Iatropedia

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πέντε νεκροί σε μία εβδομάδα στην χώρα μας

West Nile Virus

Αυξήθηκαν κατακόρυφα και τα κρούσματα. Ακόμα πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στην εντατική.

Ραγδαία αύξηση παρουσίασε την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη. Επιπλέον, τα κρούσματα διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου έως και τις 31 Ιουλίου 2024 ήταν 33. Ο πρώτος ασθενής δηλώθηκε στις 10 Ιουλίου, αλλά τα συμπτώματά του είχαν αρχίσει στις 21 Ιουνίου 2024. Οι έξι από τους ασθενείς δεν κατάφεραν να κρατηθούν στη ζωή.

Τα περιστατικά αυτά αφορούν εγχώρια μετάδοση (μόλυνση εντός Ελλάδος). Τον Ιούλιο αναφέρθηκαν τρία κρούσματα όπου η μετάδοση είχε συμβεί σε χώρες του εξωτερικού. Ο ΕΟΔΥ όμως δεν συνυπολογίζει αυτά τα εισαγόμενα κρούσματα στις αναλύσεις του. Περιορίζεται στα εγχώρια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του, από τα 33 εγχώρια κρούσματα που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου τα 29 ήταν βαριά, καθώς οι ασθενείς είχαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός). Οι εκδηλώσεις αυτές ήταν:

Ο νεότερος από τους ασθενείς με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είχε ηλικία 36 ετών. Ο γηραιότερος ήταν 92 ετών. Ο ΕΟΔΥ τονίζει πως σε κάθε κρούσμα με προσβολή του ΚΝΣ, αντιστοιχούν περίπου 140 άλλοι ασθενείς που είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και έτσι δεν αναφέρονται.

Από τα 33 εγχώρια κρούσματα, τα 17 σημειώθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Σχεδόν όλοι οι ασθενείς (οι 32 από τους 33) χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Από αυτούς οι 18 έχουν λάβει εξιτήριο. Άλλοι οκτώ εξακολουθούν να νοσηλεύονται, με τους πέντε από αυτούς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Οι υπόλοιποι έξι νοσηλευθέντες έχασαν τη ζωή τους. Όλοι τους ήταν ηλικιωμένοι (από 74 έως 92 ετών).

Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα κρούσματα

Έως στιγμής ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει προκαλέσει τα περισσότερα κρούσματα στη Θεσσαλία. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία. Πιο αναλυτικά τα κρούσματα έχουν ως εξής:

Θεσσαλία

Κεντρική Μακεδονία

Υπόλοιπη χώρα

Τα εναπομείναντα 2 κρούσματα που προκάλεσε ο ιός του Δυτικού Νείλου βρίσκονται ακόμα υπό διερεύνηση.

Φωτογραφία: iStock