Iatropedia

Κάπνισμα: Τι συμβαίνει στο σώμα μας κάθε ώρα που περνάει όταν το κόβουμε

Τι αναφέρει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Ένας στους έξι θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα οφείλεται στο κάπνισμα, καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες που δρουν με διάφορους τρόπους για να υπονομεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Το κάπνισμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει την αντοχή στην άσκηση. Ο καπνός μειώνει επίσης την ποσότητα οξυγόνου που μπορεί να μεταφέρει το αίμα στην καρδιά και αυξάνει τον κίνδυνο θρομβώσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Οι κίνδυνοι αυτοί αυξάνονται αναλόγως με την ποσότητα των τσιγάρων που καπνίζει κάποιος και τα χρόνια καπνίσματος. Επιπλέον, δεν αφορούν μόνον τους ενεργητικούς καπνιστές, αλλά και τους παθητικούς. Αυτοί όσο περισσότερο εκτίθενται στον καπνό των άλλων, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος στις 31 Μαΐου. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε υπενθυμίζει επίσης τα καρδιαγγειακά οφέλη που αποκομίζει όποιος κατορθώνει να κόψει το κάπνισμα. Να ποια είναι:

Τα οφέλη με την πάροδο του χρόνου

Η διακοπή του καπνίσματος έχει αξία και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τονίζει η ΕΚΕ. Μελέτες έχουν δείξει πως μεταξύ των καπνιστών που σταμάτησαν το κάπνισμα σε ηλικία 66 ετών:

«Το μήνυμα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τους νέους ανθρώπους είναι: ΚΟΨΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΚΕΡΔΙΣΕ ΖΩΗ!», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Γιώργος Κοχιαδάκης.

Φωτογραφία: iStock