Iatropedia

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ: Θα έχουμε πρόβλημα με το δάγκειο πυρετό τα επόμενα χρόνια

Ο δάγκειος πυρετός μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κλιματική αλλαγή ευνοεί την εξάπλωσή τους.

Αντιμέτωπη με μία νέα, σημαντική απειλή θα βρεθεί η Νότια Ευρώπη τα χρόνια που έρχονται, καθώς ο δάγκειος πυρετός αναμένεται να κάνει δυναμική εμφάνιση, προειδοποίησε ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (ΠΟΥ).

Η νόσος μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, την εξάπλωση των οποίων ευνοεί η κλιματική αλλαγή.

Εκτός από τη Νότιο Ευρώπη, πρόβλημα με τον δάγκειο πυρετό θα αντιμετωπίσουν επίσης οι νότιες πολιτείες των ΗΠΑ και νέες περιοχές της Αφρικής.

Ο δάγκειος πυρετός αποτελεί ήδη αληθινή μάστιγα στο μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κρούσματά του οκταπλασιάστηκαν από το 2000 έως σήμερα. Ετησίως δηλώνονται 5,2 εκατομμύρια περιστατικά, αναφέρει ο ΠΟΥ. Αυτά όμως είναι μόνο τα σοβαρά. Τα ήπια ή ασυμπτωματικά δεν καταγράφονται.

Σε 20.000, εξ άλλου, ανέρχονται οι ασθενείς που εκτιμάται ότι χάνουν ετησίως τη ζωή τους. Εφέτος η χειρότερη επιδημία έχει καταγραφεί στο Μπαγκλαντές. Οι νεκροί έχουν ήδη υπερβεί τους 1.000.

«Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για την προστασία μας από τον δάγκειο πυρετό», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Dr. Jeremy Farrar, ειδικός στα λοιμώδη νοσήματα που εντάχθηκε τον Μάιο στο δυναμικό του ΠΟΥ. «Οι χώρες πρέπει να προετοιμαστούν για να αντιμετωπίσουν την πρόσθετη πίεση που θα δεχθούν σε πάρα πολλές μεγάλες πόλεις».

Ο Dr. Farrar εκτίμησε ότι έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ο δάγκειος πυρετός θα έχει εξαπλωθεί στη Νότιο Ευρώπη και τις άλλες περιοχές που προαναφέρθηκαν. Θα έχει επίσης γίνει ενδημικός σε ορισμένες περιοχές, όπου ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται κάποια εγχώρια κρούσματα.

Αυτό όμως θα ασκήσει τεράστιες πιέσεις στα συστήματα υγείας, διότι η φροντίδα των ασθενών είναι εντατική. «Χρειάζεται υψηλή αναλογία νοσηλευτικού προσωπικού προς ασθενείς», εξήγησε.

Πώς εκδηλώνεται

Ο δάγκειος πυρετός δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους ανθρώπους που μολύνει. Στους υπόλοιπους μπορεί να προκαλέσει:

Στις σοβαρές περιπτώσεις αποδεικνύεται μοιραίος. Αυτό όμως συμβαίνει σε λιγότερο από το 1% των κρουσμάτων.

Συγκεκριμένη θεραπεία γι’ αυτόν δεν υπάρχει, αλλά τουλάχιστον έχει αναπτυχθεί εμβόλιο. Ο ΠΟΥ το συνέστησε προ ημερών για τα παιδιά ηλικίας 6-16 ετών στις περιοχές όπου ο δάγκειος πυρετός αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημοσίας υγείας.

Φωτογραφία: iStock