Η αντιμετώπιση της διόγκωσης του προστάτη με λέιζερ είναι μία πολύ ασφαλής επέμβαση, με ελάχιστη παραμονή στο νοσοκομείο, μικρή διάρκεια αποθεραπείας και μηδαμινές παρενέργειες. Επιπλέον, εκτελείται σε άνδρες κάθε ηλικίας, ακόμα και αν έχουν άλλα, υποκείμενα προβλήματα υγείας.
Η διόγκωση του προστάτη με την ηλικία αφορά την συντριπτική πλειονότητα των ανδρών. «Όπως μεγαλώνει ο άνδρας, μεγαλώνει κι ο προστάτης του. Ο προστάτης είναι ένας αδένας, ο οποίος έχει μία λειτουργία: συμβάλλει στο να έχουμε γόνιμο σπέρμα. Μέσα στον προστάτη, καθώς μεγαλώνουμε, υπάρχει και ένας άλλος ιστός, που είναι συνηθέστατα (9,5 φορές στις 10) καλοήθης. Είναι το αδένωμα του προστάτη και γι’ αυτό η κατάσταση αποκαλείται καλοήθης υπερπλασία προστάτη. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον καρκίνο», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μπαφαλούκας, FEBU, Διευθυντής Δ’ Ουρολογικής κλινικής Λέιζερ Χειρουργικής Προστάτη & Νεφρολιθίασης ΙΑΣΩ.
Μιλώντας στο newsit.gr και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο ιατρός εξήγησε ότι καθώς διογκώνεται ο προστάτης, ο άνδρας παρατηρεί αρχικά ότι η ούρησή του δεν γίνεται με την ίδια πίεση, ευκολία και ακτίνα ροής που γινόταν όταν ήταν 30χρονών.
«Ένας 55χρονος θεωρεί φυσιολογική αυτή την αλλαγή λόγω της ηλικίας του. Καθώς όμως μεγαλώνει το αδένωμα στον προστάτη του, συμπιέζει την ουρήθρα και τα συμπτώματα αλλάζουν. Σηκώνεται και τη νύχτα να ουρήσει, ενώ πριν κοιμόταν όλο το βράδυ ανενόχλητος ακόμα κι αν είχε καταναλώνει αλκοόλ. Τώρα όμως, αν κοιμηθεί στη 1:00 μετά από μία οινοποσία ή μπυροποσία, θα ξυπνήσει στις 3, στις 5 για να ουρήσει», εξήγησε.
Τα συμπτώματα
Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο δύσκολη. Ο άνδρας μπορεί να βρίσκεται στον δρόμο, στο αυτοκίνητο και να έχει επιτακτική ανάγκη να ουρήσει. Φτάνει στο σημείο η ουροδόχος κύστη να καθορίζει τη συμπεριφορά του και το πρόγραμμά του. «Ο άνδρας λέει «δεν θα πιω νερό, δεν θα πιω το βράδυ για να μην σηκωθώ το πρωί, δεν θα πιω γιατί έχω ένα σημαντικό ραντεβού, ένα σημαντικό μίτινγκ, γιατί μετά θα πρέπει να το διακόψω». Αρχίζει πια η υπερπλασία του προστάτη να καθορίζει τη ζωή του και να εμποδίζει την ευζωία», συνέχισε ο κ. Μπαφαλούκας.
Άλλα σημαντικά συμπτώματα είναι:
- Η επιτακτικότητα και η αδυναμία να συγκρατηθούν τα ούρα
- Η δυσκολία στην κένωση της κύστης
- Η δυσκολία στην έναρξη της ούρησης που συνήθως παρατηρείται όταν ο άνδρας έχει «κρατηθεί» πολλές ώρες. Έτσι ο άνδρας στέκεται μπροστά στην τουαλέτα και περιμένει, προσπαθώντας να βρει τρόπο να επιταχύνει την έναρξη της ούρησης (π.χ. ανοίγει τη βρύση).
Δυστυχώς κάποιες φορές αυτή η δυσκολία στην ούρηση καταλήγει στην απόλυτη επίσχεση, δηλαδή στην πλήρη αδυναμία ούρησης. Όταν συμβεί αυτό, ο άνδρας καταλαβαίνει πια ότι κάτι δεν πάει καλά.
Η αφαίρεση του αδενώματος
Τα προβλήματα στην ούρηση που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία προστάτη διορθώνονται με την αδενωματεκτομή, δηλαδή την επέμβαση αφαίρεσης του αδενώματος που πιέζει την ουρήθρα.
