Iatropedia

Ηπατίτιδα Α: Αυτά είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Χθες έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν δύο κρούσματα ηπατίτιδας Α στην Χίο μεταξύ Ελλήνων που κατοικούν στο νησί και οι οποίοι νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο “Σκυλίτσειο”, όπως, άλλωστε σας ενημέρωσε άμεσα το Iatropedia.gr.

Είναι σημαντικό να μπορούμε όλοι να αναγνωρίσουμε εκείνα τα σημάδια και τα συμπτώματα που “μαρτυρούν” πως ενδεχομένως να έχουμε προσβληθεί από Ηπατίτιδα τύπου-Α, η οποία μεταδίδεται μέσω της διατροφής, του πόσιμου νερού και της στενής επαφής με κάποιο άτομο που έχει ήδη μολυνθεί.

Συμπτώματα

Τα σημάδια της ηπατίτιδας Α συνήθως δεν εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της νόσου, αλλά μερικές εβδομάδες, αφότου έχετε προσβληθεί από το ιό. Αυτά τα συμπτώματα, λοιπόν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

-Κόπωση

-Ναυτία και έμετο

-Κοιλιακό άλγος ή δυσφορία, ιδιαίτερα στην περιοχή του ήπατος στη δεξιά πλευρά του κορμού, κάτω κάτω πλευρά σας

-Όταν αφοδεύετε τα κόπρανα έχουν το χρώμα του πηλού

-Απώλεια της όρεξης

-Χαμηλό πυρετό

-Σκούρα ούρα

-Πόνο στις αρθρώσεις

-Κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος)

Εάν έχετε ηπατίτιδα Α, μπορεί να πρόκειται για την ήπια μορφή της (συνηθέστερο) τότε η νόσος διαρκεί μερικές εβδομάδες, αλλά στην πιο σοβαρή μορφή της διαρκεί αρκετούς μήνες. Το πιο ανησυχητικό είναι πως δεν εκδηλώνουν όλοι οι ασθενείς με ηπατίτιδα Α συμπτώματα της ασθένειας.

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν έχετε παρατηρήσει τα παραπάνω συμπτώματα.

Εάν έχετε εκτεθεί σε ηπατίτιδα Α, τότε εφόσον κάνετε το κατάλληλο εμβόλιο ή ακολουθήσετε θεραπεία ανοσοσφαιρίνης μέσα σε δύο εβδομάδες από την έκθεσή σας στον ιό, το πιο πιθανό είναι να προστατευθείτε πλήρως από την μόλυνση.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας, αν:

-Έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στο Μεξικό ή τη Νότια και Κεντρική Αμερική, ή σε περιοχές με κακές συνθήκες υγιεινής.

-Κάποιο κοντινό σας άτομο έχει διαγνωστεί με ηπατίτιδα Α.

http://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SOS: Πέντε ασυμπτωματικές ασθένειες που σκοτώνουν χωρίς προειδοποίηση

Ηπατίτιδα C: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο