Κακή χοληστερόλη: Πότε είναι επικίνδυνα χαμηλή η LDL
Αν πιστεύετε πως όσο χαμηλότερη είναι η LDL χοληστερόλη στο αίμα σας, τόσο το καλύτερο, ίσως πρέπει να το ξανασκεφθείτε. Μία νέα μελέτη αποκαλύπτει πως όταν μειώνεται κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Το ίδιο ως φαίνεται ισχύει και για τα τριγλυκερίδια (είναι ένα άλλο είδος λιπιδίων του αίματος).
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 27.937 γυναίκες, ηλικίας 45 ετών και άνω, τις οποίες παρακολούθησαν οι επιστήμονες επί 19 χρόνια. Κατά την έναρξη της μελέτης οι γιατροί είχαν καταγράψει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα τους.
Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, οι 137 από αυτές έπαθαν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν αν υπήρχε συσχέτιση με τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα των ασθενών, παρατήρησαν ότι:
- Οι γυναίκες με LDL χοληστερόλη κάτω από 70 mg/dL είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν αιμορραγικό εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσες είχαν LDL χοληστερόλη μεταξύ 100 και 129 mg/dL.
- Οι γυναίκες που είχαν επίπεδα τριγλυκεριδίων κάτω από 74 mg/dL είχαν διπλάσιες πιθανότητες αιμορραγικού εγκεφαλικού, σε σύγκριση με όσες είχαν επίπεδα τριγλυκεριδίων πάνω από 156 mg/dL.
- Δεν φάνηκε να υπάρχει συσχέτιση του αιμορραγικού εγκεφαλικού με την καλή χοληστερόλη (ή HDL χοληστερόλη) ή με την ολική χοληστερόλη.
Τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης θεωρούνται ιδανικά όταν είναι κάτω από 100 mg/dL. Αν όμως κάποιος διατρέχει πολύ αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα, συνιστάται να είναι κάτω από 70 mg/dL.
Αντίστοιχα, τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων συνιστάται να είναι κάτω από 150 mg/dL.
Οι αιτίες της συσχέτισης
Πώς μπορεί όμως τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων να σχετίζονται με το αιμορραγικό εγκεφαλικό;
«Ο πλήρης μηχανισμός που εξηγεί αυτή τη συσχέτιση δεν είναι ακόμα γνωστός», είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Pamela M. Rist, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
«Υπάρχει, όμως, η θεωρία πως όταν μειώνονται πολύ η LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια εξασθενούν τα τοιχώματα των αγγείων. Ίσως λοιπόν η εξασθένηση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού».
Υπάρχουν δύο ειδών εγκεφαλικά επεισόδια. Τα ισχαιμικά και τα αιμορραγικά. Τα ισχαιμικά είναι μακράν τα συχνότερα: αντιπροσωπεύουν το 87% όλων των εγκεφαλικών.
Παρότι το αιμορραγικό εγκεφαλικό είναι πολύ σπανιότερο, είναι πιο δύσκολο στην αντιμετώπιση και συχνά πιο θανατηφόρο. Και αυτό διότι προκαλείται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο υποστεί ρήξη, με συνέπεια αιμορραγία μέσα στον εγκέφαλο. Αντίθετα, το ισχαιμικό εγκεφαλικό προκαλείται όταν ένας θρόμβος αίματος αποφράξει ένα αιμοφόρο αγγείο.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι με την σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης, μειώνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού. Ωστόσο και εκείνες είχαν δείξει πως ίσως αυξάνεται λίγο ο κίνδυνος αιμορραγικού.
Η Dr. Rist πρόσθεσε πως άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τον ίδιο κίνδυνο μπορεί να διατρέχουν και οι άνδρες. Στην παρούσα μελέτη, όμως, αυτό δεν εξετάστηκε.
Προσοχή στην ερμηνεία
Όπως και να ‘χει, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ερμηνεία των νέων ευρημάτων, κατά τον Dr. Gregg Fonarow, καθηγητή Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).
Όπως είπε, ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού «είναι μικρός σε απόλυτους αριθμούς». Αντιθέτως, ο κίνδυνος από την υψηλή LDL χοληστερόλη είναι «πολύ μεγαλύτερος» όσον αφορά το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδια.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.