Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σαχίν Πατίλ του Ινστιτούτου Καρδιολογίας και του Κέντρου Ερευνών στο Αχμενταμπάντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρείας της Ινδίας στην Καλκούτα, ανέλυσαν στοιχεία για 790 άνδρες έως 40 ετών με στεφανιαία νόσο, καθώς και για 1.270 συνομηλίκους υγιείς (για λόγους σύγκρισης).
Διαπιστώθηκε ότι οι νέοι άνδρες με καρδιοπάθεια είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό φαλάκρα (49%) από ό,τι οι υγιείς (27%), καθώς επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν γκριζάρει τα μαλλιά τους (50% έναντι 30%).
Η μελέτη εκτιμά ότι η πρόωρη φαλάκρα σχετίζεται με 5,6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ το πρόωρο γκριζάρισμα με 5,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για την ίδια νόσο.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι η πρόωρη φαλάκρα και το πρόωρο γκριζάρισμα είναι οι καλύτεροι δείκτες πρόγνωσης της καρδιοπάθειας, περισσότερο και από την παχυσαρκία ενός άνδρα, η οποία σχετίζεται με 4,1 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας. Σε μικρότερο βαθμό, ακολουθούν ως δείκτες πρόγνωσης άλλοι παράγοντες όπως ο διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, το κάπνισμα κ.α.
Η φαλάκρα και το γκριζάρισμα πριν την ώρα τους δείχνουν ότι ένας άνδρας έχει πιθανώς μεγαλύτερη βιολογική ηλικία από τη χρονολογική, πράγμα που αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνό του.
Προηγούμενες έρευνες στην Ιαπωνία το 2013 και στη Δανία το 2014 είχαν επίσης συσχετίσει τη φαλάκρα και τα γκρίζα μαλλιά με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας σε νέους άνδρες.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τριχόπτωση – Φαλάκρα: Τι επιλογές υπάρχουν για φυσική αναγέννηση μαλλιών