Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο

  • Ελισάβετ Σταύρου
κάπνισμα
Πολλοί άνθρωποι θέλουν να κόψουν το κάπνισμα, αλλά ανησυχούν για τα παραπάνω κιλά που θα πάρουν.

Το να σταματήσετε το κάπνισμα είναι μία από τις καλύτερες αποφάσεις που μπορείτε να πάρετε για τον εαυτό σας και την υγεία σας. Πέρα από όλα τα οφέλη που έχει το «κόψιμο» του τσιγάρου από την καθημερινότητά σας, υπάρχει ένα μικρό μειονέκτημα.

Τους πρώτους μήνες μετά τη διακοπή του καπνίσματος είναι πιθανό να πάρετε κάποια κιλά. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει από το να το κόψετε «μαχαίρι».

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που κόβουν το κάπνισμα, τους πρώτους δύο μήνες παίρνουν περίπου 4 κιλά, αν και οι αριθμοί αυτοί ποικίλλουν ανάλογα τον άνθρωπο και τις συνήθειές του. Ωστόσο, οι μελέτες επισημαίνουν ότι μακροπρόθεσμα, το μέσο σωματικό βάρος των ατόμων που έχουν κόψει το κάπνισμα επιστρέφει σε φυσιολογικά επίπεδα και είναι παρόμοιο με εκείνο των ατόμων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Οι αιτίες αύξησης βάρους μετά τη διακοπή του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν την επίδραση της νικοτίνης στο σώμα και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Δείτε επίσης: Βοηθούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα στο να κόψουμε το κάπνισμα; – Τι έδειξε μελέτη

Γιατί θα πάρετε λίγο έξτρα βάρος αν κόψετε το κάπνισμα;

  • Τρώτε περισσότερο φαγητό – πολλοί καπνιστές ίσως αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες όταν κόψουν το τσιγάρο. Μερικοί άνθρωποι πεινάνε περισσότερο μέσα στη μέρα ως σύμπτωμα στέρησης. Τα τσιγάρα συνήθως μειώνουν την όρεξη.
  • Η επίδραση της νικοτίνης στον οργανισμό – η νικοτίνη είναι η εθιστική ουσία στον καπνό του τσιγάρου. Η νικοτίνη επιταχύνει το σύστημα επεξεργασίας τροφής του σώματος, τον μεταβολισμό. Όταν οι άνθρωποι σταματούν το κάπνισμα, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να καίτε λιγότερες θερμίδες.
  • Κάνετε λιγότερη άσκηση – η αδράνεια είναι ένας παράγοντας κινδύνου για αύξηση βάρους.

Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε το βάρος είναι να δημιουργήσετε υγιεινές συνήθειες, αντί να εστιάσετε στον έλεγχο του βάρους. Αυτό σημαίνει να δημιουργήσετε ρεαλιστικούς για υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και επαρκή ύπνο. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση της αύξησης βάρους. Οι τεχνικές απεξάρτησης από τη νικοτίνη, όπως το μάσημα της ειδικής τσίχλας, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των κιλών που θα πάρετε.

Προσοχή όμως. Αν σταματήσετε το κάπνισμα και πάρετε κιλά μπορεί να απογοητευτείτε. Αν όμως αρχίσετε και πάλι να καπνίζετε, δεν θα χάσετε τα κιλά που πήρατε.

Με πληροφορίες από: Better Health / Φωτογραφία iStock