Η ζωή μετά το έμφραγμα: σωτήρια η άσκηση!
Της Ματίνα Κουτρουμπή PhD Κλινικής Εργοφυσιολόγου
Στη χώρα μας, το σύνηθες για τους περισσότερους ασθενείς μετά την έξοδο από το νοσοκομείο είναι να μειώσουν τις δραστηριότητές τους, φοβούμενοι ένα νέο επεισόδιο. Η αλήθεια όμως αποδεικνύεται πολύ διαφορετική.
Όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη επιστήμη της κλινικής εργοφυσιολογίας, του κλάδου, που ασχολείται με τη μελέτη της μειωμένης ικανότητας για άσκηση και τη διερεύνηση τρόπων για την αύξηση της σωματικής επάρκειας σε ανθρώπους που πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, η άσκηση μετά από έμφραγμα είναι όχι μόνο επωφελής αλλά και ενδεδειγμένη σε σταθεροποιημένους ασθενείς, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να είναι εξατομικευμένη και επιβλεπούμενη.
Η καλύτερη συμβουλή που δίνεται είναι να συνεργαστείτε στενά με τον καρδιολόγο σας και έναν ειδικό κλινικό εργοφυσιολόγο για τη σωστή καθοδήγηση και εκπαίδευσή σας. Παρακάτω απαντούνται οι συνηθέστερες ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση μετά το έμφραγμα που μπορεί να σημάνει ταχύτερη και αρτιότερη ανάρρωση.
Το σημαντικότερο όμως ευεργέτημα της άσκησης είναι η επίδραση στην ψυχολογία και η αλλαγή του τρόπου ζωής που επιφέρει, μίας νέας ζωής μακριά από τους λόγους που οδήγησαν εξ’ αρχής στο έμφραγμα.
Μπορώ να κάνω Άσκηση μετά από έμφραγμα;
Η σύντομη απάντηση, σε γενικές γραμμές, είναι ναι. Μπορείτε και πρέπει να ασκηθείτε για να βελτιώσετε τόσο την καρδιά σας, όσο και τη γενική υγεία σας. Αλλά προτού ξεκινήσετε θα πρέπει να έχετε την τελική έγκριση από τον καρδιολόγο σας και/ή το χειρουργό σας (αν έχετε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση bypass). Ανάλογα με την κατάστασή σας, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ένα τεστ κοπώσεως ώστε να είναι σίγουρος ότι η καρδιά σας είναι αρκετά σταθερή για να αντέξει συστηματική προπόνηση.
Πότε μπορώ να κάνω Άσκηση μετά από έμφραγμα;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεκινήσει κανείς άσκηση μετά από έμφραγμα, διαφέρει από άτομο σε άτομο. Όσο είστε στο νοσοκομείο, οι νοσηλεύτριες και οι φυσιοθεραπευτές θα ζητήσουν να σταθείτε στα πόδια σας και να ξεκινήσετε περπάτημα σε πολύ χαμηλή ένταση στο διάδρομο του νοσοκομείου. Μόλις φύγετε από το νοσοκομείο, θα πρέπει πιθανώς να είστε σε θέση να αυτοεξυπηρετείστε μέχρι το ραντεβού με τον καρδιολόγο σας (ή χειρουργό). Θα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμη κι αν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα, η καρδιά προσπαθεί να επουλωθεί. Ένα έμφραγμα προκαλεί τραύμα στην καρδιά και, αν είχατε οποιαδήποτε βλάβη στον καρδιακό μυ, τότε η ικανότητά σας να ασκηθείτε μπορεί να τον θέσει σε κίνδυνο. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας πει αν μπορείτε να ασκηθείτε ή όχι.
Ποια είναι τα οφέλη της Άσκησης μετά από έμφραγμα;
Βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς – Η συστηματική άσκηση βελτιώσει την ικανότητα του καρδιακού μυός να χρησιμοποιεί οξυγόνο, με αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί πιό ξεκούραστα.
Μειώνει τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο – Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, την αύξηση των μυών (αύξηση του μεταβολικού ρυθμού), τη μειώση της αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, και τη μειώση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Μειώνει τον κίνδυνο επανεμφράγμαντος – Η άσκηση μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής, καθώς όσο πιο γυμνασμένος είναι κανείς, τόσο μειώνει την πιθανότητα μιας καρδιακής προσβολής.
Βελτιώνει τη διάθεση και προσφέρει ευεξία – Η άσκηση έχει αντικαταθλιπτικές και αγχολυτικές επιδράσεις στο σώμα. Αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των καθημερινών πιέσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Ποια είναι η καλύτερη άσκηση μετά από έμφραγμα;
Δεν υπάρχει γενικός κανόνας για το ποιά άσκηση είναι η καλύτερη μετά από έμφραγμα, αλλά το περπάτημα και το ποδήλατο συνιστούνται συνήθως. Ασκήσεις με βάρη αποτελούν επίσης μια μορφή άσκησης που μπορεί να ακολουθηθεί μετά από έμφραγμα, φυσικά αφού έχετε πάρει έγκριση από τον καρδιολόγο σας.
Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος άσκησης είναι η συμμετοχή 6 με 8 εβδομάδες σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα αποκατάστασης με επίβλεψη, για να σας επιτρέψουν να ξεκινήσετε ασκήσεις με βάρη. Οι ασκήσεις με αντιστάσεις, αν δεν γίνουν σωστά, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό και πιθανώς περαιτέρω καρδιακές επιπλοκές.
Συζητήστε αυτές τις συστάσεις με το γιατρό σας και συνεργαστείτε με ένα κλινικό εργοφυσιολόγο, που θα μπορέσει να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα άσκησης που να ταιριάζει στις προσωπικές σας ανάγκες, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.
Ματίνα Κουτρουμπή, PhD Κλινική Εργοφυσιολόγος