Iatropedia

ΗΠΑ: 5 κρούσματα, 1 θάνατος από σπάνια εγκεφαλίτιδα που μεταδίδουν τα κουνούπια

mosquito

Σε ποιες πολιτείες εντοπίζονται μολυσμένα κουνούπια. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα.

Ένας κάτοικος του Νιου Χάμσιρ είναι ο πρώτος ασθενής που πεθαίνει εφέτος στις ΗΠΑ από μία σπάνια εγκεφαλίτιδα που μεταδίδεται από τα μολυσμένα κουνούπια.

Ο ασθενής διαγνώστηκε με εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής (Εastern equine encephalitis –  EEE). Η οικογένειά του έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Ήταν 41 ετών και λεγόταν Steven Perry.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας της αμερικανικής πολιτείας, είναι το πρώτο κρούσμα της νόσου σε ανθρώπους στα εδάφη της από το 2014. Τότε είχαν καταγραφεί τρία κρούσματα, τα δύο εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.

Ο ασθενής νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα προτού καταλήξει. Εκτός από αυτόν, ο ιός της νόσου έχει ανιχνευθεί στο Νιου Χάμσιρ το εφετινό καλοκαίρι σε ένα άλογο και επτά αποικίες κουνουπιών.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά, ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC), άλλοι τέσσερις ασθενείς έχουν εκδηλώσει εφέτος εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών. Οι ασθενείς αυτοί, που βρίσκονται εν ζωή, διαγνώστηκαν:

Στη Μασαχουσέτη έχουν επίσης βρεθεί μολυσμένα ένα άλογο και 69 δείγματα κουνουπιών. Στο Βερμόντ έχουν βρεθεί μολυσμένα 47 δείγματα κουνουπιών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω των αυξημένων θετικών δειγμάτων στα κουνούπια, ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό εφέτος είναι αυξημένος σε όλες τις περιοχές της Νέας Αγγλίας. Προειδοποιούν επίσης πως ο κίνδυνος θα παραμείνει υψηλός, έως ότου πέσει παγωνιά για να εξολοθρευθούν τα κουνούπια.

Επομένως σε αυτές τις πολιτείες πρέπει να λαμβάνονται εντατικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, τονίζουν.

Διαβάστε ακόμα Συναγερμός στη Μασαχουσέτη για σπάνιο θανατηφόρο ιό που μεταδίδουν τα κουνούπια

Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι περισσότεροι ασθενείς που αναπτύσσουν εγκεφαλίτιδα των ιπποειδών τύπου Ανατολικής Αμερικής δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, τονίζουν τα CDC. Τα 5 κρούσματα που αναφέρθηκαν έως τώρα στις ΗΠΑ είχαν όλα σοβαρές νευρολογικές εκδηλώσεις.

Οι ασθενείς που εκδηλώνουν τελικά συμπτώματα, συνήθως τα παρουσιάζουν 4 έως 10 ημέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού. Η νόσος τους μπορεί να είναι εμπύρετος ή νευρολογική.

Όπως υποδηλώνει η ονομασία της, η εμπύρετος νόσος χαρακτηρίζεται από πυρετό, καθώς και από ρίγη, πόνους στο σώμα και πόνους στις αρθρώσεις. Συνήθως διαρκεί 1 έως 2 εβδομάδες. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρωνύουν πλήρως, εφ’ όσον δεν παρουσιάσουν νευρολογικά συμπτώματα.

Η νευρολογική νόσος μπορεί να εκδηλωθεί ως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα. Τα συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν είναι:

Στα νήπια η νευρολογική νόσος συχνά εκδηλώνεται σύντομα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Στα μεγάλα παιδιά και τους ενήλικες, η εγκεφαλίτιδα μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αρκετές ημέρες γενικευμένων (συστηματικών) συμπτωμάτων όπως ο πυρετός.

Η νόσος που προκαλεί ο ιός EEEV συχνά είναι σοβαρή. Η θνησιμότητά της φθάνει στο 30%, ενώ πολλοί επιζήσαντες αντιμετωπίζουν μόνιμα νευρολογικά προβλήματα. Αυτά κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρή νοητική αναπηρία, διαταραχές προσωπικότητας κ.λπ.

Φωτογραφία: iStock