Η αδενωματεκτομή είναι εντελώς διαφορετική από την ριζική προστατεκτομή που γίνεται σε πολλούς άνδρες με καρκίνο του προστάτη. Η αφαίρεση του αδενώματος «δεν επηρεάζει σε τίποτα τον άντρα. Δεν αλλάζει τη σεξουαλική δραστηριότητά του, δεν επηρεάζει τη στύση. Έτσι, θα πρέπει να χτυπήσουμε και έναν φόβο που υπάρχει, πως αν ο άνδρας κάνει την επέμβαση στον προστάτη μπορεί να είναι χειρότερη η ζωή του μετά. Δεν μιλάμε όμως για αφαίρεση του προστάτη, μιλάμε για την αφαίρεση του αδενώματος. Είναι αυτό που δεν χρειαζόμαστε και μας δημιουργεί μόνο προβλήματα».
H αφαίρεση του αδενώματος με λέιζερ συνήθως διαρκεί 40 λεπτά, εκτός κι αν το αδένωμα είναι πολύ μεγάλο οπότε μπορεί να διαρκέσει περισσότερο (έως δύο ώρες). Μετά την επέμβαση ο ασθενής παραμένει για μερικές ώρες στο νοσοκομείο, για να συνέλθει. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν χειρουργηθεί στις 8:00 το πρωί, στις 8:00 το απόγευμα μπορεί να έχει επιστρέψει στο σπίτι του. Αν όμως η επέμβαση γίνει το μεσημέρι, θα παραμείνει για το βράδυ.
Η επέμβαση είναι σε μεγάλο βαθμό ανώδυνη. «Η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι οι ασθενείς δεν παραπονιούνται για πόνο. Έχουν ένα τσούξιμο, μια επιθυμία για ούρηση, αλλά δεν χρειάζεται καν να πάρουν παυσίπονα. Μετά από μία εβδομάδα γυρίζουν στη δουλειά τους, που μπορεί να είναι και να οδηγούν μηχανάκι», είπε ο κ. Μπαφαλούκας.
Χωρίς τομές
Η γρήγορη αποθεραπεία οφείλεται στο ότι κατά την επέμβαση δεν γίνονται χειρουργικές τομές, ούτε διανοίγονται οπές. Δεν υπάρχει επίσης ούτε τραυματισμός της ουρήθρας. «Μία εξέλιξη που έχουμε στην περίπτωση της διουρηθρικής επέμβασης είναι αυτό που λέμε η ελάχιστα παρεμβατική λέιζερ προστατεκτομή, το MiLEP. Είναι η ανάπτυξη των μικροσκοπικών εργαλείων. Έτσι λοιπόν, μια ουρήθρα δεν τεντώνεται πολύ, έχουμε μικροσκοπικά εργαλεία, λιγότερο τραύμα, καλύτερη επέμβαση», υπογράμμισε ο ιατρός.
Ο κ. Μπαφαλούκας επισήμανε πως η επέμβαση με λέιζερ για την καλοήθη υπερτροφία του προστάτη έχει το καλύτερο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.
«Μία επέμβαση είναι μία επέμβαση, αλλά από την άλλη μεριά, και μία πτήση με το αεροπλάνο είναι μία πτήση», είπε χαρακτηριστικά. «Επειδή ωστόσο η συγκεκριμένη επέμβαση δεν είναι η περίπτωση του «τα παίζω όλα για όλα γιατί έχω μια πολύ σοβαρή πάθηση» αλλά είναι σαν τον καταρράκτη (σ.σ. μία επέμβαση ρουτίνας), έχουμε φροντίσει κάθε μέθοδος που φτιάχνουμε να έχει ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Και το λέιζερ έχει το καλύτερο προφίλ και στα δύο. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να παραμείνει ο ασθενής άλλη μία μέρα στο νοσοκομείο, επειδή π.χ. είναι μεγάλος άνθρωπος (χειρουργούμε και 90χρονους) και δεν θέλει να πάει σπίτι του με τον καθετήρα».
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας
Χαρακτηριστικό της ασφάλειας που έχει η επέμβαση με λέιζερ για τον προστάτη είναι ότι οι ασθενείς με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, δεν χρειάζεται να την διακόψουν πριν χειρουργηθούν. Ωστόσο σε άλλες επεμβάσεις και ιατρικές πράξεις, ακόμα κι αν πρόκειται για μία εξαγωγή δοντιού, η αντιπηκτική αγωγή πρέπει να διακοπεί επειδή εμποδίζει το αίμα να πήξει.
Όσον αφορά, τέλος, τους ηλικιωμένους ασθενείς, «δεν υπάρχει όριο ηλικίας. Όποια στιγμή θέλει κάποιος, σε όποια ηλικία αν είναι, μπορεί, χωρίς κίνδυνο, να κάνει αυτό το χειρουργείο», επισήμανε ο κ. Μπαφαλούκας. «Θα έλεγα ότι η ηλικία είναι και λίγο παραπλανητική, γιατί είναι απλώς ένας αριθμός. Αυτό που έχει σημασία είναι αν ο άνθρωπος είναι λειτουργικός. Ένας λειτουργικός άνθρωπος, είτε είναι 35 είτε 95 χρονών, έχει δικαίωμα να ζήσει τη ζωή του χωρίς καθετήρα. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε με το λέιζερ».
Φωτογραφία: iStock