Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Αν έχει νικοτίνη αποτελεί κίνδυνο για την καρδιά
Η μελέτη περιελάμβανε 15 νέους ενήλικες (μέσης ηλικίας 26 ετών), που δεν είχαν κάνει ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο, οι οποίοι προσδιόρισαν τους εαυτούς τους ως “σπάνια καπνιστές”, πράγμα που σημαίνει ότι κάπνιζαν το πολύ 10 τσιγάρα τον μήνα. Τους δόθηκε και άτμισαν ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη για 30 λεπτά στην πρώτη ημέρα της μελέτης και άλλο ηλεκτρονικό τσιγάρο για το ίδιο χρονικό διάστημα, αλλά χωρίς νικοτίνη αυτήν τη φορά, σε μια επόμενη μέρα της μελέτης, πάντα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, εξήγησε δρ. Magnus Lundback του Ινστιτούτου Karolinska στην Στοκχόλμη.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 λεπτών μετά το κάπνισμα των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιείχαν νικοτίνη παρατηρήθηκε τριπλάσια αύξηση της αρτηριακής δυσκαμψίας, καθώς και αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Αυτές οι επιδράσεις δεν παρατηρήθηκαν μετά το άτμισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, ανέφεραν οι συγγραφείς της έρευνας στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας (ERS).
Αυτά τα πρώιμα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων στην διακοπή του καπνίσματος, σημειώνουν οι συγγραφείς. Επιπλέον, είναι η πρώτη κλινική δοκιμή που συνδέει την έκθεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην αρτηριακή δυσκαμψία στους ανθρώπους, όπως δήλωσαν οι ίδιοι.
Ο δρ. Lundback δήλωσε, ότι, παρόλο που η μελέτη ήταν μικρή και τα αποτελέσματα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά, προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με πιθανούς καρδιαγγειακούς κινδύνους που συνδέονται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
“Υπάρχουν χιλιάδες τοξίνες στα συμβατικά τσιγάρα και η σκέψη ήταν ότι ήταν αυτές οι ουσίες και όχι η νικοτίνη που ευθύνονται γι’ αυτά τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα”, είπε και πρόσθεσε: “Ωστόσο, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να μην είναι αληθές. Είναι πιθανό η συνεχής και επαναλαμβανόμενη έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο να μεταβάλλει την χρόνια αγγειακή δυσκαμψία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων στο μέλλον”.
Αν και οι επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή δυσκαμψία, που παρατηρήθηκαν στην μελέτη, δεν διήρκεσαν περισσότερο από 30 λεπτά, παρομοίωσαν τις προσωρινές επιπτώσεις στην αρτηριακή δυσκαμψία που παρατηρούνται στους καπνιστές των κανονικών τσιγάρων.
Ο δρ. Lundback επεσήμανε ότι η χρόνια έκθεση σε ενεργό και παθητικό κάπνισμα κανονικού τσιγάρου είναι γνωστό ότι αυξάνει μόνιμα την αρτηριακή δυσκαμψία με την πάροδο του χρόνου.
Η ομάδα του έλαβε μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, της καρδιάς και της αρτηριακής δυσκαμψίας σε τρία χρονικά σημεία κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας: κατά τη διάρκεια των πρώτων 30 λεπτών μετά την έκθεση και στις 2 και 4 ώρες μετά την έκθεση.
Επειδή η έκθεση σε ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς νικοτίνη δεν συσχετίστηκε με αύξηση αυτών των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, η άμεση αύξηση πιθανότατα οφείλεται στη νικοτίνη, δήλωσε ο δρ. Lundback.
“Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την ανάγκη διατήρησης μιας κριτικής και προσεκτικής στάσης απέναντι στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ειδικά για τους γιατρούς”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο δρ. Lundback είπε, επίσης, ότι οι προσπάθειες για να περάσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εναλλακτική λύση στις άμεσα διαθέσιμες θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης μπορεί να εκθέσει τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα σε περιττό κίνδυνο.
“Οι θεραπείες υποκατάστασης της νικοτίνης λειτουργούν καλά”, είπε, προσθέτοντας ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων δεν είναι γνωστοί. “Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην προώθηση αυτών των προϊόντων για διακοπή του καπνίσματος”, κατέληξε.
Ο δρ. Francesco Blasi του Πανεπιστημίου του Μιλάνου και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας, συμφώνησε, ότι, επειδή οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από το ηλεκτρονικό τσιγάρο που περιέχει νικοτίνη δεν είναι γνωστές, η προώθηση της χρήσης του για τη διακοπή του καπνίσματος είναι προβληματική.
“Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας, για να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια αυτών των προϊόντων για αυτή τη χρήση. Και οι μικρότερες μελέτες έχουν δείξει μικτά αποτελέσματα”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηλεκτρονικό τσιγάρο (VS) κανονικό τσιγάρο: Κίνδυνοι και διαφορές – Τι πρέπει να ξέρετε [vid]
Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Πόσο επικίνδυνα είναι τα χημικά που περιέχει [vid]
Κάπνισμα: 6 τροφές που βοηθούν να καθαρίσετε τους πνεύμονες από τη νικοτίνη
Κάπνισμα: Πώς η νικοτίνη επηρεάζει τον εγκέφαλο – Προβλήματα μνήμης!