Καμπανάκι για τον κοκκύτη: Αυξήθηκαν 10 φορές τα κρούσματα στην ΕΕ τον τελευταίο χρόνο

  • Ρούλα Τσουλέα
κοκκύτης
Τους τρεις πρώτους μήνες του 2024 αναφέρθηκαν στα κράτη-μέλη πάνω από 32.000 κρούσματα.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζει μετά την πανδημία ο κοκκύτης στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με τα κρούσματά του το πρώτο τρίμηνο του 2024 να έχουν υπερβεί κατά πολύ εκείνα όλου του 2023 και πολλών προγενέστερων ετών.

Νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC) αποκαλύπτει ότι το 2023 αναφέρθηκαν 25.130 κρούσματα κοκκύτη στην ΕΕ/ΕΟΧ. Ωστόσο, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2024 αναφέρθηκαν ακόμα 32.037 κρούσματα!

Ο αριθμός αυτός είναι τεράστιος. Θυμίζει έντονα το 2016, όταν όλη τη χρονιά είχαν καταγραφεί 41.026 περιστατικά, αλλά αν συνεχιστεί η ανοδική πορεία της νόσου το 2024 θα καταγραφούν ακόμα περισσότερα.

Ακόμα χειρότερα, δε, μεταξύ 2012 και 2019 καταγράφονταν κατά μέσον όρο 38.145 κρούσματα τον χρόνο στην περιοχή.

Ο κοκκύτης είναι βακτηριακή λοίμωξη. Είναι ενδημικός στην ΕΕ και στον πλανήτη. Κάθε 3-5 χρόνια κάνει μεγάλες επιδημίες, ακόμα και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Την ίδια έξαρση που παρατηρείται εφέτος στην ΕΕ, αναφέρουν και πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται Αυστραλία, Βραζιλία, Βολιβία, Καναδάς, ΗΠΑ, Βρετανία, Σερβία, Ισραήλ και Κίνα.

Σε 17 από τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν την περίοδο 2023-2024 στα νήπια κάτω του 1 έτους. Σε έξι χώρες τα περισσότερα κρούσματα καταγράφηκαν σε εφήβους ηλικίας 10-19 ετών.

Και νεκροί

Από τον Ιανουάριο του 2023 έως και τον Απρίλιο του 2024 ο κοκκύτης κόστισε τη ζωή 19 ασθενών στην ΕΕ/ΕΟΧ. Οι 11 (ποσοστό 58%) ήταν νήπια και οι οκτώ (ποσοστό 42%) ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στην παρούσα έξαρση έχουν συμβάλλει αρκετοί παράγοντες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αναμενόμενη περιοδική αύξηση των κρουσμάτων, η μείωση των εμβολιασμών (και των αναμνηστικών δόσεων) καθώς και η φυσική φθορά της ανοσίας του πληθυσμού.

Πόσο κινδυνεύουμε

Το ECDC στη νέα έκθεσή του αξιολογεί τον κίνδυνο που συνιστά ο κοκκύτης για τον πληθυσμό, με βάση την ηλικία του.  Ο κίνδυνος αξιολογείται ως:

  • Υψηλός για τα ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα νήπια ηλικίας κάτω των 6 μηνών. Είναι η πληθυσμιακή ομάδα με την υψηλότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα από κοκκύτη
  • Μέτριος για τα ανεμβολίαστα ή ελλιπώς εμβολιασμένα νήπια και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως και 15 ετών. Αν, όμως, είναι πλήρως εμβολιασμένα, ο κίνδυνος είναι χαμηλός
  • Μέτριος για τους μεγαλύτερους εφήβους (άνω των 16 ετών) και τους ενήλικες έως 64 ετών. Είναι όμως χαμηλός εάν έλαβαν προσφάτως αναμνηστική δόση.
  • Μέτριος για τους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) και τους πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανοσοκαταστολή. Σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες ο κοκκύτης ενέχει επίσης μέτριο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

10πλάσια κρούσματα απ’ ό,τι το 2021-2022

«Ο κοκκύτης προκάλεσε σχεδόν 60.000 κρούσματα το 2023 και έως τον Απρίλιο 2024 στην ΕΕ/ΕΟΧ», τονίζει το ECDC. «Ο αριθμός αυτός είναι υπερδεκαπλάσιος από τον αντίστοιχο των ετών 2022 και 2021… Τα νήπια κάτω των 6 μηνών που είναι ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων της νόσου. Η πλειονότητα των νοσηλειών και θανάτων από τον κοκκύτη εμφανίζονται σε αυτή την ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα».

Η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη «αποδεικνύει την ανάγκη επαγρύπνησης. Ο κοκκύτης είναι σοβαρή ασθένεια, ιδίως στα νήπια. Έχουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να τον αποτρέψουν. Τα εμβόλια είναι το βασικό εργαλείο μας για να σώσουμε ζωές και να σταματήσουμε την περαιτέρω διασπορά της νόσου», δήλωσε η κυρία Στέλλα Κυριακίδη, επίτροπος Υγείας & Ασφαλείας Τροφίμων της ΕΕ.

Φωτογραφία: iStock