Iatropedia

Καμπανάκι για τους ταξιδιώτες σε εξωτικούς προορισμούς: Εξαπλώνεται επικίνδυνη ασθένεια

Προειδοποίηση για τον κίτρινο πυρετό από κυβερνητική υπηρεσία που υπάγεται στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Εξαιρετικά προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι ταξιδεύουν σε εξωτικούς προορισμούς, καθώς σε αρκετούς από τους πιο δημοφιλείς εξαπλώνεται κίτρινος πυρετός – μία σοβαρή νόσος που μεταδίδουν τα κουνούπια και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο κίτρινος πυρετός ανιχνεύεται σε ολοένα περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, και της Αφρικής. Έχουν επίσης αναφερθεί κρούσματα στο Τρινιντάντ, στην Καραϊβική.

Όπως αναφέρει η κυβερνητική ιστοσελίδα Travel Health Pro του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Foreign Office) στην Αφρική έχει ανιχνευθεί κίτρινος πυρετός σε 13 χώρες από τις αρχές του 2023 έως και τον Φεβρουάριο 2024. Οι χώρες αυτές είναι:

Tα κουνούπια που μεταδίδουν τον κίτρινο πυρετό ενδημούν σε πολλές αστικές περιοχές της Αφρικής, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το γεγονός αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου. Αυτό είναι πιθανότερο σε πόλεις με πολύ πληθυσμό, όπου μπορεί να καταγραφούν σε συρροές κρουσμάτων.

Και στη Λατινική Αμερική

Στη Λατινική Αμερική, μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 19 Μαρτίου 2024 ο κίτρινος πυρετός ανιχνεύθηκε σε επτά ασθενείς. Οι τέσσερις εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους. Τα εν λόγω κρούσματα ανιχνεύθηκαν:

Η Βραζιλία έχει αναφέρει επιβεβαιωμένα κρούσματα κίτρινου πυρετού σε πρωτεύοντα θηλαστικά (πιθήκους), αλλά όχι ανθρώπους. Ο κίνδυνος να προκαλέσει ο κίτρινος πυρετός συρροές κρουσμάτων στη Λατινική Αμερική είναι υψηλός, προειδοποιεί το Foreign Office.

Τι είναι ο κίτρινος πυρετός

Ο κίτρινος πυρετός είναι ιογενής νόσος. Τα μολυσμένα κουνούπια που τον μεταδίδουν μπορεί να ζουν στις κατοικημένες περιοχές, στα δάση ή και στα δύο, λέει ο ΠΟΥ.

Ο κίτρινος πυρετός μπορεί εύκολα να δώσει επιδημίες, αλλά ευτυχώς προλαμβάνεται με εμβόλιο. Είναι μία νόσος υψηλού κινδύνου, που έχει τη δυνατότητα να απειλήσει την παγκόσμια υγεία, τονίζει ο ΠΟΥ.

Η νόσος μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, τα οποία συνήθως εκδηλώνονται 3-7 ημέρες μετά τη μόλυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν συμπτώματα ήπιας γρίπης. Το 15% όμως έχουν σοβαρά συμπτώματα, όπως:

Παρουσιάζουν επίσης ηπατική και νεφρική δυσλειτουργία. Οι περισσότεροι από αυτούς θα αναρρώσουν, αν και μπορεί να χρειασθούν εβδομάδες ή μήνες. Ωστόσο περισσότερο από το 30% εξ αυτών χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Γι’ αυτό τον λόγο συνιστάται να εμβολιάζονται όσοι ταξιδεύουν σε περιοχές όπου ενδημεί ο κίτρινος πυρετός.

Φωτογραφία: iStock