Ιαματική Ιατρική: Ο 1 στους 11 ευρωπαίους μετά τη σύνταξη θέλει να μείνει στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
Ιαματική
Σημαντική υπεραξία μπορεί να αποκτήσει η χώρα μας μέσα στα επόμενα χρόνια στον τομέα του ιαματικού τουρισμού και της θαλασσοθαραπείας, καθώς συγκεντρώνει σημαντική προτίμηση στους "Silver" και "Golden" τουρίστες της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ιαματική Ιατρική.

Οι εκατοντάδες ελληνικές φυσικές ιαματικές πηγές και τα χιλιάδες χιλιόμετρα παραθαλάσσιων εκτάσεων, όπως και το εξαιρετικό βιοκλίμα της χώρας μας, παραμένουν κορυφαία πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη και προώθηση του Τουρισμού Ιματικής Ιατρικής και Υγείας της Ελλάδας και για την προσέλκυση των διεθνών ταξιδιωτών που αναζητούν εμπειρίες ευεξίας στο ταξίδι τους.

Τα παραπάνω ιδιαίτερα σημαντικά συμπεράσματα για τη σημασία της ανάπτυξης του Ιαματικού Τουρισμού στην Ελλάδα, αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του 72ου συνέδριου της FEMTEC: «Θαλασσοθεραπεία και Ιαματική Ιατρική: ένας στρατηγικός συνδυασμός της Υγείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας» που διεξήχθη στο Miraggio Thermal Spa Resort στη Χαλκιδική. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναφέρθηκαν σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις νέες προκλήσεις του Τουρισμού Υγείας, του Θερμαλισμού και της Θαλασσοθεραπείας στην Ευρώπη, την Ελλάδα και παγκοσμίως.

Ιαματική Ιατρική: «Στόχος η προσέλκυση ευρωπαίων τουριστών τρίτης και τέταρτης ηλικίας»

«Ως χώρα θα πρέπει να στοχεύσουμε αποτελεσματικά στους «Silver» και «Golden» τουρίστες της τρίτης και τέταρτης ηλικίας, που ενδιαφέρονται για ιαματικές θεραπείες καθώς επίσης και για «δευτερεύουσα κατοικία και διαμονή», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης, ο οποίος παρουσίασε τα τεράστια γεωφυσικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας: «Οι διεθνείς μελέτες για την νέα τάση της «δευτερεύουσας κατοκίας» δείχνουν ότι το 7,5% των Ευρωπαίων ενηλίκων επιθυμούν να διαμείνουν μετά την σύνταξή τους στη Νότια Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα λόγω του εξαιρετικού και μοναδικού βιοκλίματος. Έτσι, η ευρύτερη περιοχή μας μέσα στα επόμενα 20 χρόνια θα έχει ζήτηση 2,7 εκατομμυρίων κατοικιών για δευτερεύουσα κατοικία διακοπών των Ευρωπαίων», υπογράμμισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Κουσκούκης.

Η σημασία της ανάπτυξης και οι νέες προκλήσεις της Ιαματικής Ιατρικής και του Τουρισμού Υγείας

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας (IHTC) και Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Ιατρικού Τουρισμού (ΕΛΙΤΟΥΡ), Γιώργος Πατούλης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της 72ης Συνόδου της FEMTEC, ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για την υποστήριξη στην Ελλάδα στην τροχιά της ανάπτυξης του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας και στις εθνικές προσπάθειες για την αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πηγών, πολλές από τις οποίες «ήταν οι πρώτοι προορισμοί Ιατρικού Τουρισμού του κόσμου από την αρχαιότητα», όπως είπε ο κ. Πατούλης και συμπλήρωσε:

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την πρωτοβουλία της FEMTEC για το γεγονός ότι προσφέρθηκε στην Ελλάδα η ευκαιρία να φιλοξενήσει το κορυφαίο επιστημονικό think tank του Θερμαλισμού, της Υδροθεραπείας και Θαλασσοθεραπείας στην ενδεδειγμένη χρονική συγκυρία: Η Ιαματική Ιατρική και η Θαλασσοθεραπεία είναι κυρίαρχοι μοχλοί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο του Τουρισμού Υγείας. Είναι μέγιστη η πρόκληση για την Ελλάδα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ταχέως αναπτυσσόμενη διεθνή αγορά Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας, διδάσκοντας την αυθεντική ελληνική εμπειρία Ευεξίας στο παγκόσμιο κοινό».

«Κορυφαίος προορισμός Υδροθεραπείας η Ελλάδα»

Να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Υδροθεραπείας και Κλιματοθεραπείας (FEMTEC) είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση με επίσημη σχέση με την ΠΟΥ, που επέλεξε φέτος την Ελλάδα για να φιλοξενήσει το ετήσιο επιστημονικό συνέδριο λόγω του φυσικού πλούτου της χώρας σε φυσικές ιαματικές πηγές και τεράστια ακτογραμμή, αλλά και λόγω της αρχαίας πολιτιστικής και ιστορικής παράδοσης της Ελλάδας, με βαθιές ρίζες στην υδροθεραπεία.

Ο πρόεδρος της FEMTEC, Pr. Umberto Solimene, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η επιλογή της θέσης και του τόπου διεξαγωγής του συνεδρίου δεν έγινε τεχνικά, με κριτήριο και μόνο τις κατάλληλες συνεδριακές υποδομές. Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσουν οι σύνεδροι μια μοναδική περιοχή, με ασυναγώνιστο περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και θερμαλιστικό πλούτο που συγκεντρώνεται σε ένα ανεπανάληπτο γεωγραφικό τοπίο», τόνισε κατά την ομιλία του.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν, επίσης, θέματα δομής και οργάνωσης των κρατικών και διεθνών θερμαλιστικών συστημάτων, οι οικονομικές και κοινωνικές στρατηγικές και πολιτικές Υδροθεραπείας, οι παραδοσιακές και συμπληρωματικές προσεγγίσεις για την περίθαλψη, την Υγεία και την Ευεξία, η σχέση Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομίας του Τουρισμού Υγείας, οι σύγχρονες πρακτικές της Ιαματικής Ιατρικής στην Αποκατάσταση, και επίσης το ιδιαίτερο θέμα «Μαγειρικές τέχνες και περιοχές Θερμαλισμού».

Η 72η σύνοδος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υδροθεραπείας και Κλιματοθεραπείας διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, του ΙΣΑ, του ΠΙΣ και της ΕΛΙΤΟΥΡ.