Ινομυαλγία: Τι είναι, πώς ξεκινάει και τι θεραπείες υπάρχουν
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ινομυαλγία ενισχύει τις οδυνηρές αισθήσεις επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός επεξεργάζονται επώδυνα και μη επώδυνα σήματα.
Πώς ξεκινάει η ινομυαλγία
Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν μετά από ένα συμβάν, όπως σωματικό τραύμα, χειρουργική επέμβαση, μόλυνση ή σημαντικό ψυχολογικό στρες. Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα εξελίσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, χωρίς κανένα συγκεκριμένο “συμβάν πυροδότησης”.
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυαλγία απ’ ό,τι οι άνδρες. Πολλοί άνθρωποι με ινομυαλγία έχουν επίσης:
- πονοκεφάλους τάσης
- διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης
- σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- άγχος
- κατάθλιψη
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, μια ποικιλία φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων. Η άσκηση, η χαλάρωση και τα μέτρα μείωσης του στρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.
Ινομυαλγία: Συμπτώματα
Τα κύρια συμπτώματα της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν:
- Γενικευμένοι πόνοι στο σώμα: Ο πόνος που σχετίζεται με την ινομυαλγία συχνά περιγράφεται ως ένας συνεχής αμβλύς πόνος που διαρκεί για τουλάχιστον τρεις μήνες. Για να θεωρείται γενικευμένος, ο πόνος πρέπει να εμφανίζεται και στις δύο πλευρές του σώματος, πάνω και κάτω από την μέση σας.
- Κούραση: Τα άτομα με ινομυαλγία συχνά ξυπνούν κουρασμένα, παρόλο που αναφέρουν ότι κοιμούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο ύπνος συχνά διακόπτεται από τον πόνο και πολλοί έχουν άλλες διαταραχές ύπνου, όπως σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και υπνική άπνοια.
- Γνωστικές δυσκολίες: Ένα σύμπτωμα που συνήθως αναφέρεται ως “ομίχλη εγκεφάλου”μειώνει την ικανότητα εστίασης, προσοχής και συγκέντρωσης σε νοητικές εργασίες.
Η ινομυαλγία συχνά συνυπάρχει με άλλες καταστάσεις, όπως:
- Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
- Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
- Ημικρανία και άλλα είδη πονοκεφάλων
- Διάμεση κυστίτιδα ή σύνδρομο επώδυνης κύστης
- Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης
- Κατάθλιψη
- Σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας
Ινομυαλγία: Διάγνωση
Στο παρελθόν, οι γιατροί έλεγχαν 18 συγκεκριμένα σημεία στο σώμα ενός ατόμου, για να δουν σε πόσα από αυτά πονάει, όταν ασκούσαν σταθερή πίεση. Οι νεότερες κατευθυντήριες γραμμές δεν απαιτούν διαγωνιστική εξέταση.
Αντίθετα, ο κύριος παράγοντας για τη διάγνωση της ινομυαλγίας είναι ο γενικευμένος πόνος σε όλο το σώμα για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Για να πληροίτε τα κριτήρια, πρέπει να έχετε πόνο σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές τις πέντε περιοχές:
- Αριστερά άνω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ώμου, του βραχίονα ή της γνάθου
- Δεξιά άνω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ώμου, του βραχίονα και της γνάθου
- Αριστερή κάτω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου, των γλουτών και του ποδιού
- Δεξιά κάτω περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ισχίου, του γλουτού και του ποδιού
- Αξονική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τον αυχένα, την πλάτη, το στήθος και την κοιλιά
Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει εξετάσεις αίματος για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα.
Εάν υπάρχει πιθανότητα να πάσχετε από άπνοια ύπνου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μια ολονύκτια μελέτη ύπνου.
Ινομυαλγία: Θεραπευτική αγωγή
Γενικά, οι θεραπείες για την ινομυαλγία περιλαμβάνουν τόσο φαρμακευτική αγωγή όσο και στρατηγικές αυτοφροντίδας. Δίνεται έμφαση στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της γενικής υγείας. Δεν υπάρχει κάποια καθολική θεραπεία που να λειτουργεί για όλους. Η δοκιμή μιας ποικιλίας θεραπευτικών στρατηγικών μπορεί να έχει σωρευτικό αποτέλεσμα.
Φάρμακα
Οι πιο κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:
- Παυσίπονα: Τα μη συνταγογραφούμενα αναλγητικά όπως η ακεταμινοφαίνη, η ιβουπροφαίνη και η νατριούχος ναπροξένη μπορεί να είναι χρήσιμα. Τα οπιοειδή φάρμακα δεν συνιστώνται, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές παρενέργειες και εξάρτηση και θα επιδεινώσουν τον πόνο με την πάροδο του χρόνου.
- Αντικαταθλιπτικά: Υπάρχουν κάποια που μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου και της κόπωσης που σχετίζεται με την ινομυαλγία. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει και κάποια φάρμακα για καλύτερο ύπνο.
- Αντισπασμωδικά: Τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία της επιληψίας είναι συχνά χρήσιμα για τη μείωση ορισμένων τύπων πόνου.
Θεραπείες
- Φυσικοθεραπεία: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις που θα βελτιώσουν τη δύναμη, την ευλυγισία και την αντοχή σας. Οι ασκήσεις μέσα στο νερό (πισίνα, θάλασσα) μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες.
- Εργοθεραπεία: Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε προσαρμογές στον χώρο εργασίας σας, ή στον τρόπο που εκτελείτε ορισμένες εργασίες, ώστε να μειωθεί η καταπόνηση στο σώμα σας.
- Συμβουλευτική: Η συζήτηση με έναν ειδικό σύμβουλο μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την πίστη σας στις ικανότητές σας και να σας διδάξει στρατηγικές για την αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων.
Πηγή: https://www.mayoclinic.org
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορεί να σας συμβαίνει αν σας πονάνε τα γόνατά σας τη νύχτα
Σε ποιο σημείο πονάει η σκωληκοειδίτιδα – Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Προσοχή με τα παυσίπονα: Παρενέργειες, δοσολογία και κίνδυνοι
Πότε ένας πόνος στο πόδι είναι “καμπανάκι” για σοβαρό πρόβλημα στην καρδιά