Η έρευνα αυτή είχε διάρκεια επτά χρόνων και πήραν μέρος πάνω από 7000 άτομα, είτε εργαζόμενοι, είτε άνεργοι. Οι επιστήμονες εξέτασαν ποιοι είναι οι λόγοι που μια εργασία θα επηρεάσει την ψυχική τους υγεία. Οι απαιτήσεις της εργασίας, η πολυπλοκότητα, η ανασφάλεια για το αύριο καθώς και η χαμηλή αμοιβή συγκριτικά με την εργασία είναι οι παράγοντες που μελετήθηκαν.
Οι ερευνητές πίστευαν αρχικά ότι όποιος έχει δουλειά θα πρέπει να είναι και πιο υγιής ψυχικά αφού αισθάνεται χρήσιμος και παραγωγικός. Αυτό όμως ισχύει μόνο όταν η δουλειά είναι καλή!
Αποδείχθηκε ότι όσο πιο»κακή» ήταν η εργασία, τόσο περισσότερες αρνητικές συνέπειες είχε για την ψυχική υγεία του ατόμου σε σχέση με κάποιον που ήταν άνεργος. Οι δουλειές με μεγάλες απαιτήσεις, χαμηλό μισθό και καθόλου προοπτικές για εξέλιξη επιβάρυναν και φόρτιζαν συναισθηματικά τον εργαζόμενο ενώ οι «καλύτερες» δουλειές βελτίωναν τη ψυχική του υγεία.
Η κακή ψυχική υγεία συνδέεται με τον πονοκέφαλο, το άγχος και το στρες, καθώς και με τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη και σε πιο σοβαρές καταστάσεις με ψυχοχωματικές ασθένειες όπως η γαστρίτιδα, την κολίτιδακαιπαθήσεις της καρδιάς.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποιος που είναι άνεργος ή δυσαρεστημένος με την εργασία του, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει κάποια άλλη δουλειά με περισσότερη ασφάλεια και καλύτερο εισόδημα.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο ρόλος του εργοδότη στη διαμόρφωση ενός καλού εργασιακού περιβάλλοντος. Η κακή ψυχολογία του εργαζόμενου μακροπρόθεσμα θα τον κάνει πιο αντιπαραγωγικό αφού δεν θα έχει κίνητρο για να εργαστεί αποδοτικά. Για το λόγο αυτό, σκεφτείτε διπλά πριν κάνετε παρατήρηση στον υπάλληλο σας την επόμενη φορά!
Δείτε επίσης:
Διαβάστε περισσότερα για τον πονοκέφαλο
Διαβάστε για το άγχος από την εγκυκλοπαίδεια
Κρίσεις πανικού: Αντιμετωπίζονται;
Άγχος: Πώς να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις προκλήσεις της ζωής
Διαβάστε περισσότερα για τη γαστρίτιδα
Διαβάστε περισσότερα για την κολίτιδα
Διαβάστε περισσότερα για την κατάθλιψη
Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για τις καρδιακές παθήσεις στην Εγκυκλοπαίδεια