Iatropedia

Καούρες: Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για να τις αντιμετωπίσετε, σύμφωνα με τους γιατρούς

heartburn

Τι ισχύει για τις διατροφικές επιλογές και για το γάλα. Τι κίνδυνος υπάρχει για όσους το παρακάνουν με τα αντιόξινα.

Οι καούρες είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα, καθώς οι περισσότεροι τις εκδηλώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, ιδίως μετά από ένα «βαρύ» γεύμα. Αποτελούν επίσης σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, που πιστεύεται ότι προσβάλλει το τουλάχιστον 20% των ενηλίκων.

Μολονότι, όμως, είναι τόσο συχνές, επικρατεί μεγάλη σύγχυση για το τι ακριβώς είναι και πως αντιμετωπίζονται. Την ήρα από το στάρι διαχωρίζουν δύο ειδικοί, οι οποίοι καταρρίπτουν μερικούς συνηθισμένους μύθους γι’ αυτές και εξηγούν ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι για την αντιμετώπισή τους.

Μύθος 1: Οι καούρες και η παλινδρόμηση είναι το ίδιο πρόβλημα

Η αλήθεια: Οι καούρες μπορεί να είναι σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι αλληλένδετες. Αντιθέτως, οι πάσχοντες από παλινδρόμηση δεν νιώθουν πάντοτε το αίσθημα καύσου στο κάτω μέρος του στήθους που είναι γνωστό ως καούρα, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος Dr. Joseph Jennings, από το Νοσοκομείο MedStar του Πανεπιστημίου Georgetown, στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον, η παλινδρόμηση δεν προκαλεί μόνο καούρες. Μπορεί να προκαλέσει και βήχα, προβλήματα στην κατάποση και χρόνια ενοχλήματα στον λαιμό.

Μύθος 2: Οι διατροφικές επιλογές ευθύνονται για τις καούρες

Η αλήθεια: Είναι γεγονός πως ορισμένα τρόφιμα μπορεί να πυροδοτήσουν την καούρα. Ωστόσο οι εκλυτικοί παράγοντες διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Έτσι, μπορεί κάποιους να τους ενοχλούν τα ροφήματα με καφεΐνη, η σοκολάτα ή τα πικάντικα φαγητά, και άλλους όχι.

Επιπλέον, δεν έχει σημασία μόνον τι τρώει ένας ασθενής, αλλά και πώς τρώει, αναφέρει ο γαστρεντερολόγος Dr. Michael Schopis, από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Όσο πιο αργά τρώει ένα άτομο και όσο πιο καλά μασάει το φαγητό του, τόσο λιγότερα γαστρικά οξέα χρειάζονται για τη διάσπασή του. Και όσο λιγότερα γαστρικά οξέα παράγονται, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενος της καούρας.

Μύθος 3: Το γάλα καταπραΰνει γρήγορα την καούρα

Η αλήθεια: Το γάλα μπορεί να είναι «αντίδοτο» για το κάψιμο στο στόμα που προκαλούν τα καυτερά φαγητά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως καταπολεμά και τις καούρες.

Κατ’ αρχάς, η αιτία του αισθήματος καύσου είναι διαφορετική. Στην πρώτη περίπτωση οφείλεται στην καψαϊκίνη των καυτερών φαγητών. Το γάλα περιέχει μία πρωτεΐνη που λέγεται καζεΐνη. Η καζεΐνη δεσμεύει τα μόρια της καψαϊκίνης και έτσι μειώνει το κάψιμο στο στόμα.

Οι καούρες, όμως, δεν αφορούν το στόμα, αλλά το στομάχι και τον οισοφάγο. Προκαλούνται από τα οξέα του στομάχου, η  παραγωγή των οποίων εντείνεται όταν τρώμε φαγητά με λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα. Ακόμα κι αν κάποιος πιει άπαχο ή λίγων λιπαρών γάλα, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξουδετερωθούν τα οξέα του στομάχου, κατά τον Dr. Jennings. Επιπλέον, η όποια δράση του γάλακτος θα είναι παροδική.

Το γάλα δεν δημιουργεί ούτε κάποιο «προστατευτικό στρώμα» στο στομάχι. Αν, εξ άλλου, κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη, η κατανάλωσή του θα επιδεινώσει τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους κάποιοι ασθενείς αισθάνονται βελτίωση στις καούρες τους όταν πίνουν γάλα και άλλοι όχι.

Μύθος 4: Η συχνή λήψη αντιόξινων είναι η λύση για να σταματήσουν

Η αλήθεια: Αν και τα αντιόξινα φάρμακα τις καταπολεμούν αποτελεσματικά, εάν τα παίρνετε πολλές φορές την ημέρα για πολύ καιρό μπορεί να εκδηλώσετε ένα πρόβλημα γνωστό ως ανάκαμψη οξέος (rebound acid).

Κατ’ αυτό, ο οργανισμός προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή των γαστρικών οξέων επειδή αισθάνεται ότι δεν διαθέτει αρκετά το στομάχι, εξηγεί ο Dr. Schopis. Αν συμβεί αυτό, θα έχετε περισσότερη καούρα, άρα θα χρειαστείτε περισσότερα αντιόξινα και θα δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος.

Τι μπορεί να σας βοηθήσει

Οι δύο ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να καταπραΰνετε τις καούρες σας και είναι οι εξής:

Φωτογραφία: iStock