Καύσωνας: Το θερμόμετρο ανεβαίνει ξανά – 11 οδηγίες επιβίωσης ακόμη και χωρίς κλιματιστικό

  • Iatropedia newsroom
καύσωνας
Απανωτά είναι τα κύματα καύσωνα που χτυπούν τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Δείτε πώς να επιβιώσετε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Ο υδράργυρος σκαρφαλώνει ξανά από σήμερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας κι ένα σημαντικό δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά στην ανυπόφορη ζέστη είναι, από τη μία η 24ωρη δροσιά με τη χρήση του κλιματιστικού κι από την άλλη το μεγάλο κόστος της ενέργειας.

Κι ενώ είναι αδύνατον να μην χρησιμοποιεί κανείς κλιματισμό στα ακραία φυσικά φαινόμενα, η συνεχής χρήση του “φουσκώνει” τους λογαριασμούς, αλλά και επιβαρύνει ποικιλοτρόπως την υγεία.

Δείτε επίσης: Έρχεται νέο κύμα καύσωνα με 40άρια έως τις 8 Αυγούστου – Οι πιο θερμές μέρες

Πολλοί είναι αυτοί, λοιπόν, που προσπαθούν για τους παραπάνω λόγους, να περιορίσουν την χρήση του κλιματιστικού.

Τα παρακάτω βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τη δροσιά στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια του καύσωνα, χωρίς να χρειαστεί να πληρώσετε μια μικρή περιουσία στον πάροχο ενέργειας, αλλά και να δώσετε στον οργανισμό σας μικρά διαλείμματα «επιβίωσης χωρίς κλιματιστικό».

Δείτε επίσης: Πνιγμοί: 98 άνθρωποι χάθηκαν στη θάλασσα μέσα στον Ιούλιο – «Χρειάζονται μόλις λίγα δευτερόλεπτα»

1. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής για να προωθήσετε την κυκλοφορία του αέρα σε όλο το σπίτι σας

Το άνοιγμα των παραθύρων στο σπίτι και η χρήση ανεμιστήρων για την προώθηση του ζεστού αέρα από τους εσωτερικούς στους εξωτερικούς χώρους, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καλό σύστημα «εξαερισμού».

Το βράδυ που έχει περισσότερη δροσιά ανοίξτε όλα τα παράθυρα και το πρωί όταν ανατείλει ο ήλιος κλείστε τα ξανά, κατεβάζοντας κουρτίνες και στόρια.

2. Εκμεταλλευτείτε την ψυκτική δύναμη του νερού

Γεμίστε κουβάδες ή λεκάνες και μουλιάστε τα πόδια σας. Οι βρεγμένες πετσέτες και οι δροσερές κομπρέσες στο κεφάλι μπορούν να έχουν δροσιστικό αποτέλεσμα.

Κάντε δροσερά ντους και χρησιμοποιήστε ένα μπουκάλι με βαποριζατέρ, ώστε να ψεκάζετε με κρύο αναζωογονητικό νερό το πρόσωπο ή το σώμα σας όλη την ημέρα.

3. Περιοριστείτε στους κάτω ορόφους του σπιτιού σας

Δεδομένου ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει, οι πάνω όροφοι ενός σπιτιού θα είναι πιο ζεστοί από το ισόγειο. Το υπόγειο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ένα δροσερό καταφύγιο από τη μεσημεριανή ζέστη.

4. Βάλτε στο off τις επιπλέον πηγές θερμότητας

Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως μπορούν να παράγουν περιττή θερμότητα, όπως και οι υπολογιστές ή οι συσκευές που παραμένουν σε λειτουργία stand by.

Καταναλώστε φρέσκα τρόφιμα που δεν απαιτούν τη χρήση της κουζίνας ή του φούρνου για το μαγείρεμα.

5. Διατηρήστε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ενυδάτωσης

Ίσως χρειαστεί να καταναλώσετε περισσότερο νερό από ό,τι συνήθως. Αν ιδρώνετε πολύ θα χρειαστεί επίσης να ανακτήσετε τους ηλεκτρολύτες σας καταναλώνοντας παράλληλα με το νερό και μια μικρή ποσότητα τροφής.

Η δίψα είναι το πρώτο σημάδι αφυδάτωσης  και γι’ αυτό θα πρέπει να πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών.

6. Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά

To αλκοόλ και η καφεΐνη έχουν διουρητική δράση και μπορεί να σας προκαλέσουν αφυδάτωση.

7. Δημιουργείστε αυτοσχέδιο κλιματισμό

Για ένα αυτοσχέδιο σύστημα «κλιματισμού», καθίστε μπροστά σε έναν ανεμιστήρα δαπέδου που στοχεύει σε ένα ανοιχτό ψυγείο ή ένα σκεύος γεμάτο με πάγο.

8. Επισκεφτείτε δημόσια κτίρια με κλιματισμό

Είναι μια καλή ιδέα για τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, εάν η ζέστη είναι αφόρητη. Οι βιβλιοθήκες και τα εμπορικά κέντρα είναι ιδανικές περιπτώσεις για να δροσιστείτε και να χαλαρώσετε, εάν παραμένετε ακόμη στην πόλη.

9. Μην τρώτε μεγάλα, πλούσια σε πρωτεΐνη γεύματα

Αυξάνουν τη μεταβολική θερμότητα και ζεσταίνουν το σώμα.

10. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη ζέστη

Μάθετε να αντιμετωπίζετε έκτακτα περιστατικά υγείας που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας (θερμικό στρες, θερμική εξάντληση, θερμοπληξία κ.α.).

Καλέστε το 166 σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα και προσπαθήστε να δροσίσετε τον ασθενή μέχρι να φτάσει βοήθεια.

11. Τέλος, να θυμάστε ότι και τα κατοικίδια υποφέρουν στον καύσωνα

Δροσίστε τα ζώα σας (σκύλο, κουνέλι, γάτα) κάνοντας τους ένα «δροσερό» μπάνιο ή ντους που θα τα βοηθήσει να κρατήσουν χαμηλά τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Μια δροσερή βρεγμένη πετσέτα στο πάτωμα ή στα πλακάκια δίπλα σε έναν ανεμιστήρα θα βοηθούσε σημαντικά το ζωάκι σας να δροσιστεί. Επίσης, φροντίστε να έχουν άφθονο δροσερό νερό.

Τα σημάδια της θερμοπληξίας στα κατοικίδια είναι:

  • γρήγορο λαχάνιασμα,
  • ανοιχτά μάτια,
  • πολλά σάλια,
  • ζεστό δέρμα,
  • συσπάσεις των μυών,
  • εμετός

Καλέστε τον κτηνίατρό σας εάν πιστεύετε ότι το κατοικίδιό σας έχει υποστεί θερμοπληξία.