Ημικρανία: Φάρμακο μπορεί να σταματά τις κρίσεις πριν καν αρχίσουν

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακο
Τι έδειξε μελέτη σε ασθενείς με πρόδρομα συμπτώματα, οι οποίοι μπορούσαν να αντιληφθούν ότι επίκειται μία κρίση.

Ένα νέο φάρμακο για την ημικρανία μπορεί να σταματά τις κρίσεις πριν αρχίσουν, στους ασθενείς που έχουν προειδοποιητικές ενδείξεις, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Το φάρμακο λέγεται ubrogepant και εγκρίθηκε προσφάτως στις ΗΠΑ (όχι στην Ευρώπη) γι’ αυτή την εξουθενωτική μορφή κεφαλαλγίας.

Η νέα μελέτη διεξήχθη σε αρκετές εκατοντάδες εθελοντές και έδειξε πως όσοι παίρνουν το φάρμακο με την πρώτη ένδειξη της ημικρανίας, μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξή της. Πρόδρομες ενδείξεις της ημικρανίας είναι λ.χ.:

  • Αυξημένη ευαισθησία στο φως ή τον ήχο
  • Κόπωση
  • Πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα
  • Ζάλη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Στη μελέτη εντάχθηκαν 518 εθελοντές. Είχαν ηλικία 18-75 ετών και παρουσίαζαν ημικρανία επί τουλάχιστον έναν χρόνο.

Οι εθελοντές είχαν δύο έως οκτώ ημικρανικές κρίσεις τον μήνα. Όλοι τους είχαν πρόδρομα συμπτώματα και μπορούσαν να καταλάβουν ότι εντός μίας έως έξι ωρών θα άρχιζε ο πονοκέφαλος.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να λάβουν δύο φορές προληπτική αγωγή, αμέσως μόλις ανίχνευαν μία επικείμενη ημικρανική κρίση. Την μία φορά πήραν το ubrogepant και την άλλη μία ανενεργό ουσία (εικονικό φάρμακο).

Οι εθελοντές δεν γνώριζαν τι είχαν λάβει σε κάθε περίσταση. Μετά τη λήψη όμως έπρεπε να συμπληρώνουν ένα διαδικτυακό ημερολόγιο για την υπόλοιπη μέρα. Σε αυτό ανέφεραν πόσο έντονη ήταν η ημικρανία τους και πόσο είχε επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Την βαθμολογούσαν επίσης σε μία κλίμακα πέντε βαθμίδων. Το «μηδέν» σήμαινε ότι η ημικρανία δεν είχε καμία επίπτωση. Το «τέσσερα» σήμαινε ότι ήταν τόσο σοβαρή, ώστε δεν μπορούσαν να λειτουργούσαν φυσιολογικά

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι είχαν πάρει ubrogepant είχαν 73% περισσότερες πιθανότητες απ’ όσους είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο να αναφέρουν ότι λειτουργούσαν φυσιολογικά 2 ώρες αργότερα.

Αντίστοιχα, 24 ώρες αργότερα το 65% όσων είχαν λάβει ubrogepant ανέφεραν ότι η ημικρανία τους δεν τους είχε δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους είχαν πάρει το εικονικό φάρμακο ήταν 48% (λόγω της δύναμης της αυθυποβολής).

Επιπλέον, 8 και 24 ώρες μετά τη λήψη, το ποσοστό των ασθενών που ήταν ικανοποιημένοι ή πολύ ικανοποιημένοι από την κατάστασή τους ήταν υπερδιπλάσιο στους ασθενείς που είχαν πάρει ubrogepant.

Τα ευρήματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και υποδηλώνουν ότι το νέο φάρμακο μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ημικρανία να λειτουργούν φυσιολογικά, γράφουν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock