Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Πλίμουθ, του Έξετερ και της Βιέννης, με επικεφαλής την ψυχολόγο Λίαν Μάρτιν του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κοινωνικής Ιατρικής «Social Science & Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 8.000 ενήλικες, από τους οποίους το 19% ήταν νυν καπνιστές, ενώ το 45% κάπνιζαν τακτικά για κάποιο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι ζούσαν σε περιοχές με μεγάλη αναλογία χώρων πρασίνου ήταν κατά μέσο όρο 20% λιγότερο πιθανό να είναι τωρινοί καπνιστές, σε σχέση με όσους ζούσαν σε γειτονιές με λιγοστό πράσινο.
Επιπροσθέτως, μεταξύ όσων ήταν πρώην καπνιστές, εκείνοι που ζούσαν σε πράσινες περιοχές ήταν 12% πιθανότερο να το έχουν κόψει οριστικά. Αυτό ισχύει άσχετα με την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των ανθρώπων.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ζει κανείς σε μέρη με πολύ πράσινο, που φαίνεται από το σπίτι του, έχει μικρότερη διάθεση για κατανάλωση αλκοόλ και ανθυγιεινών τροφών. Επίσης, όσοι επισκέπτονται συχνά τους κοντινούς χώρους πρασίνου έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία, ιδιαίτερα λιγότερο στρες.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Καρκίνος στον πνεύμονα: Ακόμα και το περιστασιακό κάπνισμα αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο