Καμπανάκι από τον Π.Ο.Υ. για τους μύκητες. Κοστίζουν 1,7 εκατ. ζωές τον χρόνο. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι
Τον πρώτο του είδους κατάλογο με τους μύκητες που έχουν μετατραπεί σε απειλή για την δημόσια υγεία, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.). Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 19 είδη μυκήτων τα οποία εξαπλώνονται διαρκώς και γίνονται ολοένα πιο ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.
Ο Π.Ο.Υ. εκδίδει εδώ και χρόνια ανάλογη λίστα με τα πιο επικίνδυνα βακτήρια. Ωστόσο έως τώρα δεν είχε δοθεί στους κινδύνους από τους μύκητες, με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικά κενά στην επιτήρηση, τη διάγνωση και τη θεραπεία.
Όπως αναφέρει ο διεθνής Οργανισμός, για την αντιμετώπιση όλων των μυκητιάσεων υπάρχουν μόλις τέσσερις κατηγορίες φαρμάκων. Στο στάδιο της ανάπτυξης βρίσκονται ελάχιστα άλλα, ενώ δεν υπάρχουν εξειδικευμένες, ταχείες διαγνωστικές εξετάσεις για τους περισσότερους μύκητες.
Όλ’ αυτά, δε, συμβαίνουν εν όσω οι μύκητες προκαλούν κάθε χρόνο:
- Περισσότερα από 150 εκατομμύρια σοβαρές λοιμώξεις
- 1,7 εκατομμύρια θανάτους
Ποιοι κινδυνεύουν
Όπως εξηγεί ο Π.Ο.Υ., οι μύκητες δεν προκαλούν απλώς επιφανειακές λοιμώξεις στο δέρμα. Προκαλούν και διεισδυτικές λοιμώξεις, οι οποίες απειλούν πρωτίστως τους πάσχοντες από υποκείμενα προβλήματα υγείας ή όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι ασθενείς με:
- Χρόνιες πνευμονοπάθειες
- Ιστορικό φυματίωσης
- HIV/AIDS λοίμωξη
- Καρκίνο
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Νοσήματα του ήπατος ή των νεφρών
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας επίσης κινδυνεύουν. Το ίδιο και όσοι:
- Υποβάλλονται σε επεμβατικές ιατρικές πράξεις
- Λαμβάνουν ευρέως φάσματος αντιβιοτικά
- Λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
Ο κορωνοϊός και η κλιματική αλλαγή
Ο Π.Ο.Υ. επισημαίνει ότι η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός συνοδεύτηκε από έξαρση των διεισδυτικών λοιμώξεων που προκαλούν οι μύκητες. Τρεις μυκητιασικές επιπλοκές αναφέρονται συχνότερα στη διάρκεια της πανδημίας:
- Η ασπεργίλλωση
- Η βλεννομυκητίαση
- Η καντινταιμία
Και οι τρεις είχαν σε πολλές περιπτώσεις «καταστροφικές συνέπειες», προσθέτει. Τέλος, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τόσο η συχνότητα όσο και η γεωγραφική διασπορά των μυκητιάσεων αυξάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι μύκητες
Ο Π.Ο.Υ. συνέλλεξε τα υπάρχοντα δεδομένα για τους μύκητες και τους κατέταξε σε ομάδες, αναλόγως με κριτήρια όπως:
- Η αντοχή τους στα αντιμυκητιασικά φάρμακα
- Οι θάνατοι που προκαλούν
- Το αν υπάρχει θεραπεία
- Η πρόσβαση σε διαγνωστικές εξετάσεις
- Η ετήσια συχνότητα
- Οι επιπλοκές που προκαλούν
Έτσι κατέληξε στο συμπέρασμα πως τέσσερις είναι οι κρίσιμης σημασίας μύκητες, δηλαδή οι πιο επικίνδυνοι απ’ όλους:
- Ο ασπέργιλλος fumigatus
- Η κάντιντα albicans
- Ο κρυπτόκοκκος neoformans
- Η κάντιντα auris
Ο ασπέργιλλος παράγει σπόρια τα οποία διασπείρονται στον αέρα. Μπορεί να εισβάλλει στους πνεύμονες και να απειλήσει τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Η κάντιντα albicans είναι ένας μύκητας που φυσιολογικά υπάρχει στον οργανισμό σε χαμηλά επίπεδα. Όταν το ανοσοποιητικό είναι εξασθενημένο, μπορεί να πολλαπλασιαστεί και να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις.
Ο κρυπτόκοκκος μεταδίδεται με την εισπνοή μολυσμένου αέρα. Μπορεί να μολύνει τους πνεύμονες και το κεντρικό νευρικό σύστημα προκαλώντας μηνιγγοεγκεφαλίτιδα.
Η κάντιντα auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και λοιμώξεις του χειρουργικού πεδίου.
Υψηλής και μεσαίας προτεραιότητας
Εκτός από τους κρίσιμης σημασίας μύκητες, ο Π.Ο.Υ. αναφέρουν άλλους 15, τους οποίου ταξινομεί ως υψηλής ή ως μεσαίας προτεραιότητας. Στο γράφημα που ακολουθεί παρατίθενται και οι 19 μύκητες που ο διεθνής οργανισμός θεωρεί ως απειλή για τη δημόσια Υγεία.
Φωτογραφία: iStock