δεν φαίνεται!
Μελάνωμα: Πότε μια ελιά στο δέρμα είναι «καμπανάκι» για καρκίνο
Συμπληρώματα και αμπούλες για βιταμίνη D: Πόσο να παίρνετε – Συμπτώματα υπερδοσολογίας
Βιταμίνη D: Οι τροφές για να φτάσετε την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ποσότητες – γραμμάρια)