Κάπνισμα στην εγκυμοσύνη: Έστω και 1 τσιγάρο καθημερινά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία του μωρού

  • Ελισάβετ Σταύρου
κάπνισμα - εγκυμοσύνη
Δεν υπάρχει κάποιος αριθμός τσιγάρων που μπορείτε να κάνετε στην εγκυμοσύνη χωρίς να βλάψετε την υγεία του μωρού σας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μόνο ένα ή δύο τσιγάρα καθημερινά πριν ή κατά την εγκυμοσύνη θέτει σε κίνδυνο την υγεία των νεογνών, προειδοποιεί μια νέα μελέτη.

Τα βρέφη έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρά προβλήματα υγείας μετά τον τοκετό εάν οι μητέρες τους κάπνιζαν ένα ή δύο τσιγάρα την ημέρα πριν από την εγκυμοσύνη, ανακάλυψαν ερευνητές.

Αυτά τα νεογέννητα έχουν επίσης 13% υψηλότερο κίνδυνο να μπουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology & Community Health.

Επιπλέον, αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνονται ανάλογα με τα τσιγάρα που καπνίζει μια γυναίκα και παραμένουν υψηλοί ακόμη και αν το κόψει εν μέρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με την πεποίθηση ορισμένων γυναικών ότι είναι εντάξει να καπνίζουν πριν μείνουν έγκυες ή κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης ή ότι το ελαφρύ κάπνισμα είναι απίθανο να είναι επιβλαβές, τονίζουν οι ερευνητές.

Επίσης, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης και υπανάπτυξης στη μήτρα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς ο χρόνος ή η ένταση του καπνίσματος τσιγάρων μιας γυναίκας μπορεί να επηρεάσει ένα νεογέννητο, είτε πριν είτε κατά την εγκυμοσύνη.

Δείτε επίσης: Πρόωρα νεογνά: Η ψυχολογία των γονέων και μεθόδοι για να μειώνουν το άγχος

Τι έδειξε η μελέτη

Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τις ΗΠΑ για περισσότερες από 12 εκατομμύρια μητέρες που γέννησαν μεταξύ 2016 και 2019.

Λίγο πάνω από το 9% των μητέρων είπε ότι κάπνιζε πριν από την εγκυμοσύνη, το 7% κάπνιζε το πρώτο τρίμηνο, το 7% το δεύτερο και το 6% το τρίτο.

Συνολικά, το κάπνισμα πριν από την εγκυμοσύνη αύξησε τον κίνδυνο ενός νεογνού για περισσότερα από ένα προβλήματα υγείας και αναπνευστικών προβλημάτων κατά 27%, ενώ το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αύξησε τον κίνδυνο του μωρού κατά 31%, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Τα νεογνά είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν εντατική φροντίδα εάν η μαμά τους κάπνιζε πριν από την εγκυμοσύνη και 30% έως 32% αν κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η διακοπή του καπνίσματος στα μέσα της εγκυμοσύνης δεν εξάλειψε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας του μωρού.

Φωτογραφία iStock