Καρδιακή νόσος: 140% αύξηση κινδύνου λόγω προβλημάτων στον ύπνο
“Γνωρίζουμε από προηγούμενες έρευνες ότι η σύντομη διάρκεια ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, άνοιας και πρόωρης θνησιμότητας”, είπε η δρ. Soomi Lee από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και πρόσθεσε: “Η υγεία του ύπνου μπορεί να οριστεί από:
- την κανονικότητα (σταθερό ωράριο ύπνου)
- την ικανοποίηση (επαρκής ξεκούραση)
- την εγρήγορση κατά τις ώρες της που είστε ξύπνιοι, και
- την επαρκή διάρκεια ύπνου”
Περασμένες έρευνες επικεντρωνόνταν κυρίως στη διάρκεια του ύπνου, κάτι που μπορεί να είχε υποτιμήσει τον αντίκτυπο του ύπνου στον κίνδυνο για την υγεία. Κάποιος με επαρκή διάρκεια ύπνου μπορεί να εξακολουθεί να έχει κακή υγεία, εάν έχει προβλήματα σε άλλες παραμέτρους ύπνου».
«Είναι σημαντικό», πρόσθεσε, «ότι στην μελέτη μας, η διάρκεια του ύπνου (η πιο ευρέως μελετημένη μεταβλητή ύπνου) δεν συσχετίστηκε σημαντικά με καρδιακές παθήσεις, είτε με βάση την αυτοαναφορά είτε την ακτιγραφία (μέθοδος μελέτης ποιότητας ύπνου). Αυτό ήταν περίεργο, δεδομένων των αναφερόμενων συσχετισμών σύντομης, ή μεγάλης διάρκειας ύπνου με πολλαπλές επιπτώσεις για την υγεία”.
Πώς έγινε η ανάλυση για τον ύπνο και την καρδιά
Η δρ. Lee και οι συνεργάτες της εξέτασαν δεδομένα ύπνου από 6.820 ενήλικες (μέση ηλικία 53,4 έτη, περίπου 56% γυναίκες) από την μελέτη Midlife στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν χαρακτηριστικά ύπνου και ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Ένα μικρό δείγμα (663) παρείχε επίσης δεδομένα ύπνου από ακτιγραφία.
Εφαρμόζοντας μια προσέγγιση σταθμισμένου αθροίσματος (οι υψηλότερες βαθμολογίες έδειχναν περισσότερα προβλήματα υγείας ύπνου) και αφότου ελήφθησαν υπόψη κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία και γνωστοί παράγοντες κινδύνου, διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη περισσότερων προβλημάτων υγείας ύπνου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου:
- αυτοαναφορά προβλημάτων ύπνου: προσαρμοσμένος σχετικός κίνδυνος 54%
- συνδυασμός αυτοαναφοράς και ακτιγραφίας: αυξημένος κίνδυνος κατά 141%
Συγκεκριμένα, οι επιμέρους παράμετροι της ικανοποίησης, της εγρήγορσης και της αποτελεσματικότητας ύπνου (από την αυτοαναφορές) και της κανονικότητας, της ικανοποίησης και του χρόνου (από τον συνδυασμό ακτιγραφίας/αυτοαναφοράς) συσχετίστηκαν με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι διαφορές στα στοιχεία για την υγεία του ύπνου και τις καρδιακές παθήσεις αναλύθηκαν και ανάλογα με το φύλο και τη φυλή:
- Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν ελαφρώς περισσότερα προβλήματα υγείας ύπνου με βάση την αυτοαναφορά, αλλά δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά φύλου στο σύνθετο ακτιγραφίας/αυτοαναφοράς υγείας ύπνου
- Αν και οι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες να πάσχουν από καρδιοπάθεια, το φύλο δεν μείωσε τη συσχέτιση μεταξύ των σύνθετων παραμέτρων για την υγεία του ύπνου και του κινδύνου καρδιακής νόσου.
- Επιπλέον, οι μαύροι είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό προβλημάτων υγείας στον ύπνο, ακολουθούμενοι από όλες τις άλλες φυλές.
“Ο ύπνος είναι η κορυφή του παγόβουνου πιθανών προβλημάτων υγείας”
Η δρ. Lee είπε: «Σε κλινικές συνθήκες, μπορεί να είναι σημαντικό να ρωτάμε τον ασθενή για τον ύπνο του, ώστε να εντοπίσουμε εκείνους με υψηλότερο κίνδυνο υγείας. Καθώς ο ύπνος είναι τροποποιήσιμος, η συζήτηση για τον ύπνο θα μπορούσε να θεωρηθεί μια στρατηγική ρουτίνας προληπτικής φροντίδας».
Ο δρ. Alex Dimitriu, ιδρυτής του Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine Sleep στην Καλιφόρνια, σχολίασε σχετικά: «Πιστεύω ότι ο ύπνος πρέπει να θεωρείται ζωτικό σημάδι, μαζί με τον καρδιακό ρυθμό, τις αναπνοές και την αρτηριακή πίεση. Ο ύπνος είναι η κορυφή του παγόβουνου. Αν κάτι δεν πάει καλά με τον ύπνο, σπάνια πρόκειται για κάποιο μεμονωμένο πρόβλημα”.
Και συνέχισε: “Αν και όχι τόσο συχνά, στην κλινική μου βλέπω συσχετίσεις μεταξύ διαταραχών ύπνου και αρρυθμιών, καθώς και υπέρτασης και μεταβολικού συνδρόμου. Βλέπουμε επίσης τεράστια αλληλεπικάλυψη μεταξύ προβλημάτων ύπνου και ζητημάτων ψυχικής υγείας, όπως άγχος, κατάθλιψη, χρήση ουσιών, ΔΕΠΥ και προβλήματα μνήμης«.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Πηγή: https://www.medscape.com
φωτό: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Αλτσχάιμερ συνδέεται με τον ύπνο: Τι να αλλάξετε για να μειώσετε την πιθανότητα για Alzheimer
Μελατονίνη: Τι παρενέργειες μπορεί να έχουν τα συμπληρώματα που πολλοί παίρνουν για καλύτερο ύπνο
Ύπνος: Πόσες ώρες χρειαζόμαστε σε κάθε ηλικία και τι μας προσφέρουν
Εξαιρετικές για την καρδιά οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, λέει καρδιολόγος