Iatropedia

Καύσωνας: 13 συμβουλές για να αντέξετε χωρίς κλιματιστικά τη ζέστη

Σαν να μην έφτανε που ο κορωνοϊός Covid-19 έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή μας, καθιστά απαγορευτική και τη χρήση κλιματιστικών στους δημόσιους χώρους και στα σπίτια των ασθενών με ύποπτα συμπτώματα. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να δροσιστούμε και χωρίς αυτά.

Αφρικανικό καιρό θα έχει από σήμερα η χώρα μας. Σε πολλές περιοχές της χώρας η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει έως και 40 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και οι συγκεντρώσεις σκόνης από τη Σαχάρα αυξημένες. Όλ’ αυτά θα συμβούν πολύ νωρίτερα από το συνηθισμένο και ενώ ο κορονοϊός Covid-19 μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε τα κλιματιστικά.

Αν στο σπίτι σας δεν έχετε ή δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλιματιστικά, θα αντιμετωπίσετε δυσκολίες στη διαχείριση της ζέστης. Ωστόσο υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε. Δοκιμάστε τις συμβουλές που ακολουθούν και προέρχονται από Έλληνες και ξένους ειδικούς.

Διαβάστε ακόμα Θα λιώσουμε το καλοκαίρι: Πρωτοφανείς καύσωνες στον πλανήτη και κλειστά κλιματιστικά λόγω κορωνοϊού – Οι ανησυχίες Τσιόδρα

Καύσωνας: Μήπως είναι υπερβολικά ζεστό το σπίτι σας; Τι να ελέγξετε

Να κλείνετε εγκαίρως τα παράθυρα και τις κουρτίνες

Μοιάζει αυτονόητο, αλλά ποσοστό έως και 30% της ανεπιθύμητης θερμότητας στα σπίτια προέρχεται από τα παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως με κλειστά παράθυρα και κουρτίνες μπορεί να παραμείνει η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού έως και 6 βαθμούς χαμηλότερη απ’ ό,τι αν ήταν ανοιχτά. Φροντίστε μόνο να τα κλείσετε πριν «βράσει» το σπίτι από τον ήλιο.

Κλείστε τα δωμάτια που δεν χρησιμοποιείτε

Αν δεν διαθέτετε τρόπο δροσίσματος όλων των δωματίων, κλείστε την πόρτα σε εκείνα που δεν χρησιμοποιείτε. Με αυτό τον τρόπο θα διατηρήσετε τη δροσιά στα δωμάτια όπου βρίσκεστε.

Να ανοίγετε κάθε βράδυ πόρτες και παράθυρα

Το βράδυ είναι ιδανικό για καλό δρόσισμα του σπιτιού, εφ’ όσον η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλότερη από αυτήν στο σπίτι σας. Να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα για να κυκλοφορεί ελεύθερα ο αέρας σε όλο το σπίτι (αρκεί να μην τεθεί θέμα ασφάλειας).

Αξιοποιήστε το νερό και τα παγάκια

Ακόμα κι όταν ένας χώρος είναι ζεστός αφού δεν λειτουργούν κλιματιστικά, υπάρχουν τρόποι να δροσίσετε το σώμα σας:

Αποφύγετε τα βαριά φαγητά

Η κοτόσουπα είναι ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα επειδή προκαλεί τη λεγόμενη σιτιογενή θερμογένεση. Με άλλα λόγια, για να την πέψει ο οργανισμός, παράγει πολλή θερμότητα. Το καλοκαίρι, όμως, αυτό είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε. Ο καύσωνας χρειάζεται ελαφριά και εύπεπτη τροφή. Ξεχάστε λοιπόν τα φαγητά με πολλές πρωτεΐνες και λιπαρά, όπως το χοιρινό με πατάτες στο φούρνο και το παστίτσιο. Προτιμήστε κάποια δροσερή σαλάτα, φρούτα ή λίγο ψητό ψάρι με χόρτα. Να τρώτε επίσης μικρές ποσότητες και συχνά.

Διαβάστε ακόμα Καύσωνας: Πως θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε από τη ζέστη

Καύσωνας: Τι να τρώτε για να αντέξετε τη ζέστη 

Προσέξτε τι πίνετε

Το πιο δροσιστικό απ’ όλα είναι το άφθονο, δροσερό νερό. Αν θέλετε, μπορείτε να πίνετε και ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή λαχανικών ή ένα-δύο ποτήρια άπαχο γάλα την ημέρα.

