Καφεΐνη και αλκοόλ: Το δίδυμο που «σκοτώνει» τον ύπνο σας, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν και τις δύο ουσίες δεν αντιλήφθηκαν μείωση της ποιότητας που επηρέαζε τον ύπνο τους.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η λανθασμένη αντίληψη μπορεί να οδηγήσει σε έναν φαύλο κύκλο που έχει ως αποτέλεσμα τον κακό ύπνο και που οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από συμπτώματα αϋπνίας.
Οι άνθρωποι που είναι κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας από κακό ύπνο συνήθως πίνουν ποτά με καφεΐνη για να μείνουν ξύπνιοι.
Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι πιθανόν να πίνουν αλκοόλ τη νύχτα για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν.
Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE Trusted Source είναι η πρώτη γνωστή που «ρίχνει φως» στο πώς η χρήση και των δύο ουσιών – καφεΐνης και αλκοόλ – επηρεάζουν τον συνολικό ύπνο.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έκαναν χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας και αλκοόλ τη νύχτα δεν αντιλήφθηκαν τη μείωση στην ποιότητα του ύπνου τους.
Καφεΐνη, αλκοόλ και ύπνος: Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Σύμφωνα με τον Frank Song, ερευνητή και υποψήφιο διδάκτορα κλινικής ψυχολογίας τετάρτου έτους στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και επικεφαλή συγγραφέα αυτής της μελέτης, παρόλο που προηγούμενη έρευνα είχε δείξει στους ανθρώπους τις αρνητικές επιπτώσεις της καφεΐνης και ξεχωριστά, του αλκοόλ στον ύπνο, δεν είχε γίνει μελέτη που να διερευνά πώς οι δύο ουσίες μαζί επηρεάζουν τον ύπνο.
Όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2021 διαπίστωσε ότι η υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συσχετίστηκε με χαμηλότερη ποιότητα ύπνου και μικρότερη διάρκεια ύπνου.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 ανέφερε ότι το αλκοόλ δημιουργεί ανησυχία στον ύπνο με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της διατάραξης του κιρκάδιου ρυθμού και της αύξησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την αναπνοή.
Όσον αφορά τη χρήση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2023 ανακάλυψε ότι η καφεΐνη μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη του ύπνου REM.
Η μελέτη
Για αυτήν τη μελέτη, ο Song και η ομάδα του μέτρησαν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης 17 ανδρών, που εργάζονταν ως χρηματοοικονομικά στελέχη πλήρους απασχόλησης, για έξι εβδομάδες.
«Επιλέξαμε χρηματοοικονομικά στελέχη επειδή αυτός είναι ένας ενήλικος πληθυσμός που καταναλώνει τακτικά καφεΐνη και αλκοόλ, κάτι που γνωρίζουμε τόσο από την έρευνα όσο και από την εμπειρία– ήμουν αναλυτής επενδύσεων στη Wall Street και έτσι δούλεψα μαζί με πολλά στελέχη», ανέφερε ο Song.
«Επίσης, το επάγγελμά τους απαιτεί υψηλή προσοχή και γνωστική ταχύτητα, κάτι που νομίζω ότι αντιπροσωπεύει τον τρόπο ζωής πολλών εργαζόμενων ενηλίκων», είπε.
Όταν αναλύθηκαν μεμονωμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση καφεΐνης μείωσε την αναφερόμενη ποσότητα ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά 10 λεπτά κατά μέσο όρο ανά φλιτζάνι που κατανάλωσαν την προηγούμενη ημέρα.
Διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν αλκοόλ την προηγούμενη ημέρα ανέφεραν ότι είχαν μείωση 3% στην ποιότητα του ύπνου τους ανά ποτό κατά μέσο όρο.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν πώς η χρήση καφεΐνης και αλκοόλ επηρέασαν την ποιότητα ύπνου των συμμετεχόντων στη μελέτη, τα αποτελέσματα ήταν κάπως διαφορετικά.
«Βρήκαμε μια ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση όπου οι ηρεμιστικές επιδράσεις της βραδινής κατανάλωσης αλκοόλ μετριάζουν ορισμένες από τις επιζήμιες επιπτώσεις της κατανάλωσης καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας», επεσήμανε.
Ωστόσο, ο Song και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι, η συνήθης χρήση αλκοόλ για να ξεπεραστούν οι διεγερτικές επιδράσεις της καφεΐνης και το αντίστροφο, υποδηλώνει μια μορφή συμπεριφοράς εξάρτησης από τις δύο αυτές ουσίες.