Ιός Δυτικού Νείλου: Οδύσσεια για 18χρονο στις ΗΠΑ – Χρειάστηκαν 20 γιατροί σε 4 νοσοκομεία για να διαγνωστεί

  • Ρούλα Τσουλέα
ιός του Δυτικού Νείλου
Ο νεαρός αρρώστησε βαριά και μετά από τις λάθος διαγνώσεις έμεινε για εβδομάδες στην εντατική.

Ένας 18χρονος από το Μισούρι παρέλυσε και χρειάσθηκε διασωλήνωση στην εντατική μετά από βαριά λοίμωξη που του προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ο John Procter VI (ή Μπι-Μπι όπως τον αποκαλούν οι φίλοι και οι συγγενείς του) νοσηλεύθηκε στην εντατική για 16 ημέρες για κάτι που άρχισε «αθώα», με πονοκέφαλο και λίγη ζάλη, στις 8 Αυγούστου.

Ο νεαρός πήγε στα επείγοντα του πλησιέστερου νοσοκομείου, όπου του είπαν ότι είχε πονοκέφαλο τάσεως και τον έστειλαν σπίτι.

Τις μέρες που ακολούθησαν τα συμπτώματά του σταδιακά επιδεινώνονταν. Παρουσίασε βίαιους εμέτους και υψηλό πυρετό, με συνέπεια να πάει σε δύο ακόμα νοσοκομεία.

Οι γιατροί νόμιζαν ότι είχε μηνιγγίτιδα και του έκαναν εξετάσεις γι’ αυτήν. Όταν οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές, τον έστειλαν ξανά στο σπίτι, χορηγώντας του μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για τα συμπτώματά του.

Τα φάρμακα δεν απέδωσαν και ξαφνικά η κατάστασή του έγινε πολύ ανησυχητική, δήλωσε στον τοπικό σταθμό ειδήσεων KSDK ο (σχεδόν) συνονόματος πατέρας του (λέγεται John Procter V).

«Την επομένη ημέρα παρουσίασε συμπτώματα εγκεφαλικού. Δεν μπορούσε να κινηθεί και μπέρδευε τα λόγια του», είπε.

Οι γονείς του τον μετέφεραν για τέταρτη φορά σε νοσοκομείο, όπου εισήχθη αμέσως στην εντατική και διασωληνώθηκε. Μετά από 16 ημέρες νοσηλείας, διαγνώστηκε τελικά με λοίμωξη που του προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Η οικογένειά του ανέφερε ότι πάνω από 20 γιατροί προσπαθούσαν επί δύο εβδομάδες να καταλάβουν τι είχε συμβεί σε ένα παιδί, που έως τότε δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας.

Μικρές βελτιώσεις

Ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε σημαντικές βλάβες στον οργανισμό του. Ο νεαρός έχει πολύ περιορισμένη κινητικότητα, ιδίως στην αριστερή πλευρά του σώματός του. Χρειάζεται επίσης  βοήθεια για να στηρίζει το κεφάλι και τον κορμό του.

Παρά την βαριά κατάσταση κατάστασή του «έχουν υπάρξει μικρές, αλλά σημαντικές βελτιώσεις», είπε ο πατέρας του. Οι γιατροί, λ.χ., τον αποσωλήνωσαν και του έκαναν τραχειοστομία, για να διευκολύνουν την αναπνοή του. Άρχισε επίσης φυσικοθεραπεία.

Ο 18χρονος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μία μακροχρόνια και δύσκολη ανάρρωση. «Οι γιατροί μας λένε ότι θα είναι αληθινός μαραθώνιος για να τον φέρουμε πίσω στην κατάσταση που βρισκόταν πριν τον σκοτώσει σχεδόν ο ιός του Δυτικού Νείλου», τόνισε ο πατέρας του.

Σπάνιο περιστατικό

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), οι οκτώ στους δέκα ανθρώπους που μολύνει ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν αναπτύσσουν κανένα συμπτώματα.

Ο ένας στους πέντε, όμως, αναπτύσσει πυρετό και συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, πόνοι στο σώμα και τις αρθρώσεις, έμετοι, διάρροια ή εξάνθημα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς αναρρώνουν πλήρως. Μπορεί όμως να έχουν για εβδομάδες ή μήνες κόπωση και αδυναμία.

Σε σπάνιες περιπτώσεις (σε περίπου 1 στις 150) η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή, με προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Αυτό συνέβη και στον άτυχο 18χρονο, που παλεύει να σταθεί πάλι στα πόδια του.

Η προσβολή του ΚΝΣ μπορεί να εκδηλωθεί με μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και άλλα προβλήματα.

Η ανάρρωση από τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Ένας στους 10 ασθενείς, τέλος, δεν τα καταφέρνουν και χάνουν τη ζωή τους.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει εφέτος 289 σοβαρά κρούσματα σε 33 αμερικανικές πολιτείες. Οι 18 από τους ασθενείς έχουν καταλήξει.

Φωτογραφία: iStock