Για τον καρκίνο του πνεύμονα και την σχέση με το κάπνισμα διαβάστε εδώ την συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia.gr
1. Στην Ελλάδα είστε χορηγός του προγράμματος HEART (Hellenic Action Through Research Against Tobacco) για τον έλεγχο του καπνίσματος, του ερευνητικού εργαστηρίου George D. Behrakis της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, καθώς και του Ινστιτούτου Δημοσίας Υγειάς του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδος. Τι σας ώθησε να ξεκινήσετε την εκστρατεία κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα και ποια είναι τα έως τώρα αποτελέσματα τις εκστρατείας αυτής;
-«Όλα ξεκίνησαν στη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στην Ελλάδα και λόγω των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, έμεινα σ’ ένα μικρό ξενοδοχείο στην Κηφισιά. Ένα πρωινό περπάτησα στην περιοχή, γύρω από το ξενοδοχείο, κι έτυχε να περάσω μπροστά από ένα σχολείο οπότε είδα δύο μαυροντυμένες γυναίκες να δίνουν δωρεάν τσιγάρα σε μικρά κορίτσια. Τις πλησίασα διότι ήθελα να δω τι έκαναν, δεν μιλούσαν ούτε ελληνικά, ούτε αγγλικά, αλλά μοίραζαν τσιγάρα σε κοριτσάκια 11 και 12 χρονών. Τηλεφώνησα στον εξάδελφό μου, τον Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος είναι γιατρός πνευμονολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο και τον ρώτησα τι γίνεται εδώ; Επιτρέπει η κυβέρνηση σε αλλοδαπούς να μοιράζουν τσιγάρα σε μικρά κορίτσια και αγόρια; Θα αντιμετωπίσετε μεγάλη καταστροφή στα επόμενα τριάντα χρόνια. Εσύ που είσαι γιατρός γνωρίζεις ότι το 80% του καρκίνου των πνευμόνων προέρχεται από το κάπνισμα των τσιγάρων. Αυτά τα παιδιά θα καπνίζουν κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια και θα προκύψει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι» Η Ελλάδα ήταν η νούμερο ένα χώρα στην Ευρώπη, δαπανώντας δισεκατομμύρια στην αγορά καπνού. Η εκστρατεία κατά του καπνίσματος είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να πέσει από την πρώτη, στην τρίτη θέση του ευρωπαϊκού χάρτη καπνίσματος. Βεβαίως, και η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα έχει βοηθήσει πολύ. Πάνω από όλα όμως είμαι πολύ εντυπωσιασμένος μ’ αυτά τα παιδιά, τα Ελληνόπουλα. Είναι πολύ επιδεκτικά μαθήσεως και έχουν γνώσεις».
2. Στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον έλεγχο του Καπνίσματος, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Heart II, αναγορευθήκατε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πως νιώθετε γι’ αυτό και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
-Αισθάνομαι τεράστια τιμή! Είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσε να λάβει κανείς από την ίδια του την οικογένεια, τους Έλληνες! Στόχος μου είναι να συνεχίσω τον αγώνα. Ειδικά λόγω του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφαρμόζει τους νόμους κατά του καπνίσματος. Η Αμερική τους εφαρμόζει και υπάρχουν κυρώσεις για όποιον δεν τους ακολουθεί· δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα κανένας δε λογοδοτεί.
3. Πώς αξιολογείτε τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια στο χώρο της Υγείας;
-Ο ρυθμός λήψης των απαραίτητων μέτρων παραμένει αρκετά αργός. Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται συνειδητά· ούτε με αργούς, αλλά ούτε και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Παράλληλα, η νέα γενιά πρέπει να εκπαιδεύεται από μικρή ηλικία. Διότι η γνώση είναι δύναμη και όσες περισσότερες γνώσεις δοθούν σε αυτούς τους νέους ανθρώπους, τόσο μεγαλύτερο αντίκτυπο θα έχουν. Ενημερώνοντάς τους για τις βλαβερές επιπτώσεις του τσιγάρου, βοηθάτε το μήνυμα για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο, να διαδοθεί γρηγορότερα και σε μεγαλύτερη εμβέλεια.
4. Τι θα λέγατε σε κάποιον για να διακόψει το κάπνισμα;
-Στις γυναίκες θα έδειχνα στατιστικές εγκυμοσύνης. Στους άντρες θα εξηγούσα πόσο επιζήμιο είναι το κάπνισμα. Το σώμα δεν μπορεί να απορροφήσει μη φυσικά προϊόντα, ούτε να μεταβολίσει τις πρόσθετες ουσίες ενός τσιγάρου. Ο καλύτερος τρόπος για να πειστεί κάποιος να κόψει το κάπνισμα, είναι η εκπαίδευση, δείχνοντας τη θανάσιμη δύναμη του καπνού.
5. Πέραν της εξαιρετικά επιτυχημένης ερευνητικής πορείας στον τομέα της Φαρμακολογίας, διακρίνεστε και για τις φιλανθρωπικές σας δραστηριότητες στον τομέα της Υγείας, με σημαντικές δωρεές στα Πανεπιστήμια Northeastern, Harvard και Tuffs, αλλά και στο Museum of Fine Arts της Βοστώνης. Ποιοι είναι οι στόχοι των φιλανθρωπικών σας δραστηριοτήτων και ποια φιλοσοφία τις διέπει;
-Στόχος μου είναι να εντάξω τον Ελληνισμό στο χάρτη της Αμερικής. Δίνοντας το παράδειγμα, προσπαθώ να ενθαρρύνω και άλλους Ελληνοαμερικανούς να συμμετέχουν περισσότερο, όχι μόνο στην Ελληνική κοινότητα, αλλά και διεθνώς. Έχουμε μια τεράστια κληρονομιά· τη δημοκρατία, τις τέχνες, τη μουσική, το θέατρο, τη φιλοσοφία. Η Ελλάδα είναι μια αξιοζήλευτη χώρα, διότι παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει, αργά ή γρήγορα, πάντα βρίσκει τον τρόπο να ανακάμπτει.