Iatropedia

Ιλαρά: Εκατοντάδες κρούσματα κάθε μήνα στην ΕΕ – Πόσα έχει η Ελλάδα

measles

Τι ηλικία έχουν τα κρούσματα στην Ελλάδα. Η διαφορά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκατοντάδες κρούσματα εξακολουθεί να προκαλεί η ιλαρά στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εξάπλωσή της να συνεχίζεται με έντονους ρυθμούς και εφέτος το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), τον Αύγουστο καταγράφηκαν ακόμα 786 κρούσματα σε 18 από τις χώρες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Ο αριθμός αυτός είναι λίγο χαμηλότερος από τον αντίστοιχο του Ιουλίου (ήταν 840 τα κρούσματα). Ωστόσο το ECDC διευκρινίζει ότι μπορεί να υπήρξαν καθυστερήσεις στη δήλωσή τους.

Η χώρα όπου η ιλαρά προκαλεί μεγάλη επιδημία είναι η Ρουμανία. Τον τελευταίο χρόνο (Σεπτέμβριος 2023 έως και Αύγουστος 2024) ανέφερε 14.347 κρούσματα, όταν η ΕΕ είχε συνολικώς 18.449.

Τα κρούσματα του Αυγούστου

Τον εφετινό Αύγουστο, τα περισσότερα κρούσματα ανέφερε πάλι η Ρουμανία (ήταν 532). Ακολουθούν οι:

Στη χώρα μας καταγράφηκε 1 κρούσμα τον Αύγουστο (το δεύτερο του εφετινού καλοκαιριού). Έτσι ο συνολικός αριθμός έφτασε στα 29.

Από το σύνολο των ασθενών με ιλαρά στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο, 13 έχασαν τη ζωή τους. Οι 12 πέθαναν στη Ρουμανία και ένας στην Ιρλανδία.

Οι κρίσιμες ηλικίες

Από τα κρούσματα που προκάλεσε η ιλαρά τους τελευταίους 12 μήνες στην ΕΕ, το 44,5% ήταν μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών). Δεύτερη πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα ήταν τα παιδιά σχολικής ηλικίας (έως και 15 ετών). Σε αυτά καταγράφηκαν 5.148 περιστατικά (ποσοστό σχεδόν 28% του συνολικού αριθμού).

Η μεγαλύτερη αναλογία κρουσμάτων, σε σύγκριση με τον πληθυσμό, ήταν στα πολύ μικρά παιδιά. Έφτασε στα σχεδόν 591 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο βρεφών στις ηλικίες κάτω του 1 έτους.

Ωστόσο στην Ελλάδα την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων έχουν οι έφηβοι (ηλικίες 15 έως 19 ετών). Ειδικότερα, η αναλογία ανά ηλικία των 29 κρούσματα των τελευταίων 12 μηνών (σ.σ. όλα έχουν αναφερθεί εντός του 2024) έχει ως εξής:

Αυτό ως φαίνεται σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι οι ανήλικοι (και) στη χώρα μας έχουν ανεπαρκή κάλυψη με τη δεύτερη δόση του εμβολίου για την ιλαρά. Την έχει κάνει μόνο το 83% των ανηλίκων, ενώ την πρώτη την έχει κάνει το 97%.

Φωτογραφία: iStock