Του Στέλιου Αγγελίδη, Δερματολόγου
Διδάκτορος Πανεπιστημίου Αθηνών
Η παρουσία αυξημένης τριχοφυΐας διαιρείται σε δυο νοσολογικές οντότητες την υπερτρίχωση που αφορά και τα δυο φύλα και τον δασυτριχισμό που αφορά μόνο τις γυναίκες.
Τι ονομάζουμε υπερτρίχωση;
Ως υπερτρίχωση περιγράφεται η αυξημένη ανάπτυξη και εμφάνιση τριχών σε διάφορες περιοχές του σώματος που δεν συσχετίζονται με τα ανδρογόνα.
Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό σε κάποιο βαθμό.
Διακρίνεται στην γενικευμένη, στη νοσοεξαρτώμενη ή στην εξαρτώμενη από κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Η τελευταία μπορεί να οφείλεται σε διάφορα σύνδρομα (συγγενής) ή μπορεί να είναι επίκτητη. Όταν ένας άντρας έχει τρίχες στο στήθος θεωρείται φυσιολογικό αλλά όταν ο αριθμός των τριχών στην περιοχή είναι υπερβολικός ή έχει τρίχες και στους ώμους και στην πλάτη τότε μπορούμε να μιλήσουμε για υπερτρίχωση.
Αντίστοιχα στις γυναίκες το ίδιο ισχύει για διάφορες περιοχές όπως οι μασχάλες και οι γάμπες.
Τι ονομάζουμε δασυτριχισμό;
Ο δασυχτριχισμός αποτελεί έναν ιατρικό όρο για να περιγράψει την ανάπτυξη τελικών τριχών σε περιοχές του σώματος παθολογικές για τις γυναίκες που επηρεάζονται από τα ανδρογόνα όπως το άνω χείλος , οι παρειές, το πηγούνι, η μέση γραμμή του στήθους, οι μαστοί, το υπογάστριο, η ράχη, οι γλουτοί και οι έσω επιφάνεια των μηρών.
Με άλλα λόγια είναι η γυναικεία τριχοφυΐα με ανδρικά χαρακτηριστικά.
Τα αίτια στα οποία μπορεί να αποδοθεί αυτή η κατάσταση είναι ποικίλα με κυριότερα τις ενδοκρινολογικές διαταραχές, στη λήψη ορισμένων φαρμάκων, σε νοσήματα των ωοθηκών και σε ιδιοπαθή αίτια.
Ο δασυτριχισμός εμφανίζεται συνήθως στο πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι και μάγουλα), γύρω από τις θηλές των μαστών, στο στέρνο καθώς και στην περιοχή της κοιλιάς και στο εσωτερικό των μηρών.
Καλό είναι να ξεχωρίσει το νόσημα του δασυτριχισμού στις παραπάνω περιοχές από την απλή υπερτρίχωση με την εμφάνιση περιορισμένου αριθμού τριχών που συχνά είναι κληρονομική. Στην περίπτωση του δασυτριχισμού εμφανίζονται σκληρές και σκούρες τρίχες στα αντρικά πρότυπα και δεν έχουν σχέση με τα λεπτές και άχρωμες συνήθως τρίχες που εμφανίζονται στις περιοχές αυτές.
Πού οφείλεται ο δασυτριχισμός
Τα αίτια του δασυτριχισμού μπορεί να είναι πολλά και να οφείλονται τόσο σε ορμονικούς όσο και κληρονομικούς παράγοντες: Αυξημένα ανδρογόνα, ανωορρηκτικοί κύκλοι της γυναίκας, εγκυμοσύνη, φαρμακευτική αγωγή με αντισυλληπτικά, ορμόνες και στεροειδή και φυσικά η κληρονομικότητα ανάλογα με τη φυλετική καταγωγή της γυναίκας.
Πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας σε παρόμοια περίπτωση;
Αν παρατηρήσετε απότομη εμφάνιση τριχών σε περιοχές του σώματος ή του προσώπου σας που πριν δεν υπήρχαν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στο δερματολόγο σας.
Πιθανό να σας συστήσει να κάνετε κάποιες εξετάσεις για να εντοπίσει την αιτία της τριχοφυΐας και να σας συστήσει την καταλληλότερη αγωγή.
Τρόποι αντιμετώπισης του δασυτριχισμού
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσετε το δασυτριχισμό αρκεί πάντα να γίνει η σωστή διάγνωση από τον εξειδικευμένο γιατρό.
Μερικοί από αυτούς είναι:
– Η χορήγηση κάποιου αντιανδρογόνου φαρμάκου ώστε να ελεγχθούν οι ανδρικές ορμόνες και η παραγωγή τους.
– Να γνωρίζετε ότι με τη μέθοδο αυτή τα αποτελέσματα δεν είναι άμεσα και χρειάζονται τουλάχιστον 3 με 6 μήνες προτού παρατηρήσετε τις πρώτες αλλαγές.
– Με τη φαρμακευτική αγωγή ελέγχεται η παραγωγή νέων τριχών αλλά δεν μπορούν να καταπολεμηθούν οι ήδη υπάρχουσες τρίχες.
– Το laser αποτρίχωσης.
Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να θυμάστε ότι το πρόβλημα των ανεπιθύμητων τριχών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σωστά αν πρώτα δε γίνει μια διάγνωση από έναν εξειδικευμένο γιατρό.
Και πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε μεθόδους και κρέμες που υπόσχονται μόνιμα αποτελέσματα χωρίς προηγουμένως να γνωρίζετε που οφείλεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε.
Αγγελίδης Στέλιος
Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος