Καύσωνας: Τι να προσέχετε στη ζέστη, αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη
Ιδιαίτερα ευάλωτοι στη ζέστη είναι οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, αφού η ασθένειά τους μπορεί να επηρεάσει τους θερμορρυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού και να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αφυδάτωσης και νοσημάτων της ζέστης.
Όπως αναφέρουν τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, οι βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα μπορεί να επηρεάσουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, μειώνοντας την εφίδρωση.
Η εφίδρωση είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς ρύθμισης της σωματικής θερμοκρασίας. Η ελάττωσή της αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως θερμικής εξάντλησης και, αργότερα, θερμοπληξίας. Η θερμοπληξία είναι ένα επείγον περιστατικό που μπορεί να απειλήσει τη ζωή.
Οι ασθενείς με διαβήτη διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης στη ζέστη. Υπαίτια γι’ αυτό είναι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, που διεγείρουν την αποβολή ούρων (πολυουρία). Εάν η πολυουρία δεν αντισταθμιστεί με αύξηση της πρόσληψης υγρών, η συνέπεια μπορεί να είναι η αφυδάτωση.
Επιπλέον, πολλοί ασθενείς με διαβήτη πάσχουν ταυτοχρόνως από άλλα νοσήματα, όπως η υπέρταση. Η αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων συχνά γίνεται με φάρμακα (π.χ. διουρητικά) που αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης ή την ευπάθεια στη ζέστη.
Σαν να μην ήταν όλ’ αυτά αρκετά, η έντονη ζέστη μπορεί να επηρεάσει και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός την ινσουλίνη. Έτσι, οι ασθενείς με τύπου 1 διαβήτη και όσοι πάσχοντες από τύπου 2 παίρνουν ινσουλίνη, πρέπει να ελέγχουν πιο συχνά το σάκχαρό τους, για να προσαρμόζουν αναλόγως τη δόση της.
Επικίνδυνη και η υγρασία
Πολύ επικίνδυνος μπορεί να αποδειχθεί για τους ασθενείς ο συνδυασμός της έντονης ζέστης με την υγρασία. Για να αποβάλλει θερμότητα ο οργανισμός και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του, πρέπει να εξατμιστεί από το δέρμα ο ιδρώτας. Όταν, όμως, έχει αυξημένη υγρασία, η εξάτμισή του δεν είναι εύκολη.
Γι’ αυτό τον λόγο, δεν αρκεί να κοιτάτε μόνο πόση ζέστη έχει, εάν πρόκειται να βγείτε σε υπαίθριο χώρο. Πρέπει πάντοτε να ελέγχετε και την υγρασία. Τα CDC συνιστούν να λαμβάνετε πρόσθετα μέτρα προστασίας όταν βλέπετε:
- Θερμοκρασία πάνω από 28 βαθμούς Κελσίου ΚΑΙ
- Υγρασία πάνω από 40%
Προσοχή: Να θυμάστε ότι οι θερμοκρασίες της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι υπό σκιάν. Η ζέστη είναι ακόμα εντονότερη κάτω από τον ήλιο – έως και 7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη!
Όσον αφορά την άσκηση σε υπαίθριους χώρους, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα όταν έχει πολλή ζέστη. Ούτε όταν έχει ζέστη και υγρασία μαζί. Να περιμένετε τις πιο δροσερές ώρες του 24ωρου. Ειδάλλως κολυμπήστε στη θάλασσα ή πηγαίνετε σε ένα κλιματιζόμενο γυμναστήριο.
Τι να κάνετε
Για να αποφύγετε τις παγίδες που κρύβει η ζέστη, τα CDC συνιστούν τα εξής:
- Να πίνετε άφθονο νερό, ακόμα κι αν δεν νιώθετε δίψα
- Να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα πολλά ροφήματα με καφεΐνη (όπως ο καφές και τα αθλητικά ή ενεργειακά ροφήματα). Και οι δύο ουσίες ασκούν διουρητική δράση. Επιπλέον, συχνά περιέχουν πολλή ζάχαρη, οπότε μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρό σας.
- Να ελέγχετε πιο τακτικά το σάκχαρό σας. Να λαμβάνετε μέτρα για να το διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν παίρνετε ινσουλίνη, να το ελέγχετε πριν, στη διάρκεια και μετά από την όποια φυσική δραστηριότητα. Μπορεί να χρειασθεί προσαρμογή η δόση της ινσουλίνης σας.
- Να ντύνεστε με άνετα, ελαφριά, ανοικτόχρωμα ρούχα
- Να φοράτε πάντοτε αντηλιακό και καπέλο με φαρδύ γείσο όταν βγαίνετε έξω. Να θυμάστε ότι το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αυξήσει το σάκχαρό σας.
- Να μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι, ούτε στην παραλία, ούτε στην πισίνα
- Να χρησιμοποιείτε κλιματιστικό για να μένετε δροσεροί. Όταν έχει ακραία ζέστη, ένας ανεμιστήρας δεν είναι αρκετός για εσάς.
Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τα αναλώσιμα
Η ζέστη δεν κρύβει κινδύνους μόνο για εσάς, αλλά και για τα φάρμακα και για τα αναλώσιμα του διαβήτη. Τα CDC συνιστούν τα εξής:
- Μην αφήνετε την ινσουλίνη ή τα χάπια του σακχάρου στο αυτοκίνητο. Ούτε στην τσάντα θαλάσσης, δίπλα σας στην παραλία. Διαβάστε στις οδηγίες χρήσης τι θερμοκρασίες χρειάζονται και πράξτε αναλόγως.
- Όταν ταξιδεύετε ή κάνετε πολύωρες μετακινήσεις, να φυλάτε την ινσουλίνη και τα άλλα φάρμακα σε φορητό ψυγειάκι. Δεν πρέπει όμως να έρχονται σε άμεση επαφή με πάγο ή παγοκύστεις.
- Να θυμάστε ότι η πολλή ζέστη μπορεί να καταστρέψει τον μετρητή σακχάρου, την αντλία ινσουλίνης και τον λοιπό εξοπλισμό για τη ρύθμιση της γλυκόζης. Μην τα αφήνετε εκτεθειμένα στον ήλιο, στο αυτοκίνητο ή στην παραλία. Το ίδιο ισχύει για τις ταινίες μέτρησης.
Φωτογραφία: iStock