Iatropedia

Iός Oropouche: Αυξάνονται τα κρούσματα σε Αμερική και Ευρώπη

midge Oropouche virus

Υπό διερεύνηση ένας ακόμα θάνατος ασθενούς, αλλά και η απώλεια αρκετών εμβρύων σε εγκύους.

Ολοένα περισσότερους ανθρώπους μολύνει ο ιός Oropouche σε ορισμένες χώρες της αμερικανικής ηπείρου, ενώ αυξάνονται και τα εισαγόμενα περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κρούσματα συνολικώς πλησιάζουν πλέον τις 10.000. Αυξάνονται επίσης τα ύποπτα περιστατικά απώλειας των εμβρύων σε εγκύους, ενώ υπάρχουν υπόνοιες ότι πέθανε ένας ακόμα ασθενής (οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι είναι έως στιγμής δύο).

Σύμφωνα με νέα επιδημιολογική έκθεση του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO), έως και την 1η Σεπτεμβρίου 2024 είχαν καταγραφεί 9.852 κρούσματα της λοίμωξης σε οκτώ χώρες της αμερικανικής ηπείρου. Στις δύο από αυτές (ΗΠΑ, Καναδά) τα κρούσματα (συνολικώς 22) ήταν εισαγόμενα. Στις υπόλοιπες (Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Κούβα, Δομινικανή Δημοκρατία, Περού) ήταν εγχώρια.

Επιπλέον, αυξάνονται τα εισαγόμενα κρούσματα σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είχε ανακοινώσει στις 9 Αυγούστου 2024 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 2024 είχαν αναφερθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 19 εισαγόμενα κρούσματα της λοίμωξης.

Τα 18 ήταν σε ταξιδιώτες από την Κούβα και το 1 σε ταξιδιώτη από την Βραζιλία. Από τα κρούσματα αυτά:

Ωστόσο αναθεωρημένα στοιχεία που έστειλαν στον PAHO οι υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας υποδηλώνουν ότι πλέον τα εισαγόμενα κρούσματα που έχει προκαλέσει ο ιός Oropouche ανέρχονται σε 30.

Τα κρούσματα ανά χώρα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανά χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχουν ως εξής:

Τα 1.774 από τα προαναφερθέντα κρούσματα καταγράφηκαν τον Αύγουστο. Τα περισσότερα ήταν:

Τα σοβαρά περιστατικά

Ο ιός Oropouche μεταδίδεται συνήθως με το τσίμπημα εντός εντόμου που μοιάζει με μυγάκι. Μπορεί, όμως, να τον μεταδώσουν και ορισμένα είδη κουνουπιών.

Η νόσος που προκαλεί συνήθως είναι μία οξεία, εμπύρετη λοίμωξη. Εκτός από πυρετό προκαλεί πονοκέφαλο με φωτοφοβία (οι ασθενείς δεν αντέχουν το έντονο φως), πόνο πίσω από τα μάτια, ρίγος, πόνους στους μυς και άλλα συμπτώματα.

Περιστασιακά μπορεί να εκδηλωθούν και πιο σοβαρά προβλήματα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα ή αιμορραγικές εκδηλώσεις (π.χ. από τα ούλα). Έως πρότινος δεν είχαν αναφερθεί θάνατοι από τον ιό Oropouche.

Εφέτος, όμως, κάτι έχει αλλάξει. Στη Βραζιλία έχουν επιβεβαιωθεί, όπως προαναφέρθηκε, δύο θάνατοι. Διερευνάται επίσης ένας τρίτος.

Ακόμα πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ενδεχομένως το γεγονός ότι στη χώρα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί καταστροφικές συνέπειες σε εγκύους. Ειδικότερα, έχει ήδη επιβεβαιωθεί 1 εμβρυϊκός θάνατος και 1 κρούσμα γενετικών ανωμαλιών σε μωρό εξαιτίας του ιού. Βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση:

Για όλους αυτούς λόγους συνιστάται στους ταξιδιώτες στις ενδημικές χώρες να λαμβάνουν εντατικά μέτρα προστασίας από τα έντομα.

Φωτογραφία: iStock