Αντιθέτως, να αποφεύγετε οτιδήποτε περιέχει αλκοόλ ή καφεΐνη (ακόμα και το τσάι και την σοκολάτα).

Ρυθμίστε τους ανεμιστήρες οροφής να κινούνται ανάποδα

Όταν δεν υπάρχουν στο σπίτι κλιματιστικά, η επόμενη καλύτερη λύση είναι οι ανεμιστήρες οροφής. Αυτοί αποτελούν αποτελεσματικό μέσον ρύθμισης της θερμοκρασίας ενός χώρου. Όχι επειδή θερμαίνουν ή ψύχουν ένα δωμάτιο, αλλά διότι επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα. Ωστόσο αναλόγως με την εποχή του χρόνου, απαιτούν προσαρμογή στην περιστροφή των ελίκων τους:

Βάλτε τον ανεμιστήρα να «διώχνει» τον αέρα

Αν το σπίτι σας είναι πολύ ζεστό, βάλτε τον ανεμιστήρα μπροστά σε ένα ανοικτό παράθυρο και ανοίξτε τον. Φροντίστε όμως να «βλέπει» προς τα έξω και όχι να ωθεί τον αέρα προς τα μέσα. Με αυτό τον τρόπο θα «τραβήξει» τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας και θα δροσίσει την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτό.

Αν προτιμάτε να «κτυπά» το δέρμα σας ο αέρας του ανεμιστήρα, φροντίστε να μην ακινητοποιείτε τους έλικές του. Μην ξεχνάτε ότι λογικά θα είστε ιδρωμένοι και υπάρχει κίνδυνος ψύξης. Θα δροσιστείτε και με την κίνηση του ανεμιστήρα.

Ακόμα περισσότερη δροσιά, δε, θα νιώσετε αν βάλετε μπροστά στον ανεμιστήρα ένα μπωλ με παγάκια. Ύστερα ρυθμίστε το μηχάνημα με τρόπο ώστε η ροή του αέρα να περνάει πρώτα από αυτά. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε τα ατομικά σας κλιματιστικά!

Βρέξτε τις κουρτίνες

Αν έξω έχει λίγο αέρα, βρέξτε τις κουρτίνες και αφήστε τον αέρα να τις στεγνώσει. Καθώς θα γίνεται αυτό, θα μπαίνει δροσερός αέρας στο δωμάτιο και θα μειωθεί γρήγορα η θερμοκρασία του. Βεβαιωθείτε μόνο ότι τα κουρτινόξυλα αντέχουν το βάρος.

Αν οι κουρτίνες σας είναι πολύ λεπτές, δοκιμάστε να κρεμάσετε στα κουρτινόξυλα βρεγμένα σεντόνια.

Πηγαίνετε στον χαμηλότερο όροφο

Οι πιο θερμοί όροφοι μιας κατοικίας είναι οι τελευταίοι (τα ρετιρέ). Αν λοιπόν έχετε τη δυνατότητα, μετακινηθείτε κατά τις μεσημβρινές ώρες στον χαμηλότερο όροφο του σπιτιού. Αν μάλιστα έχετε υπόγειο, ακόμα καλύτερα! Οι χαμηλότεροι όροφοι είναι επίσης ιδανικοί για να κοιμάστε το βράδυ.

Κοιμηθείτε άνετα

Από τη στιγμή που τις μέρες με καύσωνα δεν μπορείτε να ανάψετε ή δεν διαθέτετε κλιματιστικά, ο οργανισμός σας λογικά θα ταλαιπωρείται από τη ζέστη. Έχει όμως ζωτική σημασία να κοιμάστε καλά, για να τον ενισχύσετε. Δοκιμάστε, λοιπόν, τα εξής:

Απενεργοποιήστε τις περιττές πηγές θερμότητας

Αποφύγετε την μαγειρική

Οι εστίες της κουζίνας και ο φούρνος αποτελούν σημαντικές πηγές θερμότητας σε κάθε σπίτι. Όσο έχει καύσωνα, αποφύγετε να τις ανάψετε. Αγοράστε καλύτερα κάτι έτοιμο από το σούπερ μάρκετ. Ειδάλλως παραγγείλετε φαγητό ή καταναλώστε μόνον ωμά τρόφιμα, έως ότου περάσει ο καύσωνας.

Αν οπωσδήποτε πρέπει να μαγειρέψετε, προτιμήστε να το κάνετε πολύ νωρίς το πρωί. Αρκεί να μαγειρέψετε κάτι εύκολο και γρήγορο, ώστε να απενεργοποιήσετε γρήγορα αυτή την πηγή θερμότητας.