Αν και οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από το άτμισμα εξακολουθούν να μην είναι γνωστές , όταν πρωτοεμφανίστηκαν πριν μερικά χρόνια τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θεωρούνταν μια εναλλακτική που θα βοηθούσε τους καπνιστές να σταματήσουν τη βλαβερή τους συνήθεια.
Διαβάστε επίσης: Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Εντείνονται οι έλεγχοι για τις αιτίες της κρίσης – Σχεδόν 1.500 οι ασθενείς
Όμως αρκετές χώρες παγκοσμίως έχουν αρχίσει τον τελευταίο καιρό να απαγορεύουν την πώληση προϊόντων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και να περιορίζουν τις διαφημίσεις τους καθώς έχουν αρχίσει να έρχονται στο φως της δημοσιότητας ανησυχητικές πληροφορίες για το άτμισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία των χρηστών.
«Η τρέχουσα κατάσταση θεωρείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Παρκ Νέουνγκ-χου υπουργός Υγείας της Νότιας Κορέας, αναφερόμενος σε περιστατικά πνευμονολογικών παθήσεων στις ΗΠΑ που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής 33 θανάτους και 1.479 επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα μιας μυστηριώδους πνευμονολογικής ασθένειας που συνδέεται με το άτμισμα.
«Παιδιά, έφηβοι, έγκυες και άνθρωποι που πάσχουν από πνευμονολογικές ασθένειες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μη καπνιστές επίσης, ποτέ μην χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα», τόνισε ο Παρκ.
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις έρευνες που διεξάγονται για να καθοριστεί αν υπάρχει επιστημονική βάση που να δικαιολογεί την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων που μετατρέπουν υγρά που περιέχουν νικοτίνη σε ατμό.
Εξάλλου το υπουργείο Υγείας της Νότιας Κορέας δεσμεύθηκε να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς για τα προϊόντα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Οι ΗΠΑ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι πρόκειται να αποσύρουν από τα καταστήματα τα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικών τσιγάρων που έχουν γεύσεις καθώς υπάρχουν ανησυχίες για την αυξημένη χρήση τους από εφήβους.
Η Ινδία επίσης σταμάτησε τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων τον Σεπτέμβριο προειδοποιώντας για μια «επιδημία» μεταξύ των νέων.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