Καρδιά: Με αδιάγνωστο πρόβλημα στις βαλβίδες πολλοί 60άρηδες

  • Ρούλα Τσουλέα
καρδιά
Τα ευρήματα νέας μελέτης με επικεφαλής Έλληνες επιστήμονες. Γιατί δεν γνωρίζουν οι ασθενείς την κατάστασή τους.

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις υγιείς ενήλικες άνω των 60 ετών έχουν βαλβιδοπάθεια στην καρδιά αλλά δεν το ξέρουν, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.

Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι δεν έχουν ύποπτα συμπτώματα, ούτε άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα, ενώ ως φαίνεται δεν πηγαίνουν προληπτικά στον καρδιολόγο ιατρό.

Η νόσος των καρδιακών βαλβίδων αναπτύσσεται όταν δεν λειτουργεί σωστά μία ή περισσότερες βαλβίδες της καρδιάς. Μπορεί να επιβαρύνει την καρδιακή λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η βαλβιδοπάθεια στην καρδιά αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο. Η συχνότητά της αυξάνεται με την ηλικία, διότι οι βαλβίδες υφίστανται ανατομική και λειτουργική εκφύλιση.

Καθώς όμως αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο ζωής, αυξάνονται και οι ηλικιωμένοι. Επομένως το ίδιο συμβαίνει και με τον αριθμό των ασθενών, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal Cardiovascular Imaging.

Η μελέτη

Ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσοι άνθρωποι έχουν αδιάγνωστη βαλβιδοπάθεια στην καρδιά, προσθέτουν. Για τον σκοπό αυτό, προσκάλεσαν τυχαία επιλεγμένους εθελοντές, ηλικίας 60 ετών και άνω, να συμμετάσχουν στη μελέτη τους.

Επρόκειτο για 4.237 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι ήσαν υγιείς, χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, ούτε ύποπτα συμπτώματα. Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιά τους με υπερηχογράφημα, διαπιστώνοντας ότι το 28,2% είχαν πρόβλημα σε μία ή περισσότερες βαλβίδες. Πιο αναλυτικά:

  • Το 13,8% είχαν πρόβλημα στην τριγλώχινα βαλβίδα της καρδιάς
  • Το 12,8% είχαν πρόβλημα στην μιτροειδή βαλβίδα
  • Το 8,3% στην αορτική βαλβίδα

Από τους ασθενείς αυτούς, οι περισσότεροι είχαν ήπιο πρόβλημα. Ωστόσο το 2,4% είχαν κλινικώς σημαντική βαλβιδοπάθεια, δηλαδή μέτρια (το 2,2%) και σοβαρή (το 0,2%).

Ο ρόλος της ηλικίας

«Πραγματοποιήσαμε την μελέτη μας για να εξακριβώσουμε πόσο εκτεταμένα είναι τα προβλήματα με τις βαλβίδες της καρδιάς στους υγιείς, ασυμπτωματικούς ενήλικες», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Βασίλης Βασιλείου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA), στο Νόργουϊτς.

«Τα στοιχεία μας έδειξαν πως η ηλικία είναι ο κύριος παράγοντας που σχετίζεται με αυτά τα προβλήματα στην καρδιά. Αυτό σημαίνει πως όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιθανότερο είναι να έχει σημαντικό πρόβλημα στις καρδιακές βαλβίδες».

Η βαλβιδοπάθεια μπορεί να είναι για αρκετό καιρό «σιωπηρή» (ασυμπτωματική). Αργότερα, όμως οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν:

  • Δύσπνοια
  • Πόνο στο στήθος
  • Αίσθημα αδυναμίας ή ζάλη
  • Πρήξιμο στους αστραγάλους και τους άκρους πόδες
  • Αίσθημα κόπωσης εντονότερο από το συνηθισμένο
  • Αίσθημα παλμών στον θώρακα ή τον λαιμό

Φωτογραφία: iStock