Ποιοι είναι οι παράγοντες που προκαλούν εθισμό σ΄ αυτή την ιδιαίτερα βλαβερή συνήθεια;
«Η νικοτίνη που περιέχεται στο τσιγάρο είναι πολύ εθιστική ουσία και καθιστά τον καπνιστή εξαρτημένο. Όταν εισπνεύσουμε καπνό σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, η νικοτίνη έχει φτάσει στον εγκέφαλο και συνδέεται με ειδικούς υποδοχείς.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την απελευθέρωση μιας ουσίας που λέγεται ντοπαμίνη και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας που αισθάνεται ο καπνιστής όταν καπνίζει. Η διάρκεια δράσης της ντοπαμίνης είναι 30 λεπτά περίπου.
Ύστερα από αυτό το χρονικό διάστημα, ο καπνιστής πρέπει να ανάψει ξανά τσιγάρο για να αισθανθεί άνετα. Ουσιαστικά, ο καπνιστής καταλήγει να είναι ελεγχόμενος από τη νικοτίνη μέσω της ντοπαμίνης και η μείωση ή η έλλειψή της του προκαλεί δυσφορία, νευρικότητα, ανησυχία και επιθετικότητα με αποτέλεσμα να οδηγείται στη χρήση του τσιγάρου για να αισθανθεί μια πλασματική ευφορία. Αυτός είναι ο κυριότερος μηχανισμός που κρατάει τον καπνιστή δέσμιο της νικοτίνης.
Είναι το λεγόμενο σύνδρομο στέρησης που θα αισθανθεί όταν θελήσει να σπάσει τα δεσμά της εξάρτησης» εξηγεί ο κ. Πέτρος Καλογερόπουλος Διευθυντής Καρδιολόγος του Metropolitan Hospital.
Μπορεί ο καπνιστής να διακόψει το κάπνισμα;
To σύνδρομο στέρησης διαρκεί έως 4 εβδομάδες περίπου, ανάλογα το άτομο. Ο καπνιστής μπορεί να διακόψει το κάπνισμα και να απεξαρτηθεί από την νικοτίνη με ασφάλεια. Ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρει είναι ο συνδυασμός φαρμακευτικής και συμβουλευτικής προσέγγισης.
«Υπάρχουν γιατροί εκπαιδευμένοι στη διαχείριση του καπνιστή, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη διακοπή του καπνίσματος, παρέχοντας φάρμακα διακοπής. Τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι ασφαλή όταν χορηγούνται από γιατρούς που γνωρίζουν ή από τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Παρόλα αυτά, το ποσοστό επιτυχίας παραμένει χαμηλό και κυμαίνεται στο 20-25% .
Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους. Το σύνδρομο στέρησης διαρκεί λίγο γι’ αυτό και αξίζει όλοι οι καπνιστές να προσπαθήσουν να διακόψουν το κάπνισμα. Η υποτροπή είναι αναμενόμενη και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν το έκοψε με την πρώτη προσπάθεια.
Ακόμα και αν αποτύχουμε μια φορά, θα πετύχουμε στην επόμενη προσπάθεια ή στη μεθεπόμενη.
Άλλωστε, όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε και το τελευταίο λεπτό που δικαιούμαστε. Δυστυχώς, όμως, ο ένας στους δύο καπνιστές θα πληρώσει το τίμημα της χρήσης καπνού με τη ζωή του.
Στόχος είναι και παραμένει η διακοπή του καπνίσματος και η δημιουργία μιας κοινωνίας ελεύθερης καπνού και νικοτίνης. Επιδιώκουμε την ευφορία της υγείας και όχι την πλασματική ευφορία της ντοπαμίνης και της νικοτίνης, καθώς το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος αρχίζει να φαίνεται αμέσως, ανεξάρτητα από την ηλικία μας», καταλήγει ο κ. Καλογερόπουλος.
Φωτογραφία: istock