Κάνναβη: Η χρήση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών [μελέτη]

  • Iatropedia newsroom
κάνναβη
Όπως δείχνει νέα έρευνα, υπάρχει μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση στις επιπλοκές για τις έγκυες γυναίκες που χρησιμοποιούν κάνναβη, δείχνει νέα έρευνα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η όσες γυναίκες χρησιμοποιούν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους του εμβρύου για χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, πρόωρο τοκετό και την εισαγωγή σε ΜΕΘ νεογνών.

Στοιχεία από σχεδόν 317.000 έγκυες γυναίκες στην Καλιφόρνια έδειξαν ότι όσες έκαναν χρήση κάνναβης είχαν υψηλότερες πιθανότητες για υπέρταση κύησης, προεκλαμψία, αύξηση βάρους που υπερβαίνει τα συνιστώμενα επίπεδα και αποκόλληση πλακούντα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα είναι σημαντικά αφού «λίγα είναι γνωστά για το εάν η προγεννητική χρήση κάνναβης σχετίζεται με τα αποτελέσματα της υγείας της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες «αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη καθώς τις βοηθά στον ύπνο, την κατάθλιψη, το στρες, την πρωινή ναυτία και τον πόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και πολλές θεωρούν ότι η κάνναβη είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Δείτε επίσης: Αυτισμός: Η διατροφή της μητέρας επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στο παιδί

Τι έδειξε η έρευνα

Για να ανακαλύψει πώς η χρήση μαριχουάνας μπορεί να επηρεάσει τις μέλλουσες μαμάδες, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα ιατρικά αρχεία περισσότερων από 250.000 εγκύων γυναικών που ζουν στη βόρεια Καλιφόρνια.

Συνολικά, το 6,3% των γυναικών στη μελέτη έκαναν χρήση κάνναβης κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, αν και μόνο μια μικρή μειοψηφία δήλωσε ότι τη χρησιμοποιούσε σε καθημερινή (0,6%) ή εβδομαδιαία (0,7%) βάση.

Η προγεννητική χρήση κάνναβης συνδέθηκε με μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση σε διάφορες επιπλοκές, διαπίστωσε η μελέτη.

Για παράδειγμα, η κάνναβη αύξησε τις πιθανότητες μιας εγκύου για υπέρταση κύησης (υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) κατά 17%, και τις πιθανότητες για μια ακόμη πιο επικίνδυνη πάθηση της αρτηριακής πίεσης, την προεκλαμψία, κατά 8%.

Οι γυναίκες που έκαναν χρήση μαριχουάνας αντιμετώπισαν επίσης 19% υψηλότερες πιθανότητες για αποκόλληση πλακούντα, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ροή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στο έμβρυο.

Η χρήση μαριχουάνας αύξησε επίσης τις πιθανότητες ότι μια γυναίκα θα έπαιρνε βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της με υψηλότερο ρυθμό από αυτόν που συνιστάται.

Οι ερευνητές σημειωνουν ότι υπάρχει «μια περίπλοκη συσχέτιση μεταξύ της προγεννητικής χρήσης κάνναβης και της υγείας της μητέρας».

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Μία στις 10 γυναίκες εκδηλώνει long COVID, όταν μολύνεται στην εγκυμοσύνη

Φωτογραφία iStock