Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, ηλικίας κυρίως άνω των 65 ετών, εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί κύρια αιτία εισαγωγής των ηλικιωμένων στο νοσοκομείο και έχει πολύ υψηλή θνησιμότητα.
Είναι ενδεικτικό ότι το 30-40% των ασθενών όλων των ηλικιών με προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνουν μέσα στο πρώτο έτος από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο. Η θνητότητα αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που έχουν οι πιο βαριές μορφές καρκίνου, σύμφωνα με ειδικούς από την Εταιρεία Μελέτης και Έρευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας (ΕΜΕΚΑ).
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περισσότεροι από ένας στους δέκα ηλικιωμένους πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως πάσχουν περισσότερα από 64 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν με μειωμένη λειτουργική ικανότητα και ποιότητα ζωής.
Στην Ελλάδα οι ασθενείς εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 200.000-250.000. Επιπλέον, περισσότερες από 600-700 νοσοκομειακές κλίνες είναι μονίμως κατειλημμένες από ασθενείς που πάσχουν από τη διαταραχή αυτή.
Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού, ο αριθμός των πασχόντων από καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται να αυξηθεί πολύ στο προσεχές μέλλον. Αυτό θα έχει ως επακόλουθο να αυξηθούν αντίστοιχα οι ανάγκες σε ειδική φαρμακευτική αγωγή και σε εξειδικευμένες και δαπανηρές θεραπείες, όπως:
- Η αμφικοιλιακή βηματοδότηση
- Οι απινιδωτές
- Η μεταμόσχευση καρδιάς
- Η μηχανική υποστήριξη με «τεχνητή» καρδιά
Συνέδριο για την καρδιακή ανεπάρκεια
Οι σημαντικότερες εξελίξεις για την καρδιακή ανεπάρκεια θα παρουσιαστούν στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας. Θα διεξαχθεί 2-4 Φεβρουαρίου 2024 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στο συνέδριο θα καλυφθούν θέματα που απασχολούν κάθε επαγγελματία υγείας που αντιμετωπίζει ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, συμπεριλαμβανομένων:
- Των καθιερωμένων θεραπευτικών προσεγγίσεων
- Των νεότερων κλινικών και ερευνητικών δεδομένων
Οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις νεότερες εξελίξεις στην Καρδιο-ογκολογία, ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα που συνοδεύει τις σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο. Επιπλέον, θα καταδειχθεί:
- Η σημασία της πανελλαδικής λειτουργίας ειδικών ιατρείων καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιo-ογκολογίας
- Ο ευεργετικός ρόλος των προγραμμάτων σωματικής άσκησης με την συνεργασία της ΕΛΕΡΓΑ (Ελληνική Εταιρεία Εργοσπιρομετρίας, Άσκησης και Αποκατάστασης)
- Η πολυδιάστατη βοήθεια που προσφέρουν οι νοσηλευτές στο ευρύ φάσμα θεραπειών που εφαρμόζονται στους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια
Στη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν επίσης κοινές εκδηλώσεις της ΕΜΕΚΑ με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας (HFA) και με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Στις εκδηλώσεις αυτές οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ιδιαίτερα επίκαιρη θεματολογία για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.
Εθνικό Δίκτυο
Θα πραγματοποιηθεί επίσης συνάντηση του Εθνικού Δικτύου Ιατρείων Καρδιακής Ανεπάρκειας και του Εθνικού Δικτύου Ιατρείων Καρδιο-ογκολογίας. Η συνεργασία των ειδικών είναι απαραίτητη για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Το δίκτυο των 75 Ιατρείων, από τα πρώτα που αναπτύχθηκαν σε όλο τον κόσμο, θα συζητήσει τις προϋποθέσεις για καλύτερη συνεργασία, προς όφελος των ασθενών.
«Μετά από 27 έτη επιτυχημένης πορείας της ΕΜΕΚΑ, το συνέδριο παρέχει εξειδικευμένη γνώση στους συμμετέχοντες και είναι πεδίο για έναν ευρύτερο επιστημονικό και κοινωνικό διάλογο με επίκεντρο την καρδιακή ανεπάρκεια», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας/Επείγουσας Ιατρικής Ι. Παρίσης, πρόεδρος της ΕΜΕΚΑ.
Το συνέδριο χορηγεί 23 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME Credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσοι επιθυμούν να το παρακολουθήσουν έχουν δικαίωμα συμμετοχής χωρίς κόστος εγγραφής.
Φωτογραφία: iStock