Κακή στοματική υγεία έχουν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, αναφέρει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Πειραιώς
«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγιούς γήρανσης του πληθυσμού. Το στόμα που διατηρείται υγιές μέχρι την προχωρημένη ηλικία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο για ένα σώμα υγιές», τονίζουν σε μηνυμά τους, που απευθύνεται στους ηλικιωμένους, αλλά και στα άτομα που τους φροντίζουν, τα μέλη του ΟΣΠ.
Ασθένειες του στόματος, όπως η τερηδόνα, η περιοδοντική νόσος, η απώλεια δοντιών, η ξηροστομία ή o καρκίνος, επηρεάζουν τη λειτουργία της μάσησης των ηλικιωμένων, τη διατροφική τους πρόσληψη, καθώς και τις κοινωνικές τους επαφές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία για να επιτύχουμε την υγιή γήρανση του πληθυσμού πρέπει να άρουμε όλα τα εμπόδια, γιατί η στοματική υγεία συνδέεται με τη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού, επιβεβαιώνοντας ότι «το στόμα είναι ο καθρέφτης του σώματος».
Όπως τονίζουν οι οδοντίατροι του ΟΣΠ, το σύστημα υγείας της χώρας μας πρέπει να καλύψει τις ανάγκες των ηλικιωμένων, να εντάξει πολιτικές πρόληψης και να αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης για την στοματική υγεία. Σύμφωνα με τα μέλη του ΟΣΠ, η στοματική υγεία μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη υγεία των ηλικιωμένων. Οι ασθένειες του στόματος συνδέονται με καρδιακά προβλήματα και παθήσεις των πνευμόνων. Η περιοδοντική νόσος έχει ενοχοποιηθεί για καρκίνους στο πάγκρεας και γαστρεντερικούς καρκίνους, ενώ στην κακή στοματική υγεία οφείλεται η αύξηση των τιμών του σακχάρου και η εμφάνιση έλκους στο στομάχι.
«Οι συγγενείς, τα παιδιά και τα εγγόνια των ηλικιωμένων, αλλά και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιούν το οδοντικό νήμα κάθε μέρα ή αν έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες να τις φροντίζουν σε καθημερινή βάση. Αυτό ισχύει για τα άτομα της τρίτης ηλικίας που διαμένουν είτε στο σπίτι τους είτε σε κέντρα φροντίδας και οίκους ευγηρίας» αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Μενενάκου και υπογραμμίζει ότι «αν κατανοήσουμε τους κινδύνους για τη στοματική υγεία που σχετίζονται με το πέρασμα του χρόνου και δράσουμε προληπτικά, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δόντια και το στόμα για μία ολόκληρη ζωή».
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