Iatropedia

Ιοί και βακτήρια: Ποια ώρα της ημέρας μας επηρεάζουν περισσότερο

Οι ιοί είναι πιο αποτελεσματικοί στο να εισβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σύμφωνα με ερευνητές στην Αγγλία.

Ο κιρκαδικός ρυθμός του σώματος και τα μεμονωμένα κύτταρά του είτε “βοηθούν”, είτε “εμποδίζουν” την ικανότητα ενός ιού να μολύνει τον ξενιστή, με τις πρωινές ώρες να φαίνεται πως είναι η πιο πιθανή περίοδος της ημέρας για την μόλυνση από έναν ιό, όπως αναφέρουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge σε σχετική μελέτη τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ο κιρκαδικός ρυθμός, το εσωτερικό ρολόι του σώματος, ελέγχει τμήμα της φυσιολογίας και των βασικών σωματικών λειτουργιών με το να ρυθμίζει τη δραστηριότητα και τις πηγές τροφοδότησης των κυττάρων.

Το κάθε κύτταρο έχει το δικό του εσωτερικό ρολόι που του επιτρέπει να “προβλέπει” τις αλλαγές στο περιβάλλον και να παίρνει ορισμένα μέτρα προστασίας. Αυτό, λένε οι ερευνητές, σημαίνει ότι η έκθεση σε έναν ιό στην πιο κατάλληλη στιγμή θα επιτρέψει την ταχύτερη, πιο αποτελεσματική μόλυνση του κυττάρου αυτού και τον πολλαπλασιασμό του ιού.

“Δεδομένου ότι αυτά τα… ρολόγια το σώμα μας φαίνεται να παίζουν ρόλο στην προστασία μας από την εισβολή παθογόνων ουσιών, η ανάλυση του μοριακού τους μηχανισμού μπορεί να μας οδηγήσει στην δημιουργία ενός νέου, καθολικού τύπου φαρμάκου που θα βοηθάει στοχευμένα στην καταπολέμηση μιας λοίμωξης”, δήλωσε σχετικά ο δρ Akhilesh Reddy, καθηγητής και επικεφαλής ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Cambridge.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της μόλυνσης από τον ιό και τον πολλαπλασιασμό σε ποντίκια μολυσμένα με τον ιό του έρπητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Τα ποντίκια, που ζούσαν σε ένα περιβάλλον με 12 ώρες “ημέρας” και 12 ώρες “νύχτας”, διαπιστώθηκε πως ήταν πιο επιρρεπή στην μόλυνση κατά την είσοδο στην φάση ηρεμίας τους.

Σε πειράματα με ποντίκια που στερούνταν το γονίδιο BMAL1, το οποίο συνδέεται με τον κιρκαδικό ρυθμό, ο ιός πολλαπλασιαζόταν σε υψηλότερα επίπεδα, ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που μολύνθηκαν τα τρωκτικά. Η επίδραση παρατηρήθηκε σε καλλιέργειες κυττάρων των οποίων ο κυτταρικός κιρκαδικός ρυθμός είχε “μπλοκαριστεί”, τόσο από τον ιό έρπητα, όσο και από εκείνον της γρίπης Α.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, ότι τα άτομα με ακανόνιστο κιρκαδικό ρυθμό, όπως οι εργαζόμενοι σε νυχτερινές βάρδιες, θα μπορούσαν να είναι πιο επιρρεπείς στη γρίπη. Η συγκεκριμένη μελέτη εξηγεί επίσης το γιατί η γρίπη εξαπλώνεται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν το γονίδιο BMAL1 υποβάλλεται σε εποχιακές αλλαγές.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιβίωση: Σε ποιες περιπτώσεις και μόνο πρέπει να την παίρνετε

Γρίπη, ίωση και κρυολόγημα: Πλήρης οδηγός