Iatropedia

Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς να προφυλαχτείτε από τα κουνούπια – Τώρα ξεκινάει η επικίνδυνη περίοδος

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά τα έτη 2010 – 2014 και 2017 – 2018, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό και στην τρέχουσα περίοδο μετάδοσης 2019 (καθώς και σε επόμενες περιόδους), κατά την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Το 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές και γειτονικές χώρες αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και πρώιμη έναρξη κυκλοφορίας του ιού (το πρώτο περιστατικό εκτιμάται ότι προσεβλήθη κατά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου).

Λόγω της σύνθετης επιδημιολογίας του ιού του Δυτικού Νείλου, οι περιοχές κυκλοφορίας του κατά την τρέχουσα περίοδο 2019 δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει την ανάγκη να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας κουνουπιών.

Τι είναι ο Ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

Ιός του Δυτικού Νείλου: Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια

Πηγή: https://keelpno.gr