Iatropedia

Ιός του Δυτικού Νείλου: 22 νέα κρούσματα και 8 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Mosquito

Δεκαέξι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, οι έξι από αυτούς στην εντατική.

Ολοένα περισσότερους ανθρώπους μολύνει ο ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με σημαντικό αριθμό πασχόντων να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), την εβδομάδα που τελείωσε στις 11 Σεπτεμβρίου 2024 αναφέρθηκαν 22 νέα περιστατικά, καθώς και 8 θάνατοι.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των εγχωρίων κρουσμάτων της λοίμωξης εφέτος ανέρχεται σε 162. Συνολικώς 25 από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Από τους 162 ασθενείς οι 121 αρρώστησαν βαριά και είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ). Οι εκδηλώσεις αυτές είναι κυρίως:

Οι υπόλοιποι είχαν πιο ήπια νόσο ή έστω δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Ωστόσο, σε κάθε κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 περιστατικά που έχουν κανένα ή πολύ ήπια συμπτώματα, οπότε δεν πηγαίνουν στον γιατρό και δεν καταγράφονται.

Πόσοι νοσηλεύθηκαν

Οι ηλικίες των 121 ανθρώπων που νόσησε έως στιγμής βαριά εφέτος ο ιός του Δυτικού Νείλου κυμαίνονταν από 4 έως 93 ετών.  Αντίστοιχα, εκείνοι που κατέληξαν είχαν ηλικία 61 έως 93 ετών.

Από τους 162 ασθενείς που μολύνθηκαν από τα κουνούπια και απευθύνθηκαν στους γιατρούς, μόνο οι 11 δεν νοσηλεύθηκαν. Από τους υπόλοιπους, οι 109 έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται:

Σημειώνεται πως ο ιός του Δυτικού Νείλου διαγνώστηκε και σε 6 ταξιδιώτες (εισαγόμενα κρούσματα). Τα εισαγόμενα κρούσματα, όμως, δεν συμπεριλαμβάνονται στην καταγραφή του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, τη ζωή του έχασε ακόμα ένας ασθενής που μολύνθηκε από τον ιό, αλλά ο θάνατός του αποδόθηκε σε σοβαρό συνυπάρχον πρόβλημα υγείας.

Τα εφετινά κρούσματα από τον ιό έχουν καταγραφεί σε 62 δήμους της χώρας μας.

Φωτογραφία: iStock