Iatropedia

Είσαι ευσυγκίνητη; Μάθε τί συμβαίνει;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 121 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη με μεγαλύτερα τα ποσοστά των γυναικών. Μία στις 5 γυναίκες και 1 στους 8 άνδρες παρουσιάζουν στη ζωή τους κατάθλιψη. Το κλάμα, δηλαδή μια ευσυγκίνητη προσωπικότητα, μπορεί να κρύβει πίσω του την αρχή μιας κατάθλιψης που χρειάζεται ιατρική βοήθεια

Τρία απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Αποδοχή

Το πρώτο στάδιο είναι η αποδοχή του προβλήματος που κάποιος πιθανότατα έχει. Η κατάθλιψη είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί στα αρχικά της στάδια και για το λόγο αυτό οι ψυχολόγοι χαρακτηρίζουν την αποδοχή του προβλήματος ως το 50% της θεραπείας.

Εντοπισμός Προβλήματος

Το πιο ουσιώδες στάδιο αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι ο εντοπισμός του προβλήματος και η έρευνα από που πηγάζει αυτό. Διάφορες καταστάσεις όπως συμπεριφορές συνανθρώπων μας και αγχογόνες διεργασίες είναι πράγματα που μπορεί να μας ενοχλούν και να μας επηρεάζουν αρνητικά χωρίς όμως να το αντιλαμβανόμαστε.

Θετικές σκέψεις

Οι θετικές σκέψεις δεν μπορούν να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε όμως τον εαυτό μας να κάνει θετικότερες σκέψεις. Η αρνητική στάση στη ζωή και οι αρνητικές σκέψεις μπορεί να έχουν μια δόση αλήθειας αλλά θα πρέπει να συρρικνωθούν στην καθημερινότητα μας.

Όταν εννοούμε θετικές σκέψεις σημαίνει σκέψεις χαρούμενες που μας γεμίζουν αισιοδοξία και μπορούν να καλυτερεύσουν σταδιακά τη ζωή μας. Επίσης, βελτιώνουν όχι μόνο τη διάθεση μας αλλά και τα σωματικά συμπτώματα της κατάθλιψης. Οι αλλαγές μπορεί να αφορούν τη διάθεση, τον ήρεμο ύπνο, την αποκατάσταση της όρεξης για φαγητό και ακόμα και τις σεξουαλικές συμπεριφορές.

Σε περίπτωση που τα παραπάνω επιμένουν και υπάρχουν υποψίες παθολογικής κατάστασης, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό (ψυχολόγο – ψυχίατρο), ο οποίος με τις γνώσεις και την εμπειρία του θα μας καθοδηγήσει.