Iatropedia

Καφέ αράχνη: Ποιοι κινδυνεύουν από το τσίμπημά της

violin spider

Τι ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας από τσίμπημα που του προκάλεσε μία αράχνη. Δυστυχώς ένας 48χρονος που παραθέριζε σε χωριό του Πύργου τσιμπήθηκε ψηλά στον μηρό και τέσσερις μέρες αργότερα κατέληξε.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου του Πύργου που προσπάθησαν μάταια να τον σώσουν, εκτιμούν ότι τον τσίμπησε καφέ αράχνη. Ο λοιμωξιολόγος, μέλος του ΕΟΔΥ, Δημήτρης Χατζηγεωργίου μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ για το περιστατικό και τις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές.

Όπως εξήγησε το τσίμπημα αράχνης θεωρείται ιατρικά ένα σπάνιο περιστατικό στην Ιατρική. Από τα χιλιάδες είδη αραχνών που υπάρχουν, πολύ πολύ μικρός αριθμός μπορεί να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο για διάφορους λόγους, εξήγησε.

Παγκοσμίως, οι βασικές κατηγορίες αραχνών με δηλητήριο είναι δύο τόνισε. Η μαύρη χήρα και η παραλλαγή της που βρίσκεται στην Ευρώπη (μεσογειακή μαύρη χήρα) και η καφέ αράχνη ερημίτισσα που βρίσκεται και στη χώρα μας.

Διαβάστε ακόμα Καφέ αράχνη: Που ζει και πότε τσιμπάει τον άνθρωπο – Τι μπορεί να προκαλέσει

Οι θάνατοι ασθενών από αράχνη είναι πάρα πολύ σπάνιοι. Στις ΗΠΑ, λ.χ., όπου γίνεται λεπτομερής καταγραφή των περιστατικών, αναφέρονται μόλις 3 έως 5 ετησίως.

Τα συμπτώματα

Υπάρχουν περιπτώσεις, εξήγησε, που ο ασθενής καταλαβαίνει αμέσως το τσίμπημα από την αράχνη, γιατί ο πόνος είναι οξύς. Έτσι, σπεύδει αμέσως στους γιατρούς. Ωστόσο το τσίμπημα μπορεί και να περάσει απαρατήρητο και να περάσουν ώρες χωρίς να δοθούν οδηγίες από τους γιατρούς.

Σε τέτοια περίπτωση το δηλητήριο εισέρχεται στο αίμα και προκαλεί διαταραχές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, είπε. Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει είναι ταχυπαλμία, εφίδρωση, μυϊκοί σπασμοί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και να αυξηθεί απότομα η πίεση, πρόσθεσε ο κ. Χατζηγεωργίου.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει πνευμονικό οίδημα, αιμόλυση, ακόμα και οξεία νεφρική ανεπάρκεια, σημείωσε. Και υπογράμμισε πως είναι σπάνιο μεν, αλλά μπορεί να συμβεί.

Ποιοι κινδυνεύουν

Πιο ευάλωτοι στο τσίμπημα από μία αράχνη είναι τα παιδιά και οι άνθρωποι με μικρό σωματικό βάρος, συνέχισε.

Σημείωσε πως αντίδοτο για το τσίμπημα της καφέ αράχνης δεν υπάρχει και εξήγησε πως κάποιες χώρες, της Νότιας Αμερικής, έχουν κάποια μεμονωμένα κατασκευάσματα.

Τέλος, έδωσε μια συμβουλή λέγοντας πως «δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια μας ή τα πόδια εκεί που δεν βλέπουμε. Πρώτα σηκώνουμε το ξύλο ή την πέτρα, βλέπουμε τι υπάρχει και μετά βάζουμε τα χέρια μας».

Η καφέ αράχνη

Η καφέ αράχνη ερημίτης έχει μια χαρακτηριστική σκούρα κηλίδα πάνω στο κεφάλι της, η οποία όμως δεν ξεχωρίζει πάντα. Έτσι, δεν είναι εύκολο να την διακρίνει κάποιος από τις κοινές καφέ αράχνες.

Αν υπάρχει υποψία ότι ένα άτομο έχει τσιμπηθεί από καφέ αράχνη πρέπει αμέσως να πάει στο νοσοκομείο.

Με πληροφορίες από newsit.gr

Φωτογραφία: iStock